1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis
Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Mis on sinu suurimaks stressiallikaks tööl?
Suhted töökaaslaste või ülemusega
Mure töökoha säilitamise pärast
Halvad töötingimused
Pingeline töö
Terviseprobleemid
Muu
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Uus valem treeningkoormuse arvutamiseks

Spordisõber teab, et maksimaalset südame löögisagedust treeningu ajal saab arvutada lihtsa valemiga: 220-vanus. Sobiv trennikoormus on umbes 80% sellest. Nüüd pakuvad teadlased treeningkoormuse arvutamiseks uut valemit.

Vana ja laialdaselt kasutatav valem ei ole just kõige sobivam eakatele inimestele, kirjutas uurimuse autor Hirofumi Tanaka Colorado ülikoolist artiklis, mis avaldati ajakirjas Journal of the American College of Cardiology.

Eakate võimed alahinnatud

Tanaka analüüsis koos kolleegidega 351 uurimuse andmeid rohkem kui 18 tuhande inimese kohta. Lisaks testis ta 514 tervet meest ja naist vanuses 18-81 aastat.

Osalejad jagati kahte gruppi: need, kes olid teinud regulaarselt trenni vähemalt kaks aastat ja need, kes ei olnud regulaarselt trennis käinus. Igaühele rakendati koormust, mille ajal jälgiti nenede maksimaalselt pulssi, hingamist ja inimeste endi tajutud jõupingutusi.

Tulemused juhtisid teadlased uue valemini: 208 - (0.7 × vanus).

Uurimuse autorite sõnul tuleks treeningkoormuse puhul inimese vanust rohkem arvestada. “Näib, et oleme seni alahinnanud vanemate inimeste võimekust,” ütles Emory ülikooli meditsiinikooli kardioloog Steven Manoukian. Ta võrdles vana ja uue valemi järgi saadavaid tulemusi. 40-aastase jaoks tuleb maksimaalseks südamelöögisageduseks mõlema valemi järgi 180 lööki minutis. 60-aastase jaoks suurendab uus valem maksimaalset pulssi 5% - 160 asemel võiks see olla 166. 80-aastase jaoks on aga lubab uus valem 10% suuremat südame löögisagedust – varasema 140 asemel 152.

Vestelda peab saama

“Südame löögisagedus on hea näitaja, millise koormusega peaks treenima,” ütles Manoukian. Rusikareegel on tema sõnul trenni alustades see, et “töötada” 50% ulatuses maksimaalsest südamelöögisagedusest, ning tõsta seda järk-järgult 75-85%-ni.

“Ma ütlen inimestele, et treenige sellise koormusega, et saaksite sealjuures vestelda, mitte nii et hingetu olete,” ütles Manoukian.

Uue valemi on heaks kiitnud ka Ameerika südameliit. Samas toetab see organisatsioon endiselt ka vana valemit.

Arvuta oma südame maksimaalne löögisagedus treeningul vana valemi ja uue valemi järgi.

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee