1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Mis on sinu suurimaks stressiallikaks tööl?
Suhted töökaaslaste või ülemusega
Mure töökoha säilitamise pärast
Halvad töötingimused
Pingeline töö
Terviseprobleemid
Muu
Koostööpartnerid



Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Tervisliku toitumise meelespea

Organism vajab rohkem kui 40 erinevat toitainet säilitamaks head tervist ja mitte ükski toit ei sisalda neid kõiki. Tänapäeval poes saadaval olev toiduvalik aitab kaasa erinevate toiduainete tarbimisele. Loomulikult võib mitmekülgselt toituda ka restoranides. Peamine on tasakaalustatud toitumine päevast päeva. Rasvase lõunasöögi korral võiks õhtusöök olla kalorivaene ning kui õhtusöök sisaldab suures koguses liha, siis võiksid järgneval päeval valida lõunaks näiteks kalaroa.

• Hoolitse selle eest, et põhilise koguse toiduenergiast pead saama süsivesikutest.
Paljud inimesed ei söö piisavalt leiba, pastat, riisi ja teisi teraviljatooteid ning kartuleid. Peaaegu pooled kaloritest peaksid saama nendest toiduainetest.

• Naudi erinevaid puu- ja juurvilju
Kahjuks ei söö enamik inimesi piisavalt puu- ja juurvilju, kuigi just neist saame tähtsaid toitaineid. Soovitatakse süüa viis või kuus puu- või juurvilja päevas (porgand, banaan, paprika jne.), et hoida organismis pidevat antioksüdantset nivood.

• Väldi suuri kehakaalu kõikumisi, säilita normaalkaalu ja tunne ennast hästi
Normaalkaal sõltub väga paljudest teguritest – soost, vanusest, pikkusest. Ülekaalulistel on suurem tõenäosus haigestuda paljudesse haigustesse sealhulgas südamehaigused ja vähk. Liigne keha rasv tuleneb sellest kui toidust saadakse rohkem energiat kui kulutatakse. Need ülearused kalorid võivad tulla nii valgust, rasvast, süsivesikutest kui ka alkoholist, kuid rasv sisaldab energiat kõige rohkem. Kehaline aktiivsus on kõige parem viis kulutamaks liigselt saadud kaloreid ja lisaks normaalkaalule annab ka hea enesetunde. Seega – liigse kehakaalu korral – söö vähem ja ole füüsiliselt aktiivsem.

• Ära söö väga suuri portsjoneid
Vähenda kogust, kuid ära jäta menüüst välja ühtegi toidu komponenti!

• Söö regulaarselt
Söögikordasid vahele jättes, eriti just hommikusööki, võib juhtuda, et tekib kontrollimatu näljatunne, millest tihti tuleneb hoolimatu ületoitumine. Snäkid toidukordade vahel aitavad nälga kustutada, kuid väldi niisama suuri portsjoneid, nagu Sul on kombeks süüa söögikordade ajal. Pane tähele, et just erinevad kiirtoidud ja snäkid sisaldavad rohkelt kaloreid.

• Joo rohkelt vedelikku
Täiskasvanud inimesed peavad jooma vähemalt 1,5 liitrit vedelikku päevas või isegi rohkem – kuuma ilma korral või siis treeneigute puhul. Tavaline kraanivesi on hea ja kättesaadav vedelikuallikas, kuid soovitatakse ka mahlasid, teed kohvi, piima.

• Ole aktiivne!
Nagu eelnevalt öeldud, liigsed kalorid ja vähene füüsiline aktiivsus viivad liigse kehakaalu tekkele. Mõõdukas füüsiline aktiivsus aitab põletada liigselt toidust saadud kaloreid, on väga soodsa mõjuga südametegevusele ja veresoonkonnale ning üldisele tervisele ja heale enesetundele. Niisiis, muuda enda eluviis aktiivseks. Kasuta treppi lifti asemel, võta ette väike jalutuskäik lõunavaheajal ja tee jõukohast trenni. Sa ei pea olema atleet, et olla aktiivse eluviisiga ning sportlik!

• Alusta kohe! – ja muudatused võta ette aeglaselt
Sujuvad muudatused elustiilis on märksa püsivamad kui järsud muutused, millega organism ei suuda nii kiirelt kohaneda. Talita näiteks järgnevalt – kirjuta kolme päeva jooksul üles kõik toidud, snäkid ja joogid, mida tarbid. Kui menüü sisaldab liiga vähe puu- ja juurvilju alusta ainult mõne lisamisega päevasesse menüüsse. Liiga rasvaste lemmiktoitude korral aga ära jäta neid toidukordadest välja vaid proovi leida sarnaseid kalorivasemaid või söö väiksemaid portsjoneid. Või hakka lifti asemel treppi kasutama ja liigu rohkem ringi.

• Pea meeles – ei ole olemas häid ja halbu toite ja toiduaineid…
…on ainult halvad ja head toidukogused. Kindlasti ei maksa ennast süüdi tunda süües maitsvat lõunat, söö lihtsalt aeglasemalt ja mõõdukaid koguseid ning püüa oma päevane toiduenergia saada erinevatest toitudest. Vali näiteks kartulikrõpsude asemel kõhutäiteks mõni banaan, porgand või midagi muud sarnast.

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:


Tomii kommenteeris: 2012-10-29 08:03:30




 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee