1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis
Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Kui tõenäoliseks pead, et võid kaotada töö juba enne aastalõppu?
Ma ei usu seda.
Olen kindel, et minuga seda ei juhtu.
Kui olukord läheb pingeliseks, lahkun ise.
Teen kõik, et töökohta säilitada.
Olen nõus töötama ka väiksema palga eest.
Kui koondatakse, pole midagi parata.
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Nanopartiklite mõju inimese tervisele ei ole teada

2007. aasta detsembris Helsingis toimunud Euroopa nanotehnoloogia konverentsil arutlesid eri riikide teadlased nanotehnoloogia töötervishoiu ja -ohutuse kriitilisi küsimusi.

Nanotehnoloogia on ülikiiresti arenev valdkond, milles tehnoloogia pool jõuab arengus edasi palju kiiremini kui nanoosakeste mõju uuringud. Siiani on sünteetiliste nanopartiklite osa tööstuses veel väike ja nendega kokkupuutuvate töötajate hulk samuti väike, mistõttu ei ole kindlaid tõendeid nanopartiklite mõju kohta inimese tervisele. On teada, et eksperimentaalsetes tingimustes on osal juba tööstuslikult kasutatavatest nanopartiklitest kopsukude kahjustavad omadused või võime tungida mööda haistmisnärvi ajukoesse. Samade ühendite normaalsuuruses osakestel seda võimet ei ole. Sünteetiliste nanopartiklite kasutamine laieneb pidevalt, nende kasutamine kosmeetika-, tekstiili-, elektroonikatööstuses ja muudes tööstusharudes muutub järjest igapäevasemaks. Üks olulisemaid väljakutseid on luua võimalus hinnata nanoosakeste mõju inimese tervisele ja käitumist töökeskkonnas.
Euroopa Liidu kemikaalide legaliseerimise programm REACH näeb ette iga uue toodetava kemikaali omaduste määramise ja kontrollimise loomkatsetes või rakkudel, kui kemikaali tootemaht ületab aastas ühe tonni. Kui traditsioonilistel kemikaalidel on nende omadusi ja mõju lubatud kirjeldada ennustatavate parameetritena, siis nanoosakeste puhul on olulised reaalsed ekspositsiooni, omaduste ja mõju mõõtmised, kuna nanoosakeste omadused on muudetud ja osakesed ei käitu traditsiooniliste ühendite sarnaselt – inertsed ained võivad muutuda katalüsaatoriteks, stabiilsed ained süttivateks jne.

Euroopa Liidu toetusel käivitus Soome töötervishoiuinstituudis nanoosakeste tervisemõju hindamise aluste väljatöötamiseks nelja-aastane programm. Tänu sellele on loota täpsemat selgust nanoosakestega töötamise ohutuse kohta.

Allikas: Finnish Institute of Occupational Health
Artikkel on ilmunud ajakirjas "Eesti Töötervishoid" (märts 2008)
Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee