1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Millist infot otsid?
Tervislikud eluviisid
Õige toitumine
Aktiivne puhkus
Tervisesport
Muu
Koostööpartnerid




Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Hormoonasendusravi võib raskendada rinnavähi avastamist

Hormoonasendusravi saavatel naistel rinnakude tiheneb, muutes keerulisemaks rinnavähi avastamise.

“Hormoonasendusravi muudab rinna tihedamaks küll, aga see meid eriti ei häiri, sest me kasutame piisavalt suure lahutusvõimega mammogramme,” ütles Tartu Ülikooli Kliinikumi onkoloogiahaigla onkokirurg Rait Labotkin Terviseportaalile.

Noore naise rinnad tihedamad

Dr. Labotkini sõnul on noortel, alla 35-aastastel naistel üldse raskem rinnavähki diagnoosida, sest mida noorem naine, seda tihedam rind. “Kogu maailm teab, et mida tihedam rinnanääre, seda raskem diagnoosida. Hormoonasendusravi saavad tavaliselt ikka üle 40- või 45-aastased naised.”

Arst peab lihtsalt teadma, kas naine kasutab hormoonasendusravi või mitte, ütles dr. Labotkin. “Seda teades saab arst kasutada diagnoosimisel õiget vahendit. Kui on naisel tihe rinnakude, kasutame mammogrammi asemel ultraheli.”

Muutused kaovad pärast ravi lõppu

Journal of the American Medical Association’is avaldatud uurimuse järgi tekivad muutused rinna tiheduses hormoonide kasutamise ajal, kuid pärast ravi lõpetamist need tavaliselt taanduvad.

Dr. Labotkin kinnitas, et pärast hormoonasendusravi lõppu muutused taanduvad. “Hormoonasendusravi tekitab näärmete paisu samamoodi nagu tekitavad hormoonid enne menstruatsioonigi, PMS (premenstruaalse sündroomi) korral. Kui menstruatsioon on möödas, siis pais ju kaob,” selgitas ta.

Ameeriklaste uurimuse kohaselt on tihenenud rinnakude üks peamisi riskifaktoreid, miks rinnavähk võib avastamata jääda. Teadlased uurisid 5212 naist vanuses 40-96 aastat.

Hormoonasendusravi Eestis üsna uus

Hormoonasendusravi kasutatakse üleminekuea vaevuste – kuumahood, higistamine, unehäired, väsimus, südamepekslemine, meeleolumuutused, närvilisus – leevendamiseks mujal maailmas juba ammu, kuid Eestisse jõudis see alles mõne aasta eest.

Üleminekuea vaevused võivad kesta aasta-paar, aga ka kauem – üle kümne aasta. Need võivad alata paar aastat enne või pärast menopausi, võivad iseenesest kaduda, halvemal juhul aga kestavad elu lõpuni.

Enne ravi alustamist soovitatakse teha mammograafia. Naine ise ütleb viimase sõna, kas ta tahab hormoonasendusravi või mitte.
Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:


Jelena Ilves kommenteeris: 2011-05-04 16:37:22

 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee