1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis
Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire



Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Mida teha tulekahju korral?

Koolis oled kindlasti pidanud osalema häireõppusel. See valmistab meid ette, et teaksime, mida teha tulekahju korral.
Aga kui tulekahju on kodus? Kas sa teaksid, mida teha? Tulekahjust rääkimine on hirmutav - keegi ei taha mõelda, et inimesed saavad haiget ja nende asjad põlevad ära. Aga sa võid end kindlamini tunda, kui oled selleks ette valmistatud.

Kuidas pääseda välja?

Igas peres peaksid olema selgeks tehtud põgenemisteed tulekahju puhuks, et igaüks saaks ohutult välja nii kiiresti kui võimalik. Suitsu tõttu võib nähtavus olla väga halb, sellepärast on väga tähtis jätta meelde erinevad väljapääsuteed. See võib päästa elu. Tuleks välja selgitada iga toa võimalused. Sageli juhtub tulekahju öösel, kui on pime ja inimesed unesegased. Suures kortermajas tuleks selgeks teha, kas on olemas varuväljapääsud tulekahju puhuks ja kuidas nende kaudu põgeneda. Igast toast võiks paremal juhul olla kaks väljapääsu juhuks, kui suits on ühe tõkestanud. Sageli on teiseks väljapääsuks aken. Pööra tähelepanu võimalikele põgenemisteedele väljaspool maja, nagu verandakatus, rõdu või isegi suur puu maja kõrval. Sinu vanemad peaksid kindlustama, et aknaid oleks lihtne avada ja aknakatteid eest ära tõmmata. Kokkupandavaid redeleid võib kasutada ülemise korruse aknast või rõdult alla minemiseks. Peaksid kindlasti teadma, kus hoitakse kodus hädaolukorra jaoks vajalikke asju - need peaksid olema lastele kergesti kättesaadavad. Korterelamutel on sageli hädaväljapääsuks maja välimisele küljele akende taha kinnitatud redel.

Kui sinu kodus on tulekahju, lahku sealt otsekohe. Ära viivita mõne kodulooma või lemmikmänguasja pärast. Ära hakka helistama hädaabi numbril - seda jõuad teha naabermajast, kui oled ise juba väljaspool ohtu.

Kui sa ei saa välja, sest tuli või suits on su tee kinni pannud, ära mitte mingil juhul peida end voodi alla või kappi - sa pead välja pääsema või abi saama nii kiiresti kui võimalik. Kui oled peidus, on tuletõrjujal või kellel tahes sind väga raske aidata. Kui välja pääsemine ei ole mingil moel võimalik, seisa avatud akna all ja oota abi.

Just nagu kooliski, oleks hea ka kodus harjutada majast väljumise kiirust. Hea oleks kokku leppida kohtumispaik majast väljas, kuhu kõik kogunevad, et oleks kohe selge, kas kõik pereliikmed on välja pääsenud.
Hea rusikareegel kodustes oludes on kindlustada, et kogu pere jõuaks varuväljapääse kasutades kohtumispaika 3 minuti jooksul.

Millal ei tohi ust avada?

Kui sinu kodus on tulekahju või sa kuuled, et häiresignaal lülitus sisse, ja oled parajasti suletud uksega ruumis, ära tee ust lahti enne, kui oled seda kontrollinud:

  • Kui sa näed, et ukse alt tuleb suitsu - ära tee ust lahti!
  • Kui sa suitsu ei näe, puuduta ust. Kui tunned, et uks on kuum või väga soe - ära tee ust lahti!
  • Kui sa ei näe suitsu ja uks ei ole kuum, siis katsu sõrmedega ettevaatlikult ukselinki.
  • Kui ukselink on kuum või väga soe - ära tee ust lahti!
  • Kui uksenupp on jahe ja suitsu ei immitse ukse ümbert, võid avada ukse väga aeglaselt ja ettevaatlikult.
  • Kui sa siis tunned kuumust, või paiskub suitsu tuppa, sulge kiiresti uks ja vaata, et see oleks korralikult kinni.

Kõigil neil juhtudel põgene kiiresti tagavaraväljapääsu kaudu. Kui tagavaraväljapääsu pole, siis jää tuppa ja oota abi. Topi uksepragude ette linu, tekke ja riideesemeid. Kui toal on aken, mille kaudu pole võimalik põgeneda, tee see pärani lahti ja seisa ise lahtise akna all. Kui toas on vett, tee riidetükk märjaks ning hoia seda nina ja suu ees, et vältida suitsu sissehingamist.

Hoidu põranda lähedusse

Kui sul õnnestub kuidagi toast välja pääseda, on tähtis hoones liikudes hoiduda nii põranda lähedale kui võimalik. Tulekahju korral kannatavad inimesed tavaliselt rohkem suitsu ja mürgiste gaaside kui tuleleekide tõttu. Suits tõuseb alati ülespoole, nii et kui sinu teel on suitsu, tähendab maapinna lähedale hoidumine seda, et sa liigud suitsu all.
Pea meeles, kui su majas on tulekahju ja sul õnnestub toa uksest välja pääseda, siis lase end kohe põrandale ja liigu käpukil või roomates lähima väljapääsuni.

Ära jookse, kui su rõivad on tuld võtnud

Jooksmine võimaldab õhu hea juurdevoolu ja leegid saavad hoogu juurde. Selle asemel heida otsekohe põrandale pikali ja veereta end maas. See takistab õhu juurdepääsu ja summutab leegid.
Ka seda on hea harjutada koos vanematega, siis jääb see kindlasti kõigile meelde: jää seisma, heida maha ja veereta.

Mine välja ja jää välja
Kui oled majast väljunud, ära mine tagasi, isegi kui su kass või lemmikmänguasi jäi maha.

Kuidas tulekahjut vältida?

  • Ära kunagi mängi tikkude või sigaretisüütajatega.
  • Hoia eemale põlevatest küünaldest.
  • Elektriradiaator peab olema vähemalt 1 meetri kaugusel voodist ja muudest tuleohtlikest materjalidest.
  • Kui kasutad pliiti, ahju vm köögitehnikat, peaks mõni täiskasvanu igaks juhuks ligiduses olema.
  • Kindlasti peaks täiskasvanu olema juures, kui teed katseid, milles kasutad leeki või elektririistu.
  • Ära ühenda liiga palju seadmeid ühte pistikupesasse.

kidshealth.com

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee