1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis
Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Mis on sinu suurimaks stressiallikaks tööl?
Suhted töökaaslaste või ülemusega
Mure töökoha säilitamise pärast
Halvad töötingimused
Pingeline töö
Terviseprobleemid
Muu
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Sigaretid ohustavad naise põit

Põievähi kohta kehtis seni kaks tõde – haigestumise risk on suurem suitsetajatel ja meestel. Nüüd selgus, et naissuitsetajad haigestuvad isegi sagedamini kui mehed.

Samade suitsetamisharjumustega mehi ja naisi võrreldes selgus, et naistel on suurem põievähi risk. Tulemused saadi rohkem kui 3000 täiskasvanut uurides.

“Sellist vastust me ei oodanud,” ütles uurimust juhtinud Ronald K. Ross Lõuna-California ülikoolist Los Angeleses. Rossi ja tema kolleegide tulemused avaldas ajakiri Journal of the National Cancer Institute (2001;93:538-545).

Naised vastuvõtlikumad suitsu kahjulikule mõjule

USA rahvusliku vähiinstituudi andmeil esineb meestel põievähki kolm korda sagedamini kui naistel. Rossi uurimusest selgus, et vähemalt põievähi tekke osas on naised meestest vastuvõtlikumad suitsetamise mõjudele.

Näiteks võrreldes neid inimesi, kes suitsetasid kaks pakki sigarette päevas vähemalt 40 aasta jooksul, haigestusid põievähki hoopis naised kaks korda sagedamini kui mehed.

Rossi sõnul tuleb naise ja mehe organism erinevalt toime suitsus leiduvate vähki põhjustavate komponentidega. Ka mitmed kopsuvähi uuringud on tema sõnul näidanud, et naised on vastuvõtlikumad suitsetamise kahjulike mõjude suhtes.

Järgmise sammuna kavatseb Ross uurida, millised geneetilised ja keskkonnast tingitud tegurid muudavad suitsetajate alagrupid vähi suhtes rohkem või vähem vastuvõtlikuks.

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee