Tervislikult toituvad töökaaslased
Tervislik toitumine on oluline osa tervislikust eluviisist. Üks võimalus heade toitumisharjumuste kujundamiseks on tööl üheskoos tervisliku toitumise harrastamine. Võib sõlmida omavahelisi kokkuleppeid ja koostada lihtsaid tegevusplaane: mestis on alati lihtsam.
Mõned soovitused, mida saab teha tööandja:
- Jaga teabematerjale tervisliku toitumise kohta.
- Võimalda loenguid, teabepäevi vms tervisliku toitumise ja viletsa toitumise mõjude kohta.
- Kui majas on oma toitlustaja, paranda koostöös toitlustajaga pakutava toidu valikut.
- Loo võimalusi toidu toomiseks ettevõttesse.
- Loo võimalusi kaasavõetud toidu hoidmiseks tööl.
- Loo vahetustega töötajatele samuti võimalus tervisliku toidu kättesaamiseks (nt võimalus osta pakitud toitu).
- Korralda värske puu- ja juurvilja kättesaamise võimalus.
- Jaga teavet kaalulangetamise võimaluste kohta lähipiirkonnas.
- Soodusta söömist rahulikus olukorras väljaspool vahetut tööpiirkonda (puhketoas, sööginurgas).
- Korralda kord aastas tervisliku toitumise nädal temaatiliste tegevuste, võistluste ja koolituste läbiviimiseks.
- Võimalda puhta joogivee kättesaamine.
- Loo võimalus sooja joogi tegemiseks.
Mõned soovitused, mida saavad teha töötajad:
- Nimetage ametisse (ikka ainult vabatahtliku!) toitumisprogrammi koordinaator.
- Pange kirja oma soovitud tegevused.
- Koondage asjast huvitatud töökaaslased ja asuge töökohas harrastama tervislikku toitumist.
- Levitage kõigi töötajate seas infot oma ettevõtmisest.
- Tehke vahekokkuvõtteid oma ettevõtmise õnnestumisest ja koguge uusi ideid.
Heatahtlik bürokraatia on siin kindlasti rohkem abiks kui kahjuks. Nii võiks tööl olla kirja pandud põhimõtted tervisliku toitumise järgimiseks:
- Millised on tervisliku toitumise alused.
- Mis on tervisliku toitumise eesmärk teie kollektiivis.
- Milles seisneb tervisliku toitumise korraldus teie töökohas.
- Millised on ühisüritused tervislikult toitujatele.
- Kuidas ja kui sageli hinnatakse (ja premeeritakse) edukaid, sh iga-aastane ülevaade tervisliku toitumise õnnestumisest osalejate seas.
Allikas: Ühendkuningriigi juhend töökoha tervisliku toitumise poliitika loomiseks (British Heart Foundation. Workplace healthy eating policy: sample policy)
Artikkel on ilmunud ajakirjas "Eesti Töötervishoid" (märts 2009)