1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis
Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Mis on sinu suurimaks stressiallikaks tööl?
Suhted töökaaslaste või ülemusega
Mure töökoha säilitamise pärast
Halvad töötingimused
Pingeline töö
Terviseprobleemid
Muu
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Arvuti võib olla tõsiseks vaenlaseks

Arvuti kasutamine võib kahjustada käsi, randmeid, selga ja silmi. Kahjuks on suurem osa arvutisüsteeme kujundatud 25-aastase mehe keha järgi, mis on kahtlemata palju suurem kui lapse keha. Ometi on üht-teist võimalik ette võtta, et tunda end mugavamalt ja samal ajal kaitsta oma keha.

Üks tähtsamaid asju on istuda arvuti taga sirgelt. See tähendab, et istud, selg sirge, istmik korralikult tooli keskele toetatud. Jalad peaksid olema keha suhtes täisnurga all, põlved kõverdatud ja jalalabad otse enda ees täistallaga maha toetatud. Kui jalad ei ulatu maha, kasuta jalapinki või palu kasvõi mõned paksud raamatud, mida saaksid jalgade alla hunnikusse laduda.

Selg peaks olema kogu aeg vastu tooli seljatuge toetatud - ei mingit lösutamist ega koogutamist klaviatuuri kohal. Kui saad kasutada sellist tooli, mis pakub tuge ka alaseljale, seda parem.

Trükkimiseks pole vaja klahvide pihta väga kõvasti lüüa, piisab kergest puudutusest. Pane tähele, et sa ei peaks sirutama oma sõrmi liiga kaugele, kui pead, proovi paigutada klaviatuuri endale lähemale. Küünarvarred peaksid olema õlavartega 90-kraadise nurga all. Randmed ja sõrmed peaksid olema küünarvarrega ühel joonel. Kui hoiad randmeid ja sõrmi üleval võivad need hiljem valutama hakata. Kui randmed kipuvad alla vajuma, on hea kasutada randmepatja, mida saab osta arvutipoodidest.

Hiire asemel on hea kasutada kuuli, sest siis liiguvad korraga mitu sõrme ja ka kogu käele on koormus väiksem.
Kui kasutad siiski hiirt, on hea, kui sul on väike randmepadi hiirpadja ees. Võib leida ka selliseid hiirepatju, millele on randmetugi juba lisatud.

Alati, kui sa arvutit kasutad, on su silmad tihedasti töös. Kui tahad kaua töötada või mängida, ilma et teeksid kahju oma silmadele, on sul vaja kulutada mõni minut selleks, et teha kindlaks, kas monitor on õiges kohas.

Arvuti taga istudes peaks monitoriekraan olema 45-50 sentimeetri kaugusel silmadest, selleks et saaksid istuda sirgelt, ega peaks küünitama ekraani poole. Ekraani ülaserv peaks olema silmade kõrgusel. Monitori tõstmiseks on kõige lihtsam panna selle alla paar raamatut. Ja ära unusta, et võid alati muuta oma tooli kõrgust, kuni leiad õige asendi.

Pea pausi
Kui istud arvuti taga, on väga lihtne kaotada ajataju. Sinu keha aga tajub eksimatult kõike, eriti seda, kui teed pikka aega ühte ja sama liigutust (näiteks klikid hiire nuppu). Väga tähtis on sageli puhata, hoolimata sellest, kas tunned valu ja ebamugavust või mitte. Kui sa tunned valu, siis on see kindel märk, et tuleb mõneks ajaks oma tegevus peatada.

Kõige parem oleks võtta puhkust iga 30 minuti järel. Kuula kindlasti oma keha häält. Mõni süveneb nii väga oma tegevusse, et unustab tualetis käia. See ei tee küll teab kui suurt kahju ega lähe sa ka sellest paksuks, aga põhjustab ometi organismis tarbetut stressi. Erilist tähelepanu tuleks pöörata silmadele. Kui silmad hakkavad valutama või silmalaud kipitama, tuleks veidi pausi pidada. Silmalihastele peaks pakkuma piisavalt puhkust, kui tõstad aeg-ajalt pilgu ja vaatad kuhugi kaugele.

Kui võtad puhkust, tee midagi, mis sunniks sind toolilt tõusma ja ringi liikuma. Tee üks tiir majas või korteris, helista sõbrale, söö midagi, kui kõht on tühi. Tähtis on pakkuda puhkust neile lihastele, mida oled kogu aeg kasutanud, ja tööd neile, mis on puhanud.

kidshealth.com

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee