1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Mis on sinu suurimaks stressiallikaks tööl?
Suhted töökaaslaste või ülemusega
Mure töökoha säilitamise pärast
Halvad töötingimused
Pingeline töö
Terviseprobleemid
Muu
Koostööpartnerid



Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Insuldi ennetamine

  • Igal aastal haigestub Eestis insulti üle 6000 inimese.
  • Tööealised inimesed haigestuvad Eestis insulti oluliselt sagedamini kui teistes Euroopa riikides.
  • Insult on raskete tagajärgedega ning võib olla surmav. Insult on peamine rasket invaliidsust põhjustav haigus.
  • Insult tekib sagedamini eakatel, kuid võib tekkida ka noortel, isegi lastel ja imikutel.
  • Mõnda inimest ohustab insult rohkem kui teisi.

On insuldi riskitegureid, mida ei saa muuta – näiteks sugu, vanust ja geneetilist eelsoodumust. Samas võib aga teatud ravimite ja lihtsate elustiilimuutuste abil insuldi teket ennetada.

Millised on insuldi riskitegurid?

Insuldi riskiteguriteks on mitu haigust ja seisundit, näiteks
-  suitsetamine
-  alkoholi liigtarvitamine
-  suur kehakaal
-  vähene füüsiline aktiivsus
-  kõrge vererõhk
-  suhkurtõbi
-  südame rütmihäired
-  vere suur kolesteroolisisaldus

Suitsetamine

Suitsetamine kahekordistab insuldi tekkeriski, sest soodustab veresoonte lubjastumist ning verehüüvete ehk trombide teket. Suitsetamisest loobumine vähendab insuldi tekkeriski olenemata sellest, kui vana te olete ning kui kaua olete suitsetanud. Suitsetamisest loobumine ei ole lihtne, kuid tervise parandamise nimel on see väärt üritamist. Küsige nõu oma perearstilt või pöörduge spetsiaalsesse suitsetamisest loobumise kabinetti, mis töötavad paljudes linnades üle Eesti (täpsema info kabinettide asukohast leiad terviseinfo.ee).

Alkoholi liigtarvitamine

Alkoholi liigtarvitamine suurendab insuldi riski, sest see tõstab vererõhku. Suure alkoholikoguse tarvitamine lühikese aja jooksul tekitab vererõhu järsu muutuse ning on seetõttu eriti ohtlik. Ärge jooge alkohoolseid jooke iga päev. Olge mõõdukas!

Suur kehakaal

Iga inimese kehakaal sõltub tema konstitutsioonist ehk kehaehitusest ja ka pärilikust soodumusest. Siiski on ülekaalulisuse teke enamasti väära elustiili ning toitumisharjumuste tulemus. Et teada saada, kas Sinu kehakaal on normis, on kaks võimalust:
1) arvutada oma kehamassiindeks: kehakaal (kg) / pikkus x pikkus (m),
2) mõõta oma vööümbermõõt.

Kehamassiindeksi (KMI) norm on 20–25. Vööümbermõõt peaks meestel olema <102 cm ning naistel <88 cm.

Vähene füüsiline aktiivsus

Regulaarne füüsiline aktiivsus alandab vererõhku, tasakaalustab vere rasvasisaldust ja parandab insuliini ainevahetust. Valige omale meelepärane tegevus – selleks võib olla kõndimine, tantsimine, ujumine või mis tahes muu füüsiline tegevus, mille käigus tunnete, et saate sooja ning tekib kerge hingeldus. 30 minutit mõõdukat füüsilist koormust 5 korda nädalas aitab vähendada insuldi tekke riski!

Kõrge vererõhk

Normaalne vererõhk on <130/85 mm Hg. Vererõhku tuleb regulaarselt kontrollida, sest te ei pruugi tunda, et teil on kõrge vererõhk.
Normist kõrgem vererõhk vajab kindlasti ravi!
Võtke teile määratud ravimeid regulaarselt!
Vererõhu ravi on enamasti eluaegne!

Suhkurtõbi

Suhkurtõbi kahjustab veresooni ning suurendab insulti haigestumise riski. Suhkurtõve ravi peab olema pidev ning tagama paastuveresuhkru sisalduse <5,5 mmol/l. II tüüpi suhkurtõve algus võib olla hiiliv, seetõttu peaksid kõik >50-aastased inimesed vähemalt kord aastas kontrollima oma veresuhkrut perearsti juures.

Südame rütmihäired

Sageli on insuldi põhjuseks südame kodade virvendusarütmia ("süda on rütmist väljas"), mistõttu tekivad veresoonte ummistusi põhjustavad trombid.

Virvendusarütmia korral peab vastunäidustuste puudumisel kasutama trombide tekke vältimiseks verd vedeldavaid ravimeid, mille määrab kas perearst või südamearst. Verd vedeldavate ravimite kasutamine nõuab vere hüübimisnäitaja ehk INR-i pidevat jälgimist, mida saab teha perearsti juures.

Verd vedeldavate ravimite kasutamine arütmia korral vähendab insuldiriski ligi 70% võrra!

Vere suur kolesteroolisisaldus

Kolesterool on vajalik aine, mida ka meie organism ise toodab. Samas võib liigne kolesterool veresoontes kuhjuda, tekitades nn „lubjastusi“ ehk kolesteroolinaaste ning halvendades verevoolu. Üldkolesterooli normaalne sisaldus on <5,2 mmol/l ning LDL-kolesterooli (nn halva kolesterooli) normaalne sisaldus on < 2,6 mmol/l.
Kui vere kolesteroolisisaldus on normist suurem, alustatakse selle vähendamist dieediga. Kui dieet ei ole piisavalt tõhus, lisatakse kolesteroolisisaldust vähendav ravim.

Vähendage oma insuldiriski ning alustage juba täna!

Muutke oma elustiil tervislikumaks ning võitke parema kvaliteediga elu paljudeks aastateks! Kui teil või teie lähedasel siiski tekivad insuldi tunnused, kutsuge viivitamatult kiirabi!

Autorid:
Riina Vibo, Tartu Ülikooli Kliinikumi neuroloogia resident
Siim Schneider, Lääne-Tallinna Keskhaigla neuroloog
Kristiina Rannikmäe, Põhja-Eesti Regionaalhaigla resident

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:


Teresa kommenteeris: 2012-10-28 03:37:24




 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee