1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire



Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Ülekaalu ennetamine algab emaüsas

Teadlik toitumine raseduse ajal on erakordselt oluline. Rasedate toitumistavad ja kehakaal avaldavad lapse sünnikaalule ja hilisemale võimalikule ülekaalu tekkele suurt mõju. See põhinevat nn prenataalsel (sünnieelsel) programmeerimisel, selgitas professor Andreas Plagemann Bonni Charité Berlini sünnimeditsiini kliinikust. Kriitilistes arengufaasides kujuneb väliste faktorite, nagu ema toitumine ja hormonaalne tase, mõjul püsivalt välja loote organite ja organisüsteemide tulevane funktsioneerimisviis.

„Vale programmeerimise“ korral on tunduvalt kõrgem risk muutuda hilisemas eas ülekaaluliseks ja haigestuda diabeeti. Nii kasvavat raseda liiga suure kaaluiibe korral ka lapse risk muutuda hiljem ülekaaluliseks 60 kuni 70 protsenti. Nii kõrge kui ka madal sünnikaal suurendavat riski haigestuda hiljem II tüübi diabeeti 40 protsenti.

Enne rasedust peaksid ülekaalulised naised oma kehakaalu võimalikult normaliseerima. Inimese kehamassi loetakse normaalseks, kui kehamassiindeks (KMI) on vahemikus 19 kuni 25. Kehamassiindeks üle 25 tähistab ülekaalu, üle 40 aga juba tervisele ohtlikku rasvumist. Kehamassiindeks väljendab inimese kehakaalu ja pikkuse suhet, selle arvutamine on lihtne: kehakaal (kg) tuleb jagada pikkuse (m) ruuduga (nt 80 kg / 1,68 m x 1,68 m = KMI 28,3).

Kaalutõus raseduse ajal peaks olema rasedusele eelnenud perioodi kehamassiindeksi järgi järgmine:

  • KMI alla 19,8 – 12,5 kuni 18 kg
  • KMI 19,8 ja 26,0 vahel – 11,5 kuni 16 kg
  • KMI 26,1 ja 29,0 vahel – 7 kuni 11,5 kg
  • KMI üle 29,0 – vähemalt 6 kg

Kahe eest ei ole igal juhul vaja süüa, hoiatavad arstid. Normaalkaalus rasedatele piisab päevas täiesti 200 kuni 300 lisanduvast kilokalorist (nt üks juustu-täisteraleib).

Lisaks peaks vastsündinuid võimalikult kaua imetama, sest ka emapiima pikemaajaline saamine vähendab ülekaaluriski tulevikus.

Refereeris Liia Merino

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee