1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis
Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Kui tõenäoliseks pead, et võid kaotada töö juba enne aastalõppu?
Ma ei usu seda.
Olen kindel, et minuga seda ei juhtu.
Kui olukord läheb pingeliseks, lahkun ise.
Teen kõik, et töökohta säilitada.
Olen nõus töötama ka väiksema palga eest.
Kui koondatakse, pole midagi parata.
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Ettevõtte edukas toimimine

Töötajate osalus tagab ettevõtte eduka toimimise

“Läbirääkimisi alustades viska peast arusaamine, et olete tööandjatega vastased, kellega tuleb sõdida. Te olete partnerid, kes mõlemad soovivad, et organisatsioon oleks edukas.” Nii kõlab E-Betoonelement AS-is ametiühingu ja töötajate usaldusisikuna tegutseva Igor Sutškovi soovitus neile, kes soovivad alustada dialoogi oma organisatsiooni juhtkonnaga töötasu ja muude töötingimuste parandamiseks.

Vajadust selliste muudatuste järele tundis Igor juba kaua. Kevadel hakkasid firma tellimused ja sissetulekud vähenema, seega kahanesid ka töötajate sissetulekud, hakkasid järsult halvenema töökeskkonna tingimused – keerati välja küte, soe vesi.
Kuna hakati kasutama ka odavamat toorainet, oli töömeestel väga raske tagada toodangu tunnustatud kõrget kvaliteeti.

“Sageli vaadati halva kvaliteedi põhjuseid otsides just tootmise eest vastutavate reatööliste otsa, praagiga kaasnesid täiendavad kulud ettevõttele ja sellest tulenevalt vähenes ka töötajate palk. Mõistagi ei soosinud selline olukord meie töötajate soovi anda endast maksimum ettevõtte parema käekäigu nimel,” räägib Igor Sutškov, kes mitmel korral tulutult keskastmejuhtidele probleemidest märku anda püüdis.
Läbirääkimiste avalöök: Igor on ettevõttes töötanud 13 aastat, ta on usaldusväärne ja hea tippspetsialist, kelle töökoht ei olnud ohus. Paljud teised ennast aga nii kindlalt firmas ei tundnud, seetõttu ei jätkunud paljudel ka julgust halbade tingimuste üle pahameelt avaldada ja teiste töötajatega juhtkonnaga läbirääkimisteks organiseeruda.
Olukord võttis märkimisväärse pöörde, kui Igor ühel mitteametlikul kohtumisel ettevõtte juhile Vaido Leoskile avameelselt tehases valitsevast olukorrast rääkis. Koheselt kutsuti kokku suur koosolek, kus osalesid ettevõtte töötajad ja juhtkonna esindajad. Töötajad said võimaluse rääkida nende tööd pärssivatest asjaoludest ning teha ettepanekuid nende lahendamiseks.
Betoonelemendi töötajad valisid oma esindajaks Igori, kes hakkas käima iganädalastel kohtumistel juhtkonna esindajatega, et arutada võimalusi töötingimuste parandamiseks ja töökorralduse muutmiseks. Peagi esitati juhtkonnale ka ametiühingu moodustamise protokoll.
Reatöötajate roll ümberkorraldustes

Esimese positiivse sammuna võttis juhataja Vaido Leosk ühe päeva töölt vabaks ja veetis selle tehases. “Vaido Leosk osales tööpäeva jooksul kõikides meie tootmisprotsessi etappides ja tundis ise, kui halb oli meie inimestel külmas tehases ilma sooja vee ja normaalse riietusruumita. Meie töötingimused paranesid pärast tema tööpäeva tehases koheselt,” räägib Igor, kelle sõnul on Vaido Leosk tänaseks juba kaks korda tehases päeva veetnud.

Igori sõnul on olukord pärast töötajatega läbirääkimiste alustamist tehases märkimisväärselt paranenud. Lisaks Vaido Leoskile osalesid läbirääkimistes aktiivselt ka finantsdirektor Roman Zahharov ja projektijuht Rauno Pikkor, kellega koostöös kaardistati kitsaskohad ettevõtte struktuurides ja töökorralduses ning töötati välja viisid nende probleemide lahendamiseks.
“Ettevõte ei jäänud küll koondamistest puutumata, aga vähendati ennekõike keskastmejuhtide hulka, mitte reatööliste ridu. Vaatasime üle tootmise tehnoloogilise poole ja leidsime seal võimalusi parendamisteks. Muutsime ka töökorraldust nii, et töötajatel on täna suurem motivatsioon lisatasu eest ületunde teha ja nii tehase tootlikkust märkimisväärselt suurendada,” toob Igor näiteid uuendustest ettevõttes.

Uued soodsad tuuled

Ametiühingu loomisega kaasnenud tihe ja avatud suhtlus Betoonelemendi töötajate ja juhtkonna vahel on kahtlemata vilja kandnud. Novembri ja detsembri jooksul vähenes praagiprotsent miinimumini, sest töötajad on mõistnud, et halvasti tehtu ümbertegemisega kaasneb ettevõttele suur aja ja raha kulu. Ettevõte on hakanud saama rohkem tellimusi nii Eestist kui ka välisturgudelt, mis annab kõikidele ettevõttes töötavatele inimestele juurde indu rohkem vaeva nägema ja oma tööd pühendumusega tegema.
Igori Sutškovi sõnul on oluliselt muutunud ka firma sisekliima. “Kui varem olid inimesed töö ajal tigedad ja isegi laisad, siis täna tunnevad nad, et on hädavajalikud osalised ettevõtte eduloost. Nad teevad tööd suure innuga ega taha, et neid töö tegemisel segataks. Töötajad suhtuvad juhtkonna esindajatesse austusega ja see on vastastikune – saame aru, et oleme osa ühest meeskonnast ja töötame ühe eesmärgi nimel. Teeme koostööd, et saaksime kõik headest tulemustest kasu,” räägib Igor.

Ametiühingusse kuulub Betoonelemendis täna üle 50% ettevõtte Harku tehase töötajatest ja liikmeid lisandub pidevalt ka ettevõtte teistest struktuuriüksustest. Ametiühingu liikmeks astuvad isegi tähtajalise lepinguga töötajad. “Küllap näevad ka uued inimesed, kui oluline on normaalse töökeskkonna puhul üksteise toetamine ja avatud suhtlus.
Oleme juhtkonnaga läbirääkimistes olnud seni väga edukad ja kavatseme seda head suhet ja positsiooni ka edaspidi hoida,” kinnitab Igor.

Artikkel on ilmunud Ametiühingute Teatajas, jaanuar, 2010.
Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee