1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis
Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Mis on sinu suurimaks stressiallikaks tööl?
Suhted töökaaslaste või ülemusega
Mure töökoha säilitamise pärast
Halvad töötingimused
Pingeline töö
Terviseprobleemid
Muu
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Haigekassa kutsub naisi vähi varajase avastamise uuringutele

Eestis haigestub igal aastal ligikaudu 600 naist rinnavähki ja 140-150 naist emakakaelavähki. Õigeaegselt avastatud rinnavähk on ravitav ning emakakaelavähk välditav. Seetõttu on Eestis rakendunud süstemaatilised rinna- ja emakakaelavähi varajase avastamise uuringud e sõeluuringud, mille eesmärk on avastada pahaloomuline kasvaja staadiumis, mil haigus on veel ravitav. Rinna- ja emakakaelavähi sõeluuringud on osa Eesti riiklikust vähiennetuse strateegiast, mida rahastatakse nii riigi kui Eesti Haigekassa eelarvest. Ennetustegevusega on võimalik oluliselt langetada rinna- ja emakakaelavähki haigestumust ja suremust.

Võrreldes Euroopa ja Skandinaaviamaadega on Eesti suurim probleem siiani olnud naiste vähene osalemine ennetavates uuringutes. 2007. aastal tuli Eestis rinnavähi uuringutele kirjaliku kutse saanud naistest kohale vaid 51%, emakakaelavähi uuringutele vaid 38%. Teistes arenenud riikides on uuringutes osalemise määr üle 70%.

Ka sel aastal kutsutakse Eesti naisi mõlemale sõeluuringule kirjalike kutsetega. Rinnavähi varajase avastamise uuringutele kutsutakse naisi iga 2 aasta järel, emakakaelavähi ennetavatele uuringutele iga 5 aasta möödudes.

Rinnavähi varajase avastamise uuringul osalemiseks saadetakse 2009. aastal kutsed:
1947., 1950., 1953., 1954., 1955., 1957. ja 1959. aastal sündinud ravikindlustatud naistele.

Emakakaelavähi varajase avastamise uuringul osalemiseks saadetakse 2009. aastal kutsed:
1954., 1959., 1964., 1969., 1974. ja 1979. aastal sündinud ravikindlustatud naistele.

Nimelise kutse saadab Haigekassa postiga. Kutseid ei saadeta neile naistele, kes eelmisel aastal uuringul juba käisid, kellel puudub kehtiv kindlustuskaitse või kellel on rahvastikuregistris mittetäielik aadress.

Sellest aastast on muutunud ka saadetavate meeldetuletuste kujundus ning kutsele on lisatud rinna- ja emakakaelavähi sõeluuringute logo, mille sõnum „Kingi endale kindlustunne!” annab hästi edasi sõeluuringute olemuse. Kuna pahaloomulisi muutusi leitakse siiski vähesel protsendil naistest ning need on õigeaegselt avastatuna ka tulemuslikult ravitavad, ei peaks kindlasti uuringuid kartma, vaid pigem annab see kindlustunde, et tervis on korras.

Sõeluuringute kohta on võimalik saada lisainfot helistades tööpäeviti Haigekassa infotelefonil 16363 või Haigekassa kodulehelt http://www.haigekassa.ee/ennetus/.

Haigekassa kutsub üles naisi uuringutel osalema, sest see on eelkõige Teie tervise huvides!

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee