1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Kuidas toimid lapsega, kes jonnib mänguasjaleti ees?
Haaran kaenlasse ja tassin leti eest minema.
Jätan ostud tegemata ja läheme koju.
Räägime juhtunust kodus.
Sakutan-tutistan last poes.
Ignoreerin jonnimist ja kõnnin edasi.
Teen, nagu ei tunneks seda last.
See, et laps poes jonnib, on normaalne.
Koostööpartnerid



Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Ergonoomilise kontorimööbli plussid ja miinused

Kõigil ergonoomilistel esemetel on teatud miinused. Teadmatuse korral on kerge ergonoomilist mööblit valesti kasutada. Kuigi alljärgnev artikkel käsitleb poodides pakutavat kontorivarustust, saab paljusid ergonoomilisi probleeme lahendada ka olemasoleva mööbli kohandamise või ümberpaigutamisega.

Klaviatuurialus

Ülesanne
Muuta klaviatuuri kõrgust ja nurka nii, et see sobiks eri kasutajatele ja võimaldaks muuta istumisasendit. Tagada paremat vaatevälja, nihutades töötajat ekraanist või tööpinnast tahapoole.

Võimalikud miinused ja ohud
Alus ei jäta põlvede piisavalt ruumi. Klaviatuurialused, millel pole kohta hiire jaoks, muudavad hiire kasutamise ebamugavaks. Klaviatuurialust saab sättida liiga kõrgeks, madalaks või vale kaldenurga alla. Tulemuseks on randmepõletik.

Soovitused kasutamiseks
Klaviatuurialuse eesmärk on kohandada klaviatuuri ja hiire kõrgust ning kaldenurka. Klaviatuuri jaoks on parim kõrgus umbes küünarnuki kõrgusel või madalamal, kuid peaaegu iga asend on lubatud, sest eelkõige on oluline on töötaja mugavus. Klaviatuurialuse kaldenurk on sama tähtis kui selle kõrgus. Õige asendi korral on klaviatuur ja käsivars sama nurga all. Madalal asetseva klaviatuuri korral võib kalle olla pisut tahapoole.

Valikuvõimalused
Võimalus aluse kõrgust reguleerida on väga tähtis. Fikseeritud kõrgusega laud sobib neile, kes kasutavad klaviatuuri oma töös vähe. Kui põhiline töö toimub hiirega, peaks alusel olema koht ka hiire jaoks. Kaldenurga muutmine aitab klaviatuuri nurka paremini käsivarre järgi kohandada. Mõned eelistavad tahapoole kallutatud klaviatuuri. Klaviatuurialus peaks kindlalt paigal püsima. Alus ei tohi segada põlvi ega istumisasendit. Enamikul hoovaga kontrollitavatel alustel saab hoova kaldenurka selle kohal asuvast nupust muuta. Klaviatuurialusel peaks olema ka randmetugi. Mõnedel alustel on spetsiaalsed paigaldamisnõuded (näiteks minimaalne tööpinna sügavus). Mõningaid aluseid saab paigaldada ka parempoolse nurgaga töölaudadele. Klaviatuurialust ei maksa karta, alternatiivina saab klaviatuuri ja hiire asetada töölauale ning muuta laua kõrgust.

Randmetugi

Ülesanne
Vältida klaviatuuri ja hiirt kasutades randme paindumist. Vähendada õlgadele ja kaelale langevat pinget. Pehmendada randme alla jäävat pinda.

Peamised miinused ja ohud
Liiga paks või kõrge randmetugi võib põhjustada randmehädasid. Mõned inimesed võivad randmetoest sõltuvusse sattuda ja käsivarre liigutamise asemel ka alumiste ja äärmiste klahvide vajutamiseks rannet kasutada. Teravate servadega randmetugi võib olla ebamugav, mõningatel inimestel tekitab randmetugi kujust olenemata randmeluus valu.

Soovitused kasutamiseks
Randmetuge kasutades peaks ranne olema sirge, mitte üles ega alla painutatud. Randmetugi asetatakse tavaliselt otse hiire või klaviatuuri ette. Samas sõltub see kasutajast – mõned lükkavad klaviatuuri tahapoole ja kasutavad randmetuge käsivarre all. Mõnel inimesel on surve suhtes tundlikud randmed, teisel peopesad, seega iga töötaja peaks leidma randmetoele enda jaoks mugava koha. Klaviatuuri jaoks mõeldud randmetuge peaks kasutama eelkõige puhkepauside ajal. Trükkides kasuta tuge vaid õrnalt. Klahvide vajutamisel liiguta tervet kätt ja väldi randme painutamist külgedele.

Valikuvõimalused
Randmetoe paksus peaks olema umbes sama kõrge kui klaviatuuri esiosa. Toe laius eest taha peaks olema selline, et surve jaotuks laia ala peale. Alla viie sentimeetri laiust randmetuge peetakse liiga kitsaks. Randmetoe teravad servad ei tohiks nahaga kokku puutuda. Tugi peab olema kergesti puhastatavast materjalist või piisavalt odav, et määrdumise korral võiks selle ära visata. Soojas ja niiskes ruumis kasutatav randmetugi peaks olema nn hingavast materjalist. Randmetoe materjal ei tohiks olla väga kare, see ei tohiks piirata käte liigutamist. Tugi ei pea olema ilmtingimata pehme, kui toe kontuurid ja suurus survelt piisavalt hajutavad. Antistaatilised omadused tulevad kasuks, kui korralikult laua külge kinnitatud randmetoe kasutamisel staatilist elektrit siiski esineb. Hiire kasutamiseks mõeldud randmetugi peaks libisema/veerema koos hiirega.

Hiirealus

Ülesanne
Klaviatuurialuse külge kinnitatud hiirealus vähendab vajadust hiire kasutamiseks kätt pikalt ette sirutada.

Miinused ja ohud
Hiirealuse lisamine klaviatuurialusele võib viimase ebastabiilseks või loksuvaks muuta.

Soovitused kasutamiseks
Seadme ülesanne on kohandada hiire kõrgust ja kaldenurka nii, et hiirt oleks võimalik kasutada sirge randmega. Hiirt on kõige parem kasutada siis, kui see asub küünarnukiga umbes võrdsel kõrgusel. Hiir ja klaviatuur samal kõrgusel olema ei pea. Eelkõige sõltub hiirealuse kõrgus kasutaja mugavusest. Inimesed, kes hiirega palju töötavad, soovivad, et nende käsivars oleks töötamise ajal toetatud. Siinkohal tuleb kontrollida, et kõvale või teravale pinnale ei toetataks küünarnukis asuva närvikanaliga. Hiirega töötades on soovitatav aeg-ajalt liigutada kogu käsivart, samal ajal rannet mitte painutades. Rannet võib liigutada siis, kui käsivars on paigal. Oluline on eri variante proovida ja ühte üleliia mitte kasutada.

Valikuvõimalused
Hiirealus kinnitatakse tavaliselt klaviatuurialuse või tööpinna külge, kuid mõnel juhul on sellel eraldi postament või laud. Teise võimalusena võib nii hiire kui klaviatuuri asetada tööpinnale ja kohandada vastavalt vajadusele tööpinna kõrgust.

Käsivarretugi

Ülesanne
Toetada käsi (vähendada õlgadele langevat survet). Vältida randme äravajumist hiire või klaviatuuri kasutamisel. Vältida survet, mis langeb randmele või küünarnukile randmetuge või tooli käetuge kasutades.

Miinused ja ohud
Käetugi võib töötegemisel ette jääda. Mõnede jaoks on fikseeritud käetugi (ei saa kallutada ega üles-alla liigutada) kasutu. See on palju kallim kui randmetugi.

Soovitused kasutamiseks
Käsivarre tugi on tihti palju mugavam, kui käsi on sellele toetatud küünarnukist käsivarre keskosani. Ära toetu käetoele küünarnukiga – tekkiv surve rõhub küünarvarre närvidele. Käsivarretugi peaks võimaldama liikuda nii, et see ei suurendaks randmele langevat survet.

Valikuvõimalused
Kõrguse reguleerimine on enamiku kasutajate jaoks väga oluline mugavuse näitaja. Enamik kaasaegsetest käetugedest on n-ö artikuleeritud käed, mis kinnituvad tööpinna ette või tooli käetoele. Leidub ka tööpinnast väljaulatuvaid fikseeritud ja pehmendatud käetugesid. Mõned inimesed kasutavad käsivarre toetamiseks randmetuge, mis võib olla funktsionaalsem ja sobivam.

Alternatiivsed klaviatuurid ja alternatiivid hiirele

Ülesanne
Kasutada klaviatuuri ja hiirega töötades eri lihaseid ja hoida käsi töötamise ajal võimalikult mugavas asendis. Peamiseks asendiks on kergelt väljapoole kallutatud randmed ja põrandale suunatud käelabad.

Miinused ja ohud
Mõnedel töötajatel on raske teistsuguse klaviatuuri/hiirega harjuda, mistõttu töökiirus väheneb ja vigade arv suureneb. Üldiselt aga aja möödudes olukord paraneb ja endine kiirus ja täpsus taastuvad. Klaviatuuri ebahariliku horisontaalse või vertikaalse kaldenurgaga sobitumiseks tuleb randmetugi sageli ümber kujundada. Kõige kergemini kannatab lõikumist kõige odavam, toorkummist randmetugi. Osa alternatiivseid seadmed nõuab töötamist pöidlaga, väsitades pöialt ja põhjustades selle põletikku. Mõned alternatiivsed klaviatuurid, mis nõuavad tavapärasest kõrgemat käteasendit, nõuavad lisaks ka käsivarretugesid. Seni pole tõestatud, et juhtkuulid jms oleksid tavalisest hiirest tervislikumad või kahjulikumad. Olenemata seadmest on suurimaks ohuks ülekasutamine. Kõige parem oleks kasutada erisuguseid seadmeid, mis on eriti lihtne USB-väljundit toetavate arvutite puhul (näiteks Macintoshid ja uued PC-d).

Soovitused kasutamiseks
Võta aega alternatiivsete seadmetega harjumiseks. Ebamugavus võib olla tingitud uudsest kujundusest. Hinda olukorda hoolikalt. Osutusseadmete (hiirte, juhtkuulide, puuteplaatide jms) korral ära piirdu ühega, vaid kasuta eri seadmeid.

Valikuvõimalused
Klaviatuuridest on saadaval nn poolitatavad ja/või kaldnurga all olevad klaviatuurid. Poolitatud klaviatuurid, mille asendit saab muuta, võimaldavad töötada alguses tavapärases asendis, et siis tasapisi uue käteasendiga harjuda. Osutusseadmetest on valida juhtkuulide, valguspliiatsite, ühe sõrmega kasutatavate hiirte ja puuteplaatide vahel, valida saab ka kuju ja suurust. Hiirt valides uuri, kas sellega töötamisel rakendatakse eri lihaseid. Võimalus töötamisel eri klaviatuure ja hiiri valida tagab tihti parimad tulemused.

Reguleeritavad lauad ja tööpinnad

Ülesanne
Sobida eri kasvu töötajatele või sama kasvu töötajate erisuguste istumisasenditega. Võimaldada töötajatele ühe tööpinna kasutamist ilma, et nad peaksid oma kasvu tõttu küürus istuma. Võimaldada päeva jooksul töötada nii seistes kui istudes, vähendades seeläbi seljavaevusi.

Miinused ja ohud
Kõrge hind.

Soovitused kasutamiseks
Laud (ja sellel olevad töövahendid) peaks olema kõrgusel, mis võimaldab sirge randmega klaviatuuri ja hiirt kasutada ja ilma kössi vajumata lugeda või kirjutada. Paljud eelistavad kirjutamisel kasutada tavapärasest pisut kõrgemal asetsevat klaviatuuri. Tööpinna sobivaima kõrguse leidmine on raskem kui see kõlab. „Õigeid” kõrgusi võib olla kolm: õige kõrgus sinu küünarvarre ja õlgade jaoks (õlad ei tohi olla üleval ja pinges), õige kõrgus silmadele ja näole (ebasobival kõrgusel asuv ekraan tekitab küürus asendit) ja õige kõrgus sinu jalgadele (mis laseb sul istuda soovitud asendis, sh jalg üle põlve. Kahe ühepikkuse inimese jaoks võib töölaua õige kõrgus olla täiesti erinev. Palju sõltub sellest, kas inimene on kõrge pihaga, lühinägelik, lühikeste kätega jne.

Valikuvõimalused
Kõrguse reguleerimine (istumisest kuni püsti töötamiseks vajaliku kõrguseni) peaks sõltuma olukorrast. Üldine reegel näeb ette, et istuvast asendist püstisesse asendisse tõusva inimese tööpind vajab küünarnuki kõrgust arvestades maksimaalselt 50 cm ulatuses reguleerimist. Erinevat kasvu inimeste küünarnukikõrgus erineb umbes 12 cm võrra. Fikseeritud asendiga tööpind sobib inimesele, kelle ülesanded on enamiku ajast sarnased. Kui ühte lauda kasutavad erinevad töötajad, peaks laua kõrgus olema muudetav (võimalik on valida vänt-, elektriliste ja tasakaalumehhanismide vahel). Märgitud kõrgusastmetega lauad teevad selle kasutamise erinevatele töötajatele eriti lihtsaks. Tööpinna servad on olulised sageli lugeva või kirjutava töötaja mugavust silmas pidades (servad võivad olla kumerad, sopistatud või pehmendustega). Sopistatud tööpind sobib eriti hästi inimesele, kes tihti loeb ja kirjutab või eelistab töötades toolile nõjatuda.

Kuvarialus

Ülesanne
Võimaldada kuvarialuse tööpinna maksimaalset kasutamist. Vastavalt asendi muutmisele või eri kasutajatele võimaldab see kuvarit liigutada kas üles-alla või ette-taha ning teha ruumi klaviatuurile, kui seda hetkel ei kasutata.

Miinused ja ohud
Paljude kasutajate jaoks tõstab kuvarialus arvutiekraani soovitatavast kõrgemale (ekraani ülemine serv peaks olema silmadega samal kõrgusel). Klaviatuuri pidev tõstmine spetsiaalse klaviatuurisahtlisse väsitab selga.

Soovitused kasutamiseks
Kuvarialus võimaldab istumisasendi muutmisel ka kuvarit soovikohaselt ette- ja tahapoole liigutada. Pikemas perspektiivis eelistavad paljud madalamal asetsevat kuvarit, seega hoitakse kuvarialust tihti kõige madalamal kõrgusel. Siiski pole olemas ühte kindlalt reeglit, sest mõnedel on madalal asuvat kuvarit ebamugav kasutada. Õla- ja kaelavalude korral kasuta paari päeva jooksul kuvarit eri kõrgustel ning kirjuta üles, kuidas see sinu ülaseljale mõjub. Bi- ja trifokaalsete prillide kandjatel peaks kuvar asuma madalamal kui muidu. Eri asendites istumine on palju mugavam spetsiaalsete arvutiprillidega, mille kohta saad uurida oma silmaarstilt.

Valikuvõimalused
Kuvari kõrgus ja kaugus peaksid sõltuma olukorrast. Üldiselt on aga parem, kui kuvar asub võimalikult madalal. Kuvarialuse suurus ja kandevõime olenevad kuvarist. Mehhanism (hõõrde, vänt- vedru- või tasakaalumehhanismid) mõjutavad kasutamist siis, kui inimene peab kõrgust pidevalt muutma. Vedrumehhanism on kõige kergemini kasutatav. Erisugused kinnitusviisid (kas klambriga tööpinnale, põrandale vms) peaksid sõltuma olukorrast.

Ekraanifilter

Ülesanne
Parandada ekraani nähtavust, vähendades heledaid täppe või kulunud kohti, mida põhjustab ekraanile langev ümbritsev valgus. Ekraanifilter ei vähenda ekraani magnetvälja, olgugi, et mõned seda väidavad.

Miinused ja ohud
Võrgust filtrid koguvad tolmu ja muudavad pildi uduseks, optilisest klaasist filtrit on aga raske puhastada.

Soovitused kasutamiseks
Pärast filtri paigaldamist tuleb sellest tingitud tumeduse tasakaalustamiseks muuta vastavalt vajadusele ekraani eredust. Ekraanifilter aitab vaid mingi piirini. Võimalik, et pead vähendama arvutit ümbritsevaid valgusallikaid. Kui ekraanilt peegeldub aknast paistev valgus, tuleks muuta kuvari asukohta. Otse akna all asuval ekraanil ei pruugi olla peegeldust, kuid nägemisväljal tekkiv liigne kontrastsus kurnab silmi.

Valikuvõimalused
Saab valida nii võrguga, polariseeritud kui ka optilise klaasiga kaetud filtrite vahel. Polariseeritud filtrid ei sobi matt- või graveeritud ekraani puhul. Optilisi ekraanifiltreid on erineva tugevusega. Üldiselt on kõige kvaliteetsemad lillaka (mitte aga sinise või rohelise) peegeldusega filtrid. Pikemas perspektiivis on kasulik soetada eri suurusega kuvaritele sobiv ekraanifilter. Staatilist elektrit aitavad maandada vastava juhtmega varustatud ekraanifiltrid, kuid need koguvad kergesti tolmu. Tihti aetakse staatiline elekter segi ekraani magnetväljaga. Reklaamides kasutatav sõnavara (H-väli, E-väli, VLF/ELF jne) aitab luua valearusaama, et ekraani magnetvälja saab ekraanifiltriga vähendada.

Dokumendihoidja

Ülesanne
Vähendada silmade suhtes kalde all oleva prinditud teksti moonutamist. Vältida kaela pööramist, tuues dokumendi ekraani lähedale ja hoides seda loetava kaldenurga all. Vähendada silmade pingutamist, hoides dokumenti ekraaniga umbes võrdse kauguse ja kaldenurga all.

Miinused ja ohud
Eraldiseisvad dokumendihoidjad võivad sageli ette jääda.

Soovitused kasutamiseks
Kalluta dokumendihoidjat nii, et tekst oleks täpselt silme ees. Et vältida küljele vaatamist, peaks dokumendialus olema ekraanile võimalikult lähedal. Eeldades, et kuvar asub hästiloetaval kaugusel, peaks ka dokumendihoidja olema silmadest kuvariga umbes võrdsel kaugusel. Dokumendi kõrguse kohta kindlaid soovitusi pole, kuid üldiselt väsitab liiga kõrgel asuv dokument (või kuvar) kaela ja õlgu. Kui pead enamuiku ajast vaatama ekraani asemel paberit, aseta dokumendihoidja enda, mitte kuvari ette. Selliste tööde puhul on dokumendihoidja hädavajalik.

Valikuvõimalused
Suurus ja kandevõime peaksid sõltuma dokumentidest. Dokumendialuse kasutamismugavus sõltub aluse kinnitamise viisist (laua külge kinnituv, liigutatav jalg, monitorikinnitus). Kui vaja, võib valida dokumendialuse, mida saab laualt hõlpsasti kõrvaldada ja eemale panna. Kui töö hõlmab pidevat lehtede keeramist, võib töötegemist hakata häirima mõningatele alustele kinnitatud keel. Teatud töö puhul võib vajalikuks osutuda järjehoidjaga dokumendialus.

Kohtvalgusti

Ülesanne
Vähendada silmade koormust ja ebamugavat asendit, suunates valguse paberitele ja vähendades ümberkaudse üldvalgustuse vajadust, mis võib arvutiekraanile peegelduda ning ekraani ja teiste asjade vahel liigset kontrasti põhjustada.

Miinused ja ohud
Mõned kohtvalgustid võivad peegelduda arvutiekraanilt, paista töötajale silma või valgustada liigselt ekraani ümbritsevat ala. Igale inimestele sobib ise tugevusega valgusti, mistõttu peaks kohtvalgus olema reguleeritav.

Soovitused kasutamiseks
Kasuta kohtvalgustit dokumentide lugemiseks, vältides samal ajal kuvari ja seda ümbritseva ala valgustamist. Kohtvalgusti pirn ei tohiks töötades näha olla, vajadusel tuleks pirn millegagi katta või lambi asendit muuta. Valgust peaks olema piisavalt, et see teeks dokumendi kergesti loetavaks, kuid liigne valgus või kontrast paberi ja ekraani vahel väsitab silmi.

Valikuvõimalused
Reguleeritav kohtvalgusti pakub rohkem valikuvõimalusi nii valgustatava koha kui ka valguse hulga osas. Ühtlasi võimaldab see lampi vastavalt töötaja vajadustele kohandada. Valgus peaks hajuma ühtlaselt üle soovitud alla ja mitte paistma kasutajale silma.

Jalatugi

Ülesanne
Jalatugi aitab hoida sääri ja jalgu eri asendites ja mugava nurga all.

Miinused ja ohud
Jalatugi on vajalik, kui tooli või tööpinna kõrgus pole piisavalt reguleeritav. Sellisel juhul pakub jalatugi jalgadele toetust, kuid jalgade asend on võrdlemisi piiratud ja seega on istudes raske end liigutada.

Soovitused kasutamiseks
Muuda tihti asendit: siruta jalgu, liiguta neid küljelt küljele. Kasuta jalatuge selleks, et aeg-ajalt jalgu üles tõsta. Iga asend on sobiv seni, kuni jalgade asend on stabiilne ja ei põhjusta jalakrampe.

Valikuvõimalused
Jalatugesid on eri kaldenurga, liikuvuse ja tekstuuriga. Jalatoel ei tohiks olla teravaid ega kõvu servi. Suuremõõdulised jalatoed võimaldavad jalgade asendit rohkem muuta. Jalatugi peaks olema piisavalt stabiilne, et paigal püsida, kuid piisavalt liikuv, et seda jalgadega vajadusel liigutada saaks. Palju abi on jalatoest, mis võimaldab jalgu masseerida või nendega harjutusi teha.

Reguleeritav tool

Ülesanne
Võimaldab eri töötajatel tööpaika kasutada või ühel töötajal mitmes asendis istuda. Vähendab seljavalusid, võimaldades asendit muuta või istuda heas asendis. Võimaldab vähendada maksimaalselt istumisel tekkivaid lihasepingeid.

Miinused ja ohud
Juhendi puudumise korral võib tooli asendi muutmine olla keeruline. Kõik töötajad ei pruugi ühe tooliga rahul olla, tooli eripärad võivad tunduda ebamugavad. Eri suuruses (liiga väikeste või liiga suurte) inimestega pole toolitööstus arvestanud, pakkudes nende jaoks vaid kolme-nelja mudelit.

Soovitused kasutamiseks
Tooli reguleerimisvõimalused ja nende mõtte peaks tooli kasutajale selgeks tegema ja tooli juurde nähtavale kohale üles riputama.

Valikuvõimalused
Poes on saadaval väga palju toole: reguleeritava seljatoe, reguleeritava istme, reguleeritava kaldenurgaga toole. Kõik need reguleeritavad omadused võivad erineda oma ulatuse, lihtsuse või jäikuse osas.

Allikas: www.office-ergo.com,  tõlkinud Tiina Luht
Artikkel on ilmunud ajakirjas "Eesti Töötervishoid" (märts 2008)

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:


Galina Zemtsovskaja kommenteeris: 2010-11-21 09:37:35




 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee