1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis
Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Mis on sinu suurimaks stressiallikaks tööl?
Suhted töökaaslaste või ülemusega
Mure töökoha säilitamise pärast
Halvad töötingimused
Pingeline töö
Terviseprobleemid
Muu
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Naise tervis maksab halvale abielule lõivu

Kurnavas abielusuhtes naised vaevlevad meestest rohkem nii vaimsete murede kui ka ohtlike füsioloogiliste seisundite käes. Uurimuse autor Nancy Henry Utah ülikoolist ütleb, et pingelised abielud põhjustavad depressiooni ka meeste hulgas, lisab aga samas, et meestel erinevalt naistest ei ole karta metaboolse sündroomi teket.

Naistel on oht haigestuda metaboolsesse sündroomi, kui rasvaladestused paiknevad tema kõhupiirkonnas (vistseraalne rasvumine), vööümbermõõt on ≥80 cm, millele lisanduvad ükskõik millised kaks näitajat järgnevatest: kõrgenenud vererõhk, kõrgenenud vere triglütseriidide hulk, suurenenud veresuhkru näit ja madal HDL-kolesterooli (nn hea kolesterooli) tase. Metaboolne sündroom suurendab südameinfarkti, ajurabanduse ja diabeedi riski.

Oma uurimuse tarvis leidis Nancy Henry koos oma kolleegidega 276 paari, kes olid olnud abielus keskmiselt 20 aastat, mehed ja naised olid vanuses 40 kuni 70 eluaastat. Osalejad täitsid küsimustiku, mis puudutas nii häid valdkondi, nagu emotsionaalne soojus ja vastastikune toetus kui ka pingekoldeid, nagu seksi-, laste- ja rahaalaste riidude sagedus ja eriarvamuste ulatus. Osalistele tehti vereteste, mõõdeti vererõhku ja vööümbermõõtu.

Teadlased leidsid, et need naised, kes kurtsid pingelise abielu üle, olid tõenäolisemalt depressioonisümptomitega. Peale selle oli neil rohkem metaboolse sündroomi sümptomeid. Viletsates abieludes meestel olid küll depressiivsed nähud, kuid puudus seos metaboolse sündroomiga.

Nancy Henry tõdeb, et naised näivad olevat rohkem suhtele orienteeritud. Uurimuste järgi on selgunud, et ka naiste minapilt sõltub suuresti suhetest – see kuidas neil läheb ja kuidas suhtuvad teised nendesse. Ja nii arvavadki teadlased, et negatiivse suhte puhul maksavad naised nii kehaliselt kui ka vaimselt lõivu.

Utah ülikooli psühholoogiaprofessori Tim Smithi sõnul ei saa öelda, et selles uurimuses poleks olnud kannatavaid mehi, ent selle uurimuse tulemused näitasid selgelt, et naised võtsid palju kergemini kaalus juurde. “Stressihormoonid lihtsustavad kõhuõõnesisese rasva kogunemist, nii võib stress teha nad raskemaks ja tõsta vere kolesteroolitaset,” ütleb Smith.

Suur osa uurimusest näitab, et lahutus seostub südameveresoonte lupjumisega nii meestel kui ka naistel, kuid eelkõige tuleb välja, et stressi ja südametervise seos on naiste puhul tugevam. Henry rõhutab, südamehaigused on nii naiste kui ka meeste suurimad tapjad ja “me alles õpime, kuidas suhted ja emotsionaalne stress on seotud südamehaigusega”.
Teadlased leiavad, et ehkki on veel vara järeldada, nagu oleks naised füüsiliste probleemide suhtes palju haavatavamad kui mehed, jääb viimastest uuringutest just selline mulje. Smith ütleb, et pisut enneaegne on siiski öelda, et naised vähendaksid oma südamehaiguste riski, kui nad parandaksid oma abielus valitsevat vaimsust ja suhte kvaliteeti või jätaksid oma abikaasad maha.”

Refereerinud: Liia Merino
Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee