1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire



Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Mis on energiajook?

Energiajoogid on on küllaltki uus jookide liik, mis on Eesti turule tulnud viimastel aastakümnetel.
Energiajookideks nimetatakse jooke, mis sisaldavad süsivesikuid, vitamiine, mineraalaineid ja lisaks neile muid toimeaineid. Energiajookides kasutatakse palju selliseid toimeaineid nagu kofeiin, tauriin, glükoronolaktoon, erinevaid taimseid ekstrakte ja teisi aineid, mis võivad esineda joogis üksi või koos. Kaubanduses müüdavad energiajoogid on erineva koostisega ja toimeainete sisaldusega, mistõttu võib jookide mõju olla erinev.

Miks inimesed tarbivad energiajooke?

Energiajooke kasutavad Eestis peamiselt noored. Poodides on müügil mitmeid jooke, mida kasutatakse süsivesikute varude ja seega energia suurendamiseks. Paljud noored (ja ka lapsed) tarbivad energiajooke enne spordiüritusi või nende ajal, uskudes, et energiajoogid annavad neile lisaenergiat. Enamik „energiajookide“ nime all müüdavaid jooke on mõeldud hoopis profisportlastele suure füüsilise koormuse puhul või inimestele haigusjärgsel taastumisperioodil ning need ei sobi lastele ja noortele, kes ei tegele spordiga professionaalsel tasemel. Paljud noored kasutavad energiajooke ka töö ajal või õhtuti pidutsema minnes, kuna arvatakse, et joogid annavad juurde energiat.

Energiajoogid ja alkohol

Ööklubides on muutunud populaarseks kasutada energiajooke kokteilideks. Sellistel kokteilidel arvatakse olevat ergutav mõju. On inimesi, kes segavad energiajooke alkoholiga, leides, et see võimaldab neil tarbida rohkem alkoholi ilma purju jäämata. Energiajookide segamine alkoholiga suurendab veekadu, kuna nii kofeiin kui ka alkohol on diureetikumid ehk ained, mis suurendavad organismis uriini tootmist. Nende ainete koostarbimine võib tekitada unisust ja reflekside aeglustumist. Kui on tarbitud alkoholi ja energiajoogi kokteile, siis võib olla raske kindlaks määrata, kui palju alkoholi on inimene juba joonud. Nii võib juhtuda, et inimene tunneb ennast kainena, kuid autorooli istudes ilmneb, et ta seda ei ole. Joobes juhtimine on aga seadusevastane.

Energiajoogid ja tervis

Enamik inimesi ei saa energiajookide tarbimisest enne sportimist mingit kasu. Kuigi on uurimusi, mis viitavad, et kofeiini tarbimine võib parendada sporditulemusi professionaalsel tasandil, võib energiajookide suur kofeiinisisaldus kutsuda esile mitmeid ebameeldivaid kõrvalmõjusid. Energiajookide suur suhkrusisaldus võib suurendada vee kadu organismist. See muudab ohtlikuks energiajookide tarbimise füüsilise aktiivsuse ajal või selle järel.

Energiajookide suure kofeiinisisalduse tõttu on mitme riigi ametkonnad soovitanud nende jookide tarvitamisest hoiduda järgmistel gruppidel:

• lapsed ja noored
• südamehaiged
• rasedad (eriti raseduse esimese kolme kuu jooksul)
• kofeiini suhetes tundlikud inimesed

Kofeiin

Kofeiin on stimulant ehk aine, mis stimuleerib südant ja kesknärvisüsteemi ning tõstab vererõhku. Kofeiini sisaldub koola-tüüpi jookides, tees, kohvis, šokolaadijookides ja teistes sarnastes toodetes. Enamik tarbitavatest energiajookidest sisaldab kofeiini 240 - 320 mg liitri joogi kohta. Kofeiini sisaldus võib olla tees 245 - 430mg/l, kohvis 210 - 340mg/l, šokolaadijoogis 5,5 - 41 mg/l ja šokolaadis 110 - 710mg/kg. Kui 10-aastane 30 kg kaaluv laps tarbib
päevas 1 - 2 purki ehk kokku 500 ml energiajooki, mille kofeiinisisaldus on 320 mg/l, saab ta ühe kilogrammi kehamassi kohta 5,3mg kofeiini. Et lapsed ja noored tavaliselt ei joo palju teed ega kohvi, siis sellises koguses energiajoogi tarbimine suurendab oluliselt päevas tarbitava kofeiini kogust, mis omakorda võib kaasa tuua käitumisprobleeme, üleärrituvust, närvilisust, rahutust ja unehäireid. Mõned uuringud näitavad ka suurenenud südame- ja veresoonkonnahaiguste riski, eriti kui kofeiini või kofeiini ja tauriini sisaldavaid jooke tarbitakse kohe pärast intensiivset treeningut.

Tauriin

Tauriin on aminohape ehk looduslik aine, mida meie organism ise toodab. Tauriini leidub meie igapäevases toidus, eriti palju tauriini on liha- ja kalatoodetes. Päevas tarbime me 40 kuni 400mg tauriini. Energiajookide tauriinisisaldus võib olla aga koguni 2000 - 4000mg/l, mis tähendab, et tarbides 500 ml energiajooki saab meie organismi 1000 - 2000mg tauriini. Seega on energiajookidest saadav tauriini kogus kuni viis korda suurem võrreldes tavatoidust saadava tauriini kogusega. Uuringud seostavad suurtes kogustes tauriini tarbimist kõrvalekalletega käitumises, mis väljendub suurenenud aktiivsuses ja liikumismotoorika häiretes. Viimane on tingitud tauriini mõjust kesknärvisüsteemile. Samuti võib kofeiini ja tauriini koosmõjul tekkida lühiajaline diureetiline reaktsioon ehk organism toodab rohkem uriini, mis põhjustab organismi vee- ja naatriumi kadu.

Glükoronolaktoon

Glükoronolaktoon tekib glükoosist (suhkrust) ja teda toodab ka meie oma organism. Glükoronolaktooni sisaldus energiajookides on kuni 500 korda suurem võrreldes sellega, mida me saame igapäevase toiduga. Kui 10-aastane 30 kg kaaluv laps tarbib päevas 1 - 2 purki ehk kokku 500 ml energiajooki, mille glükoronolaktooni sisaldus on 2000 - 2400 mg/l, saab ta 1200 mg glükoronolaktooni ehk 40mg glükoronolaktooni ühe kilogrammi kehamassi kohta. Igapäevase toiduga saadakse glükoronolaktooni kokku ainult 1,2 kuni 2,3 mg päevas.

Kokkuvõtteks

Energiajoogid ei ole tavalised joogid. Neid eristab teistest jookidest kofeiini, tauriini, glükoronolaktooni ja muude toimeainete ning taimsete ekstraktide oluliselt suurem sisaldus. Energiajookide mõju võib kesta paar tundi kuni terve päev. Uuringud viitavad, et kofeiini mõju noorte käitumisele ilmneb suurenenud ärrituvuse, närvilisuse või rahutusena. See mõju on tingitud kofeiini oluliselt suuremas päevases koguses energiajookide pruukimisel. Ka tauriini tavapärasest suuremad kogused võivad põhjustada käitumishäireid. Tauriini ja kofeiini tarbimine pärast intensiivset treeningut võib suurendada südame- ja veresoonkonna haigustesse haigestumise riski. Samuti suureneb vee ja naatriumi kadu organismist. Energiajookide mõju noorte tervisele on kahjuks veel vähe uuritud. Samas võib kindlalt väita, et energiajookidega liialdamine võib tekitada käitumisprobleeme. Maailmas on tuhandeid teisi jooke - eelistage tervislikumaid valikuid!

Allikas: www.terviseinfo.ee
Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee