1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Tahan arstilt küsida ... kohta.
naistehaiguste
kõrge vererõhu
suguhaiguste
diabeedi
kasvajate
allergia
liigesehaiguste
nahahaiguste
insuldi ja infarkti
depressiooni
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Valutav ranne...

Mari:

Olen 23-aastane tütarlaps, kellel on ranne vahelduva eduga valutanud ca 3 aastat. Reageerib soojusele, s.t kui panen sideme soojenduseks ümber, hakkab palju parem (valu kaob ära). Viimasel ajal on tihedamini ja pikemalt valutama hakanud (varem tuikas korra ja nii loetud korrad aastas), nüüd on see hakanud mind häirima – valutab mitmendat päeva ja rannet on valus liigutada. Paistes ega muid väliseid tunnuseid ei ole. Keegi rääkis, et see võib olla artriit. Kas see võib nii olla? Olen käinud selle murega ka arsti juures, aga see naine ei teadnud midagi öelda. Kehitas õlgu, vaatas pildiraamatuid ja ütles, et tule poole aasta pärast uuesti. Sinna ma enam pole läinud...

Dr Eve Sooba, Ida-Tallinna Keskhaigla taastusarst:

Randmevalu tekke põhjustele tuleks mõelda – siin võib peituda lahenduse võti. Vaevuse pikaajalisus viitab sellele, et vaevust põhjustav faktor toimib kestvalt edasi. Tegemist võib olla ülekoormussündroomiga. Põhjuseks võivad olla käe sundasend, ergonoomiliselt sobimatu asend (laual, arvutihiirt hoides jne), korduvad liigutused näiteks tööl, liigsed raskused jne. Kaasajal on käte koormus väiksem võrreldes varasemate aastakümnetega, samas jälle teatud liigustusi tuleb teha palju või kestvalt kätt paigal hoides (näiteks arvutis täita tabeleid vm), nii võib nõrkade tasakaalustama lihastega käsi kergelt üle koormata ja harjumuslikku käelist tegevust muutmata vaevusest lahti ei pruugi saada.

Lahenduseks soovitan analüüsida põhjuseid. Ehk aitab hiirepadja, klaviatuuri asendi vms muutmine. Alguses tahab käsi pigem pikka aega rahu, paremat asendit hoida aitab intensiivsel käe koormamisel randmetoe kasutamine (saadaval abivahendite kauplustes Gadox ja Tervise Abi). Lokaalselt vähendavad valu paiksed valu vähendavad geelid-kreemid ning soojaprotseduurid (taastusravis näiteks muda või parafiin). Vajadusel võib pöörduda taastusravisse. Taastusarst on eriarst, kelle juurde suunab pere- vm arst. Taastusarst nõustab, määrab ravi ning sageli suunab tegevusterapeudile, kes õpetab lihaste tasakaalu, jõudu ning elastsust taastavaid harjutusi, analüüsib koos patsiendiga ergonoomiliste asendite muutmise vajadust ja tutvustab abivahendeid. Tegevusterapeudile võib pöörduda ka otse.

Vaevusi arvestades on lootust, et tegemist ei ole põletikulise liigeshaigusega ning artroos ei peaks samuti selles vanuses avalduma, kuid vaevuste püsimisel, eriti üle 30 min kestva kangustunde ja silmnähtava liigesturse korral on siiski hea ka perearsti ja edasi vajadusel teiste spetsialistidega konsulteerida.
Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:


Helve Keiso kommenteeris: 2010-06-26 19:24:29




 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee