1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis
Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Kui tõenäoliseks pead, et võid kaotada töö juba enne aastalõppu?
Ma ei usu seda.
Olen kindel, et minuga seda ei juhtu.
Kui olukord läheb pingeliseks, lahkun ise.
Teen kõik, et töökohta säilitada.
Olen nõus töötama ka väiksema palga eest.
Kui koondatakse, pole midagi parata.
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Stressi avaldumist mõjutab ka rahvus

Teada on, et suur tööpinge on seotud südame-veresoonkonna probleemidega. 40–60-aastaseid Soome ja Briti töötajaid uurinud teadlased püüdsid välja selgitada, kas tööpinge suurusel on olemas seos stenokardia ehk rinnaangiini sümptomitega.

Stenokardia on episoodiline valu südame piirkonnas, mis on tingitud südame puudulikust verevarustusest ja südamelihase hapnikuvaegusest ja mis avaldub pigistavate valudena rinnakutaguses piirkonnas. Südamelihase vere- ja hapnikuvaeguse tagajärjeks võib olla südamelihase infarkt.

Tööpinge seoste väljaselgitamiseks uuriti küllalt suurt hulka inimesi, kes ei tee käsitööd – 4,5 tuhandet britti ja 7,5 tuhandet soomlast. Tööpinget hinnati Karaseki mudeli järgi (Karaseki järgi tekitab psühholoogilist pinget töö, mis nõuab töötajalt palju ja pakub samas vähe võimalusi ise töötegemist reguleerida). Pingelisust hinnatakse selle järgi, milline on kontroll töö üle ja millised on psühholoogilised nõudmised (oskuste vastavus ja hakkamasaamine ning ülemuste ja kaastöötajate toetus). Et leida sõltumatu seos töö ja rinnaangiini vahel, kohandati andmed vanuse, eluviisi (sh suitsetamine, alkoholitarvitamine, kehaline aktiivsus) ja ülekaaluga.

Tulemustest selgus, et rinnaangiini sümptomeid oli 5%-l briti naistest ja 3%-l meestest ning 6%-l soome naistest ja 4%-l meestest. Suure tööpingega oli rinnaangiin seotud enam briti meestel ja soome naistel. Järeldusena arvati, et tööpingete ja rinnaangiini seos ilmneb rahvuseti erinevalt.

Allikas: Lallukka T jt. Journal of Epidemiology and Community Health, mai 2009
Uudis on ilmunud ajakirjas Eesti Töötervishoid (juuni 2009)  
Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee