1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Tahan arstilt küsida ... kohta.
naistehaiguste
kõrge vererõhu
suguhaiguste
diabeedi
kasvajate
allergia
liigesehaiguste
nahahaiguste
insuldi ja infarkti
depressiooni
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Koristaja kutseriskid

Eha:

Olen 47-aastane naine, töötan välismaal juba 9 aastat koristajana. Peale teist aastat hakkas vasak õlg valu tegema, edaspidi ka parem. Kaks aastat tagasi sain omale kroonilise peavalu, nüüd on ka käed ülalpool küünarnukke ja põlved valusad. Tunnen juba, et ka selg hakkab valutama. Kas tõesti peab tööd vahetama? See oleks küll väga-väga raske, sest teenistus on ju ikkagi hea. Või on mingeid teisi võimalusi ennast ise aidata ja edasi töötada? Valuvaigistid enam ei aita ja ei taha neid nii palju võtta ka. Ainult siis, kui tõesti enam valu välja ei suuda kannatada. Muidu olen aga rõõmsameelne ja optimistlik. Mitte viriseja ja kaebaja tüüp. Kardan, et pidevalt oma keha tagant sundides võib see mulle hiljem valusasti kätte maksta. Mis Teie arvate, kas saab ise siin midagi ette võtta??? Füsioterapeudid on siin väga kallid ja ka mu tööaeg ei võimalda nende külastamist.

Dr Eve Sooba, Ida-Tallinna Keskhaigla taastusarst:

Teie keha annab märku, et koormus ei vasta keha võimekusele. Ülekoormussündroomiga kaasneb tavaliselt teatud lihaste nõrkus ja teatud lihaste pingesolek. Kuskil hakkavad kinnituskohad pingest põletikuliseks muutuma ja kõõlused on kohati väga pinges. Ilmselt kaasub eelpool mainitule ka liigeste kulumisega seotud muutuste (artroosi) algus ja võibolla ka rühiprobleemid. Pinges kudesid lõõgastavad soojaprotseduurid (parafiin, muda, soe vann, saun), väga korralik kudede venitamine (miks mitte kohe pärast tööd) ja lõõgastumine vabal ajal. Õla ja teiste kindlate piirkondade vaevused vajavad kindlasti eraldi harjutusi. Neid õpetab füsioterapeut või liikumisravi spetsialist. Paberi pealt õppida pole võimalik, harjutused tuleb koos spetsialistiga läbi teha vähemalt 1–2 korda ja siis iseseisvalt edasi harjutada. Lisaks aitab lihaste tasakaalu taastada üldine füüsiline treening. Teie koristamine on küll füüsiline tegevus, kuid seal te koormate kindlaid lihased, aga mitte kõiki. Teiseks peale tööd on jäänud puudu venitustes. Tasakaalustavaks ja õlgadele ülisobivaks spordialaks oleks ujumine. Õlgade osas jälgige, et nende liikuvus ei langeks. Suurte valude korral määrab arst ravimeid. Lihtne valuvaigisti on paratsetamool, mida võetakse 1–2 tabletti = 0,5–1 gramm 3 korda päevas.
Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee