1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Mis on sinu suurimaks stressiallikaks tööl?
Suhted töökaaslaste või ülemusega
Mure töökoha säilitamise pärast
Halvad töötingimused
Pingeline töö
Terviseprobleemid
Muu
Koostööpartnerid



Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Seltsimehed unetud!

Väike tukastus kuluks ära? Erinevalt Jaapanist ei vaadata Eestis keskpäevasele tukastamisele töökohas kuigi leebelt, kuid uurimused näitavad, et pooletunnine uni keset päeva on kõike muud kui uinutav. NASA tõestas – lõuna ajal tasub leiba luusse lasta.

Võib-olla mäletab veel keegi oma vanavanemaid pärst lõunasööki pikutamas, enamikule lasteaialastele oli see pigem „sunniöö“. Tänapäeva tulemusele orienteeritud ühiskonnas peetakse sellist ajaraiskamist muidugi tabuks. Aga kes on vähegi aus enda suhtes, teab väga hästi, et keset lõunat hakkab väsimus vägisi piinama ning keskendumine muutub üha raskemaks. Öine uni on olnud piisav, aga kohv ei näi ka eriti aitavat. Iseenesest on see loomulik, kuna siin mängib peaosa inimese biorütm.

Kui vähegi võimalik, tuleks sellisel hetkel pea lauale asetada. See mõjub kui looduslik erguti ning on ilma igasuguste kõrvaltoimeteta. Nii väidab oma uuringute põhjal Ameerika lennu- ja kosmoseagentuur NASA, et pärast tukastust kasvab tähelepanuvõime 100 protsenti!

Kõrvaltoimeteta erguti

Väikese lõunauinaku mõju jälgiti arvukates uurimustes ja tulemused on vettpidavad. Lõunauinak
- toimib positiivselt lühimälule;
- suurendab tulemuslikkust;
- vähendab kaalu – väsinud inimestel on suurem isu rasvaste ja magusate toitude järele.;
- kaitseb südamehaiguste eest: kui sa magad kolm korda nädalas lõunati pool tundi, võib südameinfarktirisk väheneda 37 protsenti;
- teeb tuju heaks: kes on vähe maganud, ärritub kergesti. Väike uinak suurendab serotoniinihulka veres. Serotoniin on hormoon, mis tõstab meeleolu;
- ennetab kurnatust.

Kukuta oma pea rahulikult lauale

Kes töötab kodus, sellel pole keskpäevase tukastusega muidugi muret – võib kerida end kasvõi tugitoolis kokku. Aga ka büroos saad lühikese suigatuse liita lõunapausile, kui lükkad oma toolileeni tahapoole ja tõstad jalad üles. Pane silmad kinni ja lõõgastu. Kõige tähtsam on seejuures pead toetada. Kui ei ole sellist seljatagust, mida saab tahapoole lükata, võib peake ka lauale asetada. Lamamine ei ole asja juures üldse peamine. Võiks isegi öelda vastupidi – liiga mugav ase meelitab kauem magama.

Selline jõudu andev tukastus ehk inglise keeles powernapping peaks jääma kestuselt 20 ja 30 minuti vahele. Kindlasti ei tohiks see kesta kauem kauem kui tund aega, kuna muidu võib lühiunest jõuda sügava une faasi ja kui sind alles siis äratakse, oled tige nagu herilane. Pealegi, kui kauem magada, langeb vererõhk liiga madalale ja tunne on väsinud. Parim uneaeg oleks kella 13 ja 14 vahel. Ja kõige parem pärast lõunasööki, kuna keha saab siis suunata kogu oma energia seedimisele. Nii et vanarahva kombel leiba luusse laskma!

Enne veel kohvipaus?

Öeldakse ka, et kes kindlasti peab oma kohvi pärast lõunasööki saama, ei peaks muretsema selle pärast, et uni ei tule. Kohv hakkab ju toimima alles 20–30 minutit pärast. Niisiis alguses kohv, siis pool tunnikest iluund ja pärast seda ergutav kofeiin. Kontoriretsept missugune!
Et uinaku tõelist toimet tunda, peaks tõesti magama, mitte ainult silmi kinni hoidma. Igaühel ei õnnestu nupulevajutusega tukkuma jääda, oskus lõõgastuda kuluks aga marjaks ära. Eriti lihtne on neil, kellel on teadmisi joogast või autogeensest treeningust. Kui muusika uinutab, pane klapid klassikalise muusikaga pähe.

Refereeris Liia Merino

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee