1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis
Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Mis on sinu suurimaks stressiallikaks tööl?
Suhted töökaaslaste või ülemusega
Mure töökoha säilitamise pärast
Halvad töötingimused
Pingeline töö
Terviseprobleemid
Muu
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Fertilitas pakub varajast ja täpset uuringut loote väärarengute tuvastamiseks

Jaanuarist saab erahaiglas Fertilitas teha uut, OSCAR meetodi all tuntud rasedatele suunatud uuringut, mis võimaldab avastada loote enamlevinud väärarenguid varases staadiumis. Eestis uudne OSCAR-meetodil põhinev raseduse I trimestri kombineeritud skriining on teistest skriiningutest täpsem ja turvalisem, vähendades invasiivsete uuringute vajadust.

Praegu tehakse Eestis enamik loote väärarengute tuvastamiseks vajalikke uuringuid raseduse II trimestril ehk alates 15. rasedusnädalast. I trimestril pakutavad uuringud on vähelevinud ning OSCAR-meetodist (One Stop Clinic of Assessment of Risk) vähemtäpsemad.

Üheks sagedasemaks väärarenguks on Downi tõbi, mille puhul loode omab lisakromosoomi. Ainus võimalus kindlalt öelda, kas loode omab Downi tõbe või mitte, on invasiivne uuring. Kuna invasiivsed uuringud põhjustavad aga ligi 1%-l raseduse katkemise, kasutatakse invasiivse uuringu vajaduse selgitamiseks ohutut skriininguuringut, mis selgitab välja loote kromosomaalse haiguse riski. I trimestri skriining võimaldab saada infot loote väärarenguriskide kohta 11.–14. nädalal ning otsuse raseduse jätkamise kohta saab teha juba võimalikult vara.

Lisaks sellele, et Fertilitase uuringu näol on tegemist Eestis esimese laiaulatuslikult pakutava I trimestri skriininguga, on uus OSCAR meetodil põhinev skriining ka teistest varajase skriiningu meetoditest täpsem. See meetod võimaldab avastada kuni 95% Downi tõvega loodetest (võrreldes teiste meetodite 60 kuni 90 protsendiga) ning vähendab oluliselt invasiivsetele uuringutele suunatavate rasedate osakaalu. Lisaks diagnoosib OSCAR meetod ka 80% muudest suurematest loote väärarengutest, 40% suurtest südameriketest ning avastab teisi kromosomaalseid haigusi.

„Iga lapseootel naise peamiseks küsimuseks on see, kas oodatav laps on terve. Seetõttu on oluline iga meditsiiniline uuendus, mis võimaldab seda teadmist saada varem, täpsemini ja ohutumalt,“ lausus erahaigla Fertilitase juhataja Ivo Saarma.

I trimestri kombineeritud skriining koosneb loote ultraheliuuringust ja ema vere hormoonuuringust. Ultraheliuuringu käigus mõõdetakse Downi tõvele iseloomulikud ultrahelimarkerid, mis kombineeritakse ema verest võetud hormoonidega β-Hcg ja PAPP-A. Nende andmete ning raseda vanuse põhjal arvutatakse välja raseda individualiseeritud risk.

Varajase skriiningu tegemine eeldab väga head ultraheliaparatuuri, vereanalüüsiks vajalikku laborimasinat ning spetsiaalse väljaõppe saanud arste. Innovatiivsete aparaatide soetamiseks ning teenuse käivitamiseks on Fertilitas kokku investeerinud 4,5 miljonit krooni. OSCARi-põhist skriiningut teostavad Fertilitases günekoloogid, kes on saanud selleks spetsiaalse väljaõppe Londonis Fetal Medicine Foundationi juures ja läbinud vastava akrediteerimisprotsessi.

I trimestri skriiningu protseduurid viiakse läbi ning ka tulemused saab vajadusel teada ühe päeva jooksul – eriti mugav on see kaugemalt, väljastpoolt Harjumaad tulevale rasedale. Hormoonanalüüsi on võimalik teha kõikides Fertilitase filiaalides, ultraheliuuringut aga ainult Fertilitase Haiglas Viimsis.

Uuringut saavad teha nii Fertilitases kui ka teistes meditsiiniasutustes arvel olevad rasedad, uuringu maksumus on 2000 krooni.

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee