1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire



Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Prantsuse paradoks

Mõõdukas kogus (100-120ml) punast veini päevas vähendab riski haigestuda südameveresoonkonna haigustesse. Selle kinnituseks tuuakse tavaliselt näiteks niinimetatud prantsuse paradoksi näide. Uuringutes on selgunud, et prantslaste veres on lipiide ja kolesterooli keskmiselt rohkem võrreldes mitmete teiste rahvuste esindajatega. Ometi haigestuvad nii prantslased kui ka teised Vahemere äärsete maade elanikud südameveresoonkonna haigustesse suhtreliselt harvemini. Eriti selgelt ilmneb haigestumise sageduse vähesus nendes piirkondades, kus regulaarselt tarbitakse punast veini. Kaitsvat efekti annavad erinevad antioksüdandid, mis neutraliseerivad mitmete haiguste kujunemist soodustavaid vabu radikaale.

Veinidele on iseloomulik ka kõrge kaaliumi ja magneesiumi ning rauaühendite sisaldus. Toidu kõrvale sobib vein eelkõige sellepärast, et tema happesus on küllaltki lähedane inimese maohppesusele - paraneb seedenäärmete tegevus ja toidu seedimine.

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:


Kuku kommenteeris: 2009-10-24 15:20:02




 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee