1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Mis on sinu suurimaks stressiallikaks tööl?
Suhted töökaaslaste või ülemusega
Mure töökoha säilitamise pärast
Halvad töötingimused
Pingeline töö
Terviseprobleemid
Muu
Koostööpartnerid



Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Insult jääb sageli märkamata

Igal aastal saab 11 miljonit ameeriklast insuldi, mida võibolla kunagi ei diagnoosita, sest see ei põhjusta tuntavaid vaevusi. Kuid aja jooksul võivad “vaiksed” insuldid viia mälukaotuse ja teiste haigusteni, vahendas uudisteagentuur AP.
Insult on verevarustushäiretst tingitud ajukoe kahjustus, mis võib põhjustada raskeid tagajärgi - mõne kehaosa halvatus, kõne kahjustus, nägemis- või kuulmiskahjustus. Kuid inimestel võib esineda ka salakavalaid “vaikseid” insulte - väikesed kogumid surnud rakke ajus ei tekita klassikalisi insuldi tunnuseid - ebaselge kõne, peapööritus, ühe kehapoole tuimus.
Ent värsked uurimistulemused näitavad, et “vaikseid” insulte esineb sageli. Igal aastal juhtub see umbes 4% Ameeriklastega.

Mõjud kuhjuvad

“Kuigi vaiksed insuldid ei põhjusta vaevusi kohe, tuleks sõna “vaikne” panna jutumärkidesse, sest insultide mõjud kuhjuvad aastate jooksul,” selgitas uurimuse läbi viinud Megan C. Leary UCLA meditsiinikeskusest.

Ehkki üks “vaikne” insult enesetunnet ei mõjuta, viib nende kordumine mäluhäirete, meeleoluprobleemide ja kõndimisraskusteni. Teadlaste sõnul esineb “vaikseid” insulte harva enne 30. eluaastat. Pärast seda aga nende esinemissagedus kahekordistub iga kümne aastaga. Ajaks, kui inimene jõuab 70. eluaastatesse, esineb “vaikset” insulti ühel inimesel kolmest igal aastal.
Kui arst teeb patsiendile aju-uuringut, näeb ta insultide tekitatud armkude, kuigi ta ei tarvitse üldse seda otsida. Aga võibolla peaks, sest uurimuse tulemused näitasid, et inimestel, kel on juba olnud üks “vaikne” insult, tuleb neid tõenäoliselt edaspidigi.

Insulti saab vältida

“Kurb on see, et nii “vaikseid” kui sümptomitega insulte saaksid inimesed paljuski vältida,” ütles Leary, kes tegi oma järeldused pärast 5500 ameeriklase aju-uuringutega tutvumist.
Insuldi vältimiseks tuleks hoida kontrolli all nii vererõhk kui kolesterooli hulk kehas, jätta suitsetamine maha ning diabeetikud peaks hoolega raviskeemi järgima.
Leary ütles, et kui inimesed teaksid, et neil on olnud “vaikne” insult, oleks nad edaspidi palju hoolsamad vererõhu ja kolesterooli kontrolli all hoidmise ravimite võtmisel, et vähendada insuldiriski.

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:


Rita kommenteeris: 2011-11-22 17:07:36

Ahmet kommenteeris: 2012-10-27 20:39:36




 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee