1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis
Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Kui tõenäoliseks pead, et võid kaotada töö juba enne aastalõppu?
Ma ei usu seda.
Olen kindel, et minuga seda ei juhtu.
Kui olukord läheb pingeliseks, lahkun ise.
Teen kõik, et töökohta säilitada.
Olen nõus töötama ka väiksema palga eest.
Kui koondatakse, pole midagi parata.
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Staatiline elekter

Staatilise elektri maandamise võimalused puidu- ja mööblitööstuses


Seoses tööga tööinspektsioonis olen pikka aega tundnud huvi staatilise elektri tekke ning selle tagajärgede vastu puidu- ja mööblitööstuses. Selgitan, mida tuleks tööandjal teha, et ära hoida staatilise elektri teket ja sellega kaasnevaid ohte.

Staatiline elekter tekib materjalide hõõrdumisel, nende teineteisest eraldamisel saab üks positiivse ja teine negatiivse laengu. Kooli füüsikatundide elektriosas ilmestatakse staatilise elektri tekkimist kõige sagedamini katsega, kus demonstreeritakse, kuidas pärast juuste kammimist väikesed paberitükid kammi külge hüppavad.

Puidu- ja mööblitööstuses on töökohtadeks, kus staatiline elekter tekkida võib, eelkõige viimistlusruumid. Vähem ohtlikud on lihvimisega seotud töökohad. Kuna viimistlusmaterjalidena kasutatakse puidu- ja mööblitööstuses suuremalt jaolt tuleohtlikke kemikaale, siis staatilise elektrilaengu elektrilahendusel võivad kasutatava kemikaali aurud põlema süttida ning selle tagajärjed võivad olla ettearvamatud.

Mida tuleks tööandjal teha, et ära hoida staatilise elektri teket ja sellega kaasnevaid ohte? Kasutatavate ohtlike kemikaalidega peab tööandja nõudma tarnijalt kaasa ohutuskaardid. Ohtliku kemikaali ohutuskaardi seitsmes punkt käsitleb kemikaali käitlemist ja hoiustamist. Tihti on seal märge, et kasutamisel tuleb vältida staatilise elektri teket.

Võib juhtuda, et kemikaali ohutuskaardi seitsmes punkt on puudulikult koostatud ja see nõue puudub. Siis tuleks kontrollida kemikaali märgistust – kas kemikaal on tuleohtlik või mitte. Kui kemikaal on tuleohtlik, siis tuleb alati kasutada pihustuspüstolit, mis peab kindlasti maandatud olema. See hoiab ära staatilise elektri teket. Tänapäeval paigaldavad firmad üldjuhul viimistlusseadmeid, kus eelnimetatud ohte on arvestatud. Paljud ettevõtted aga kasutavad ilmselt teadmatusest maandamata viimistlusseadmeid, mis võivad põhjustada staatilise elektri sädelahenduse teket ning süttimist.

Viimistlusruumis peavad kindlasti nii töökoht kui ka tööruum ventileeritavad olema, et vältida ohtlike kemikaaliaurude kriitilise piirmäära teket. Staatilise elektri tekke tõenäosust võib vähenda või suurendada viimistlusruumi õhuniiskus. Mida suurem on viimistlusruumi õhuniiskus, seda väiksem tõenäosus on staatilise elektri tekkeks. Näiteks mõningad suurtootmisega tegelevad puidu- ja mööblitööstuse ettevõtted kasutavad viimistlusruumide õhuniiskuse suurendamiseks õhuniisutajaid.

Soovin, et ettevõtted suhtuksid staatilise elektri tekke võimalustesse ning selle võimalikesse tagajärgedesse väga tõsiselt.


Autor: Oleg Kinsigo, Põhja inspektsiooni tööinspektor
Artikkel on ilmunud ajakirjas Eesti Töötervishoid (märts 2010)
Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee