1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis
Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire



Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Minu sõber räägib, et kavatseb kodust ära joosta. Mida ma peaksin tegema?

Ärajooksmine on tõsine asi. Väga tõsine. Sest isegi, kui su sõber arvab, et ta on valmis omapead elama - tegelikult, kui tahes elukogenud ta ka ei paistaks, ei ole ta selleks valmis, ei emotsionaalselt ega majanduslikult. Paljud teismelised, kes kodust jalga lasevad, kujutavad ette, et hakkavad elama põnevat ja luksuslikku täiskasvanuelu, tegelikult see enamasti nii ei saa olema. Ärajooksnud teismelise elu on raske ja tihti lõpetatakse kodutuna või musta töö tegijana, hakatakse varastama, müüma narkootikume või iseennast, et kuidagi ära elada.

Kui su sõber räägib tõsiselt kavatsusest ära joosta, on väga tõenäoline, et ta on õnnetu ja jookseb ära millegi eest. Ärajooksmise põhjuseid võib olla mitmeid: vägivald (see võib olla nii füüsiline, emotsionaalne kui ka seksuaalne), pereprobleemid, vajakajäämised koolis või sõprussuhetes. Mõni jookseb ära alkoholi või narkootikumide kuritarvitamise pärast.

Räägi oma sõbraga sellest, mis teda vaevab, pange pead kokku ja püüdke leida paremaid lahendusi. Samas räägi sellest nii kiiresti kui võimalik mõne täiskasvanuga, keda usaldad. Kui sa ei taha miskipärast rääkida oma vanematega, siis leidub kindlasti teisi täiskasvanuid, kes võiksid hädast välja aidata: mõni sugulane, õpetaja, treener, kooli psühholoog, perearst vm.

Kui oled palunud mõnelt täiskasvanult abi, võib ta aidata su sõpra mõista, et olukorrale leidub ka teisi lahendusi ja ärajooksmine pole mitte kõige parem valik. Kui su sõber siiski otsustab ära joosta, hoolitse selle eest, et tal oleks kaasas kasvõi mõni telefoninumber, millel häda korral helistada.

Lõpetuseks: kui su sõber jookseb kodust minema, kui sa pole teda paar päeva näinud ja arvad, et ta on ära jooksnud, on sinu kord midagi ette võtta. See ei tähenda tingimata, et sa talle järgi kihutad või politseisse helistad. See tähendab, et räägid niipea kui võimalik oma kahtlusest mõnele usaldatavale täiskasvanule. Ära häbene rääkida kõigest, mida tead selle kohta, kuhu ta võis minna või mis tal võis plaanis olla. Ja ära jää ootama, et ta äkki mõne päeva pärast tagasi tuleb. Sellest võib sõltuda sinu sõbra elu.

kidshealth.com

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee