1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Kuidas toimid lapsega, kes jonnib mänguasjaleti ees?
Haaran kaenlasse ja tassin leti eest minema.
Jätan ostud tegemata ja läheme koju.
Räägime juhtunust kodus.
Sakutan-tutistan last poes.
Ignoreerin jonnimist ja kõnnin edasi.
Teen, nagu ei tunneks seda last.
See, et laps poes jonnib, on normaalne.
Koostööpartnerid



Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Peavalu

Paljudel lastel tuleb ette peavalu. Tegelikult on haruldasem see, kui lapsel pole pea kordagi valutanud. Miks lastel pea valutab? Mida teha selle ärahoidmiseks?

Mis on peavalu?
Sinu aju ei valuta, kuigi see võib tunduda uskumatu. Aju ütleb, kui mõni muu kehaosa valutab, aga ta ise ei tunne valu. Sellepärast saavad arstid teha ajuoperatsioone nii, et patsient on teadvusel.
Enamasti valutab pea väljastpoolt koljut, valutavad närvid, veresooned ning pea- ja kaelalihased. Mõnikord veresooned või lihased paisuvad, avaldades survet ümbritsevatele närvidele, mis saadavad valusignaali ajju.

Erinevad peavalu tüübid
Kõige tavalisem peavalu on pingest või lihaste kokkutõmbest põhjustatud valu. See tekib siis kui pinges lihastele langeb liiga suur surve. See valu on tavaliselt tuim ja pidev. Sul on tunne, nagu pitsitaks miski su pead eest, tagant või külgedelt.
Kui valu on väga terav ja tukslev, võib see olla märk teist tüüpi peavalust, mida nimetatakse migreeniks. Enne migreenihoogu ilmuvad inimesele tavaliselt simade ette virvendavad lained või eredad valgustäpid. Lastel võib esineda iiveldust ja oksendamist. Migreen ei ole nii tavaline nagu pingest põhjustatud peavalu, aga seda tuleb siiski ette.

Mis on peavalu põhjuseks?
Mõnikord kaasneb peavalu lihtsalt mõne teise haigusega, näiteks gripi või mõne muu külmetushaigusega. Kui haigus taandub, kaob ka peavalu.
Peavalu võivad aga esile kutsuda ka mitmed teised tegurid. Näiteks magamatus, mõne söögikorra vahelejätmine või kuuma päikese käes mängimine, ärevus või mure mõnes sündmuse eel (näiteks enne eksamit), mõnel juhul ka auto- ja bussisõit või silmade pingutamine (pikaaegne teleri- või arvutiekraani ees istumine). Vahel võivad peavalu põhjustada ka tugevad lõhnad: lõhnaõli, suitsu, uue auto või vaiba lõhn, ka bensiini- või värvilõhn.
Peavalu võivad põhjustada rohke suhkru- või soolasisaldusega toidud, samuti mõned piimatooted, šokolaad, juust, jogurt, banaanid, mõned lihatooted ja kofeiini sisaldavad joogid.

Loomulikult võib igaühe peavalul olla oma põhjus. See, mis võib su sõbra pea valutama panna, ei pruugi sulle üldse halvasti mõjuda. Sage peavalu võib olla päritav. Kui su pea tihti valutab, on väga tõenäoline, et ka ema või isa pea valutab tihti.

Kuidas ravida peavalu?
Esimene asi on rääkida sellest mõnele täiskasvanule, kes saab aidata. Heida jahedas hämaras ruumis pikali ja sulge silmad. Lõdvestu. Hinga kergelt ja sügavalt.
Täiskasvanu võib anda ka peavalu leevendavat ravimit, ise endale tabletti valida pole kõige õigem. 
Enamasti läheb peavalu üle, kui oled veidi puhanud või maganud.

Millal peaks minema arsti juurde?
Vahel võib peavalu anda märku mõnest tõsisest haigusest nagu peaajukasvaja või mõni nakkushaigus, aga seda juhtub väga-väga harva, eriti laste puhul.

Siiski tasub mõnel juhul kindluse mõttes arstile rääkida. Kui pea esimest korda valutab on hea mõne täiskasvanu abiga seda arstile kirjeldada, samuti tasub arsti poole pöörduda, kui pea väga tugevasti valutab, valu ei taha kuidagi taanduda või kui peavalu tekib pärast pea äralöömist või muud vigastust. Arstile tuleks kindlasti öelda, kui peavaluga kaasnevad nägemishäired, kumin kõrvus või muud häired.

Kui peavalu tuleb ette tihedamini kui kord kuus, tuleks samuti arstile rääkida. Arst võib aidata sul ja sinu vanematel välja selgitada, miks pea nii sageli valutab, ja seda ära hoida. Mõnikord pole muud vaja kui lõdvestusharjutusi, söömis- või magamisharjumuste muutmist. Kui tarvis, võib arst määrata ka ravimi, mis aitab peavalu leevendada.

Hüvasti peavalu!
Pea meeles: keegi ei pea taluma peavalu. Vahel piisab väikesest uinakust, teinekord on tarvis küsida arstilt nõu. Aga peaaegu alati on võimalik midagi valu vastu ette võtta.

kidshealth.com

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:


Markus kommenteeris: 2011-12-30 09:57:01




 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee