1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Tahan arstilt küsida ... kohta.
naistehaiguste
kõrge vererõhu
suguhaiguste
diabeedi
kasvajate
allergia
liigesehaiguste
nahahaiguste
insuldi ja infarkti
depressiooni
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Valulikud igemed

Kuuu:

Mul on alumiste lõikehammaste juures ige u nädal aega valulik ja punetav. Ise vigastanud seda pole. Olen määrinud õhtuti briljantrohelisega. Millest see võib olla, mida annab veel teha ja kuhu pöörduda probleemi püsimisel, kas perearsti poole?

Terje Altosaar, Ode hambakliiniku ja A&D Hambaravi suuhügienist:

Esmalt, soovitan külastada hambaarstil ja vastavalt leiule leida ravi. Põhjusi võib olla mitu. Raske on üheselt vastata, kuna puudub võimalus kliiniliselt teie suu muutusi vaadelda. Seega võin vaid oletada, millega võib tegemist olla.

1. Kui olete vahetanud hiljuti hambapastat. Võib olla tegemist hambapastas kasutatava naatriumlaurüülsulfaadi poolt tekitatud haavanditega. Kui olete ostmas hambapastat, siis veenduge et selle koostises ei ole (või kui on, siis vähesel määral) vahtu (s.o naatriumlaurüülsulfaat). Kasutades rohke vahuga hambapastasid, võime tunda hammaste pesemise ajal kõrvetavat tunnet suus. Soovitan vahetada hambapastat.

2. Kui kasutate ravimeid. Ravimi kõrvaltoimena võib tekkida stomatiit ehk suupõletik. Stomatiidi põhjuseks võib olla ka ülitundlikkusreaktsioon. Selle üks väljendusviise on suured villid limaskestal, mille purunedes tekivad vesitsevad haavad. Suu limaskesta ja keele haavad võivad tekkida ka ravimite paikse ärritava toime tagajärjel, eriti kui ravimit tuleb imeda või seda hoitakse kaua aega suus. Selliseid suud kahjustavaid kõrvaltoimeid saab vähendada või vältida, kui tabletile juua peale rohkesti vett.

3. Külmavillide tekke põhjuseks ka suu siseselt on meie kehas sisalduva herpesviiruse aktiveerumine. Uuringud näitavad, et tänapäevased herpesevastased medikamendid aitavad oluliselt vähendada herpese tavapärast esinemissagedust ja kestvust, kui neid hakata tarvitama viiruse aktiveerumise esimeste tundemärkide – kiheluse ja kipituse – ilmnemisel.

Ravi on reeglina vaid sümptomaatiline, suunatud kaebuste vähendamisele. Kõik haavandid suuõõnes muudavad söömise valulikuks. Sellisel juhul on võimalik kasutada vähemalt 1 tund enne söömist nt Aloclair-geeli. Aloe vera ekstrakti sisaldav Aloclair-geel moodustab suuõõnt ja limaskesta kaitsva kihi ning katab mehhaaniliselt tundlikke ja vigastatud pindasid, leevendades nõnda suuõõne haigustest põhjustatud valu ja vaevusi. Valu vähendav efekt on lühiajaline ja seepärast soovitatakse neid suu limaskestale määrida vahetult enne söömist. Toit ei tohi limaskesta ärritada, seega ei sobi liiga kuumad, külmad ega vürtsikad road kuni kahjustuste paranemine kestab. Konsistentsilt sobivad pehmemad või vedelamad toidud.

On väga oluline, et peseksite õhtuti hambaid. Kui igemed on liiga valulikud, võite osta ajutiseks kasutamiseks kloorheksidiinglükonaati sisaldavat suuvett (Oral B Advantage, Corsodyl). Ei soovita vahutavaid ja valgendavaid hambapastasid.

Kui Herpes Simplex avaldub liiga tihedalt siis on võimalik teostada ka üldist viirusevastast ravi. (Perearst annab tablettide retsepti) Seega on võimalik vähendada viiruse hulka organismis ning villide ilmnemise sagedust piirata.
Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:


Neiu19 kommenteeris: 2009-06-25 03:51:28




 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee