1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Mis on sinu suurimaks stressiallikaks tööl?
Suhted töökaaslaste või ülemusega
Mure töökoha säilitamise pärast
Halvad töötingimused
Pingeline töö
Terviseprobleemid
Muu
Koostööpartnerid



Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Kalorivaene toit toob südamele kasu

Inimestele õpetatakse tihtilugu, et kolesterooli hulga vähendamiseks tuleb vähem rasvast süüa. Aga viimased uurimistulemused näitavad, et tõhusam strateegia on hoopis kalorihulga vähendamine, teatas Reuters Health.
Et uurida, milline on tarbitava kalorihulga ja rasva roll kolesterooli hulga mõjutajana, pandi dieedile üksteist meest, kellel oli organismis mõõdukalt suur hulk kolesterooli ja kelle lähisugulastel oli südamehaigusi esinenud. Nelja nädala jooksul järgisid mehed nelja dieeti, mis erinesid rasva ja süsivesikute sisalduse poolest, kirjeldas uurimuse läbi viimist veebruarikuu American Journal of Clinical Nutrition (2001;73:262-267).

Mehed dieedil

Selgus, et mehed, kes järgisid madalakalorilist dieeti, mis sisaldas tavapärast kogust rasva – 35% kogu kalorihulgast – võtsid kaalus maha, neil suurenes HDL ehk hea kolesterooli hulk, vähenes LDL ehk halva kolesterooli hulk, samuti vähenes rasvade hulk veres, mida seostatakse südamehaiguste tekkega.
Kui samad mehed järgisid vähese rasvasisaldusega dieeti, milles rasv moodustas vaid 15% kogu kalorihulgast, meeste kaal ei vähenenud. Samuti ei vähenenud kolesterooli hulk veres. Nii rasva- kui kalorivaese dieedi tulemusena vähenes meestel nii kehakaal kui halva kolesterooli tase.

“Andmed näitavad, et toidust saadava energiahulga piiramine on tähtis kolesterooli taseme määraja,” kirjutas uurimuse juht Peter J. H. Jones McGill’i ülikoolist Kanadast. “Seega saab südamehaiguste riski vähendada ka ainult kalorihulka vähendades. Pigem siis juba vähem kaloreid kui rasva tarbimist piirata.”
Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee