|
» Kalorivaene toit toob südamele kasu
Inimestele õpetatakse tihtilugu, et kolesterooli hulga vähendamiseks tuleb vähem rasvast süüa. Aga viimased uurimistulemused näitavad, et tõhusam strateegia on hoopis kalorihulga vähendamine, teatas Reuters Health. Et uurida, milline on tarbitava kalorihulga ja rasva roll kolesterooli hulga mõjutajana, pandi dieedile üksteist meest, kellel oli organismis mõõdukalt suur hulk kolesterooli ja kelle lähisugulastel oli südamehaigusi esinenud. » Kolesterool ei ole organismi vaenlane
Tartu ülikooli biokeemia instituudi emeriitdotsent Tiiu Vihalemm soovitab kolesterooli suhtuda lugupidavalt. Tiiu Vihalemm, kui ma teiega telefoni teel rääkisin ja oma kõrge kolesterooli taseme üle kurtsin, olid teie esimesed nõuanded võtta letsitiini ja süüa võimalikult palju aedvilju. » Kolesterool
Loomse rasva liig pole tervisele hea. Loomsed rasvad suurendavad vere kolesteroolisisaldust. Nende rohke tarbimine suurendab haigestumist südame- ja veresoonkonnahaigustesse, teatud vähivormidesse ja suhkruhaigusesse. Kui loomse rasva hulka vähendada ja kasutada õlisid, siis enamasti vere kolesteroolisisaldus väheneb. » Piim kolesteroolitaset ei tõsta
Kartus, et piim tänu oma rasvasusele tõstab kolesteroolitaset ja seeläbi südamehaiguste riski, on täiesti alusetu. Piimas, vastupidi, leidub selliseid rasvhappeid (stearhape ja olehape), mis langetavad liigset kolesteroolisisaldust veres. Ainult teatud rasvhapped - trans-rasvhapped - võivad olla südamehaiguste riskifaktoriks, kuid sedagi vaid neil, kellel on probleeme kõrgenenud kolesteroolitasemega.
|