1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Tahan arstilt küsida ... kohta.
naistehaiguste
kõrge vererõhu
suguhaiguste
diabeedi
kasvajate
allergia
liigesehaiguste
nahahaiguste
insuldi ja infarkti
depressiooni
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Madal vererõhk

Maarja:

Olen 27-aastane naine. Varem on arsti juures vererõhku mõõdetud ja on alati korras olnud, aga viimasel ajal (paar kuud) on vererõhk madal. Enamasti on u 90/55, kui kanget kohvi joon, on kõige rohkem 110/75 olnud. Sageli tunnen väsimust ja unevajadus on suur, kange kohv aitab küll paariks tunniks erksust suurendada, aga varsti olen jälle uimane. Mis võib olla nii madala rõhu põhjusteks ja mida saaks ette võtta?

Toimetus:

Laias laastus on madala vererõhu põhjuseks kas geneetiline ebatäiuslik vereringe regulatsioon (kui vererõhk on eluaeg madal olnud) või kaasneb mingi haigus (kui eelnevalt on olnud vererõhk normis).
Vererõhk võib langeda täiesti normaalsel põhjusel, nt väga pikkadel inimestel pikaajalise seismise tagajärjel, sageli verekaotuse tagajärjel, sh vererohke menstruatsiooni korral, pärast rasket külmetus- või nakkushaigust, samuti langetab vererõhku ravimite tarbimine, nagu rahustid või kõrge vererõhu tabletid. Vahel harva on madala vererõhu põhjuseks naatriumi puudus organismis, mis tekib liiga väikese soolasisaldusega toidu tarbimisel või mõne südamehaiguse korral.
Haiguste puhul võib vererõhu languse põhjuseks olla mingi krooniline haigus või nakkuskolle organismis, nagu krooniline kurgumandlite põletik, krooniline munajuhade ja -sarjade põletik ning krooniline hambajuurealune põletik, tuberkuloos. Samuti võivad vererõhu langust põhjustada endokrinoloogilised haigused, nagu pikaajaline närvikahjustusega diabeet, kilpnäärme alatalitlus, neerupealise puudulikkus. Ka pahaloomuline kasvaja võib põhjustada madala vererõhu, kuigi Teie vanuse juures on see vähem tõenäoline.
Lisaks võib vererõhk olla madal ka kohvi liigse tarbimise korral – arstid ei soovita üle 3 tassi päevas tarvitada.
Soovitused. Kui vererõhk on madal, tuleks sagedamini süüa ja mitte unustada hommikusööki, juua rohkem vedelikku, kindlasti ka vett. Vererõhku võib tõsta füüsiline treening – hommikul hommikuvõimlemine. Abi võib olla massaažist ja füsioteraapia protseduuridest. Magada tuleks kõrgema peaalusega, paras on padi, millele pea toetub 20-kraadise nurga all. Kui veres on naatriumipuudus, siis saab seda korvata, kui lisada rohkem keedusoola toidule. Normaalselt toitudes ei ole vaja soola toidule juurde panna. Kui madala vererõhu põhjus on nakkus- või külmetushaigus, siis läheb rõhk paranedes ise normi.
Kui vererõhk on jätkuvalt madal ja enesetunne ei parane, siis pöörduge kindlasti esmalt perearsti poole madala vererõhu põhjuste leidmiseks.
Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee