1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis
Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Mis on sinu suurimaks stressiallikaks tööl?
Suhted töökaaslaste või ülemusega
Mure töökoha säilitamise pärast
Halvad töötingimused
Pingeline töö
Terviseprobleemid
Muu
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Laste sünnitamine enne 30. eluaastat kaitseb rinnavähi eest

Varasemad uuringud on näidanud, et naised, kes sünnitavad esimese lapse enne 30. eluaastat, vähendavad rinnavähi riski. Viimase uuringu järgi väheneb risk iga järgmise lapse sünniga, kelle naine enne kolmekümnendeid aastaid saab, teatas Reuters Health 16. jaanuari online uudistes.

Taani teadlaste uuringu järgi on rinnavähi risk seda väiksem, mida rohkem ja nooremalt naine lapsi saab.

Jan Wohlfahrt ja Mads Melbye Kopenhaageni ülikoolist teatasid oma tulemustest Epidemiology jaanuarinumbris (2001;12:68-73).

Hilised lapsed riski ei vähenda

Teadlaste sõnul sõltub rinnavähi risk ka menstruatsiooni alguse ajast - mida varem menstruatsioon algab, seda suurem on rinnavähi risk. Teadlased põhjendavad seost menstruatsiooni, laste saamise ja rinnavähi vahel naissuguhormooni östrogeeni hulgaga organismis.

Teadlased uurisid üleriigilisi andmeid umbes 1,5 miljoni Taani naise kohta, kes olid sündinud aastatel 1935-1978. Uurimuse lõpuks oli rinnavähki haigestunud 13 tuhat naist.

Selgus, et iga viie aasta kohta, mis lisandusid naise vanusele kas esimese, teise või kolmanda lapse sünnitamise ajaks, suurenes rinnavähi risk 8%.

Kuigi üldiselt arvatakse, et mida rohkem lapsi naisel on, seda vähem ohustab teda rinnavähk, kehtib see siiski ainult juhul, kui lapsed on saadud enne 30. eluaastat, kirjutasid Kopenhaageni teadlased uurimuse kokkuvõttes.

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee