1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis
Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Mis on sinu suurimaks stressiallikaks tööl?
Suhted töökaaslaste või ülemusega
Mure töökoha säilitamise pärast
Halvad töötingimused
Pingeline töö
Terviseprobleemid
Muu
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Eesti naised uurisid taas naiste seksuaalset teadlikkust

Pille Minev, Heti Tulve, Reet Roos, Tiina Ristimets, Maret Soom, Herdis Ojasu ja Gerly Kedelauk, kes missioonitundest on loonud MTÜ Naised Emakakaelavähi Vastu, käisid suvel mööda Eestit ja uurisid, kui hea on naiste seksuaalne teadlikkus.
Liikumise üldeesmärgiks on parandada Eesti naiste teadlikkust. See oli ka suvetuuri eesmärgiks. Käidi kokku üheksateistkümnel saate "Laulge kaasa" salvestusel üle Eesti. Kohtumistel naistega viidi läbi ka ankeetküsitlused, mille põhjal tehti statistiline kokkuvõte Eesti naiste teadlikkusest seksuaaltervise ja emakakaelavähi kohta.
Kõikidele soovijatele jagati trükitud materjale HPV (inimese papilloomiviiruse) ja emakakaelavähi kohta. Huvi teema vastu oli väga suur. Kõikidel saate salvestustel kokku käis infotelgis üle 4000 naise. Küsitluslehti täideti üle 684, neist läks korrektselt täidetuna arvesse 614.

MTÜ üks põhieesmärkidest on teadvustada Eesti naistele vajadust käia regulaarselt naistearsti vastuvõtul. Tuleb muuta üle 50-aastaste naiste hulgas küllaltki levinud vääruskumust, et naistearst tegeleb vaid raseduste ja sünnitustega. Ankeetküsitluste analüüsist tuli välja mõtlemapanev fakt, et viimase 10 aasta jooksul ei olnud naistearsti juures käinud 2007. aastal vastanud naistest 12% ja 2008. aastal vastanud naistest 13%. 2008. aasta küsitlusest tuli välja, et 60% naistest käib regulaarselt günekoloogi juures ka siis, kui ei ole probleeme.

Küsimusele, millise arsti poole pöördutakse günekoloogilistes küsimustes, vastas
− 19%, et pöördub perearsti poole;
− 80%, et pöördub naistearsti poole.
1% naisi jättis sellele küsimusele vastamata.
2007. aastal vastasid 462 naisest 61%, et nad ei tea täpselt, kas ja mis proove neilt läbivaatuse käigus võeti.
2008. aastal täpsustati küsimust ja küsiti, kas läbivaatuse käigus tehti ka PAP- ja/või HPV-testi. Sellele küsimusele vastas
− 41%, et tehti;
− 32%, et ei tehtud;
− 24%, et ei tea seda.
3% jättis vastamata.
2007. aastal pidas enamik ankeedile vastanud naistest emakakaelavähi peamiseks riskifaktoriks emakakaelahaavandit ja pärilikkust. Fakt, et emakakaelavähki tekitab HPV, on vähe teada, sõltumata vastanute elupiirkonnast.
Vastuseks küsimusele, mis on emakakaelavähi peamine riskifaktor, nimetas:
− 40% emakakaelahaavandit;
− 32% inimese papilloomiviirust (mis tegelikult ongi peamine riskifaktor);
− 12% sugulisel teel levivaid haigusi (klamüdioos, genitaalherpes);
− 8% pärilikkust;
− 8% PAP-testi negatiivset tulemust.

HPV levikuteid teadis 2007. aastal hästi 72% vastanuist, ülejäänud ehk 28% ei osanud neid nimetada. 2008. aastal teadis HPV levikuteid 69%, täpset vastust ei osanud anda 31%. Kõige rohkem vastati, et HPV levib sugulisel teel ja kokkupuutel verega. Nimetati ka puutekontakti kaudu levimist. Piisknakkuse teel õhu kaudu levimist märgiti minimaalselt.
Vajadus teavituse järele on suur. Naistele tuleb anda sellest teemast parem ülevaade, et nad saaksid teha informeeritud valiku, kuidas paremini oma tervist kaitsta. Oluline on inimestele teadvustada, et iga tüdruk ja naine peab enda tervise eest ise hoolitsema.
MTÜ Naised Emakakaelavähi Vastu on loodud sooviga inspireerida naisi, et nad valiksid turvalisema seksuaalkäitumise. Tahame suunata naiste tähelepanu sellele, et kaitsmata vahekorrast juhupartneriga võib lisaks suguhaigustele saada ka suure vähiriskiga viiruse. Emakakaelavähi üks ennetamise võimalusi on vaktsineerimine HPV-vastu perearstikeskustes ja naistekliinkutes.

Meie soov on heatahtlikult teavitada naisi emakakaelavähi riskifaktoritest, teadvustada ennetamise olulisust ja murda väiksemaks barjäär, mis takistab sel teemal rääkimist.
MTÜ Naised Emakakaelavähi Vastu järgmine projekt on korraldada koolides lühiloengud turvalisemast seksuaalelustiilist, sealhulgas emakakaelavähi riskidest. Ootame sellele projektile toetajaid!

Naisliikumine kajastab oma tegevust, HPV, emakakaelavähi jm sellega seonduvat kodulehel: www.emakas.ee.

2008. aasta oktoobris astus MTÜ esindaja üles arstide teemakohalisel konverentsil "Naine ja vähk", tutvustamaks ka arstidele kahel aastal läbiviidud küsitluse tulemusi.

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee