1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis
Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire



Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Kui kaua ma peaksin magama?

Uurimused näitavad, et ideaaljuhul peaksid teismelised magama 9,2 tundi igal ööl! Seda on üsna raske saavutada - ei pea just olema arvutamisgeenius, mõistmaks, et kui kooli minekuks tuleb hommikul ärgata kell kuus, siis sel juhul peaks õhtul kell üheksa magama minema. Viimasel ajal on avastatud, et paljudel teismelistel ei tule nii varasel kellaajal und, sest aju töötab õhtuti kauem ega ole valmis voodisseminekuks.

Mis juhtub, kui sa ei saa piisavalt magada? Ühte-teist. Ilmselt oled sa koolis unine ja sul on raskusi tunnis ärkvel püsimisega. See võib mõjuda halvasti su keskendumis- ja otsustusvõimele ning sa saad halbu hindeid. Mõned teismelised kannatavad emotsionaalsete hädade, näiteks depressiooni all. Võid olla ärrituv, tujukas ja emotsionaalsem kui tavaliselt. Unepuudus võib suurendada ka nahaprobleeme (näiteks akne).

Näpunäiteid kiireks uinumiseks

Mine alati ühel ajal magama ja katsu oma päevaplaan vastavalt sellele sättida.
Ära liiga kaua päeval tukasta, kõige rohkem 20-30 minutit.
Jäta endale aega enne voodisse minekut lõõgastuda.
Ära tee sporti vahetult enne voodisseminekut.
Hoidu õhtupoole jookidest, mis sisaldavad kofeiini.
Püüa päevaplaani järgida ka nädalavahetustel. Katsu magama minna mitte rohkem kui üks tund tavalisest hiljem ja ärgata mitte rohkem kui 2-3 tundi tavalisest hiljem.
Korralda nii, et hommikul oleksid kohe ärgates ereda valguse käes, ent õhtul püüa seda vältida. Ere valgus annab ajule märku, et on aeg ärgata.
Ära õpi eksamiteks öösiti. Parim viis eksamiks valmistuda on jaotada materjal päevade vahel ära ja magada küllaldaselt.
Kui magad öösel piisavalt, aga ikkagi kipud päeval tukastama, tuleks pöörduda arsti poole. Arst kontrollib su üldist tervislikku seisundit ja uneharjumusi ning kui vaja, teeb kindlaks, kas miski häirib öösiti su und.

kidshealth.com

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee