» Terviserüübet teeseenest
Kahjuks teeseent poes ja apteegis ei müüda – seda antakse käest kätte nagu kingitust. Kellel õnnestub see tuttava käest saada, on õnnega koos. Teeseen sisaldab hulganisti tervisele kasulikke elusorganisme, põhiliselt kasulikke pärmiseeni ja äädikhappebaktereid. » Rabarberist maitsvat lauale ja purki
Enamik teeb rabarberist ainult kooki või kisselli, kuid võimalusi ühe esimese kevadise aiaviljaga end turgutada on hoopis rohkem. Mõistlikult tarvitades ei ole rabarber ka kaltsiumiröövel. Rabarberi hapu maitse tuleneb õun-, sidrun- ja oblikhappest. Kui kaks esimest on organismile igati sobilikud, siis oblikhape võib rohkel söömisel organismist kaltsiumi välja viia – sellepärast ongi rabarberil rahva seas kaltsiumiröövli kuulsus. » Kõrvenõges on nagu apteek koduõues
Kui soovid korralikku energiasüsti, mine õue ja korja esimesi värskeid kõrvenõgeseid. Neid süües saad kätte vitamiinid A-st kuni D-ni ja kõik vajalikud mineraalained. Kõrvenõgese kohta võib tõesti piltlikult öelda, et selle taime varres küljes kasvab meie hea tervis. » Eluks vajalikud vitamiinid ja rasvhapped
Pikk ja pime sügistalv on selleks korraks jälle seljataha jäänud. Meid on räsinud viirused, nohu, pikaleveninud köha, tööstress, krooniliste haiguste ägenemised. Vitamiinide ja mineraalide varud organismis on vähenenud. Nüüd ei saa muidu, kui tuleb minna oma usaldusapteeki ja valida koos proviisoriga välja just selline vitamiinide ja asendamatud rasvhapete kompleks, mis on kehale vajalik. » Gastroösofageaalne reflukshaigus
Maosisu tagasiheidet söögitorru esineb vahetevahel kõigil tervetel inimestel ja tavaliselt ei põhjusta see vaevusi. Gastroösofageaalne reflukshaigus (GERD) tekib juhul, kui refluksi ehk maosisu tagasivoolu sagedus ja maht on sellised, et põhjustavad inimesel haigussümptomeid ja/või söögitoru limaskesta kahjustust. » Reflukshaigus ja ülekaal
Ülekaalulisust peetakse käesoleval ajal reflukshaiguse tekke iseseisvaks riskifaktoriks. Tuleb rõhutada, et reflukshaigusega seostatakse mitte subjektiivselt määratletavat tüsedust, vaid haiguslikku ülekaalulisust (kehamassiindeks KMI 25–30) ja rasvumist (KMI üle 30). » Mis teeb toidu magusaks?
Iidne India müüt räägib maailma keskpaigas olevast pühast mäest, mida ümbritseb seitse kontinenti ja seitse võlumerd, kus inimesele kõige tähtsamad toiduained – sool, vein, sulavõi, piim, jogurt, mage vesi… ja suhkur. Kunagisest arstirohust ja vaid vähestele kättesaadavast luksusest on saanud toiduaine, ilma milleta paljud oma elu ettegi ei kujuta.
|