1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis
Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Kui tõenäoliseks pead, et võid kaotada töö juba enne aastalõppu?
Ma ei usu seda.
Olen kindel, et minuga seda ei juhtu.
Kui olukord läheb pingeliseks, lahkun ise.
Teen kõik, et töökohta säilitada.
Olen nõus töötama ka väiksema palga eest.
Kui koondatakse, pole midagi parata.
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Mürataseme mõõtmine

Lugeja küsib:

Ostsin uue korteri ja kogu aeg öösiti kumiseb alloleva kaupluse ventilatsioon. Ei ole võimalik magada. Palju võib kortermajas olla päeval ja öösel lubatud müra? Millise lubatud müratasemega võin ma nõuda müüjalt/ehitajalt vea kõrvaldamist. Oskate soovitada, kes seda võib teha ja mis see võib maksta? Mida teha, kui müraga kaasneb ka vibratsioon, kas ka seda on võimalik mõõta?

Malle Toomiste, Eesti Töötervishoiu tegevtoimetaja:

Tervisekaitseinspektsiooni laborid teevad isikute taotlusel ka füüsikalisi mõõtmisi (müra, vibratsioon). Hinnad leiate lihtsas esituses Tartu labori veebilehel http://tartulabor.tervisekaitse.ee/?page=29, aga samad andmed leiab ka sotsiaalministri 2. aprilli 2009 määrusest nr 28 "Tasuliste tervisekaitseteenuste osutamise kord ja hinnakiri".

Tervisekaitseinspektsiooni Tallinna kesklabori füüsikalabori info leiate veebiaadressilt http://fyysikalabor.tervisekaitse.ee.

Vabariigi Valitsuse 26. jaanuari 1999. a määrus nr 38 "Eluruumidele esitatavate nõuete kinnitamine" sätestab normina, et müra eluruumis ei tohi ületada päeval (s. o kella 7 kuni 23ni) 40 detsibelli ja öösel 30 detsibelli.

Siis on veel sotsiaalministri 4. märtsi 2002. a määrus nr 42 "Müra normtasemed
elu- ja puhkealal, elamutes ning ühiskasutusega hoonetes ja mürataseme mõõtmise meetodid", mis sätestab ööpäevase müranormi magamistoas. See määrus sisaldab palju arve ja mõistete seletusi, seega maiuspala füüsikasõbrale. Näiteks elu- ja magamisruumides on hoone tehnokommunikatsioonide tekitatava müra ekvivalentne helirõhutase LpA,eq,T (dB) 30 (25), LpC,eq,T (dB) 50 (45), LpA,max (dB) 35 (32). [Ekvivalentne müratase on selline püsiva tasemega müra, mis omab sama akustilist energiat kui muutuva tasemega müra kindla mõõtmisaja jooksul.]

Kui müratase toas on mõõdistatud Tervisekaitseinspektsiooni spetsialistide abiga – nemad ka valvavad eelnimetet määruste täitmist ja menetlevad kohtuväliselt tervisekaitse nõuete rikkumisi, tuleb häirivast asjaolust teatada müraallika valdajale.

Mida teha, kui müra tekitava seadme omanik pole nõus mürataset normtasemeni reguleerima? Kui Tervisekaitseinspektsiooni töötaja abiga olukord ei lahene, jääb üle nõuda õigust kohtus, vt ka rahvatervise seadus, vastutus tervisekaitse nõuete rikkumise eest.

Et politsei ei mõõda mürataset, siis ei saa politsei sündmuskohal tervisekaitse nõuete rikkumist tuvastada.

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee