1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Tahan arstilt küsida ... kohta.
naistehaiguste
kõrge vererõhu
suguhaiguste
diabeedi
kasvajate
allergia
liigesehaiguste
nahahaiguste
insuldi ja infarkti
depressiooni
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Valus tükk keeles

Jutta:

Põen juba ligi aasta sellist vaevust, millele ei leia arstid rohtu, mis avitaks. Keele sees on valus tükk, kord enam, kord leebem. Olen teinud 3 kuuri antibiootikumidega, viimati aciciga ja hoidnud suus saialille, kummeli ja aaloemahla, momendil astelpajumahla, aga keel ei parane. Sageli tekib stomatiit ka põse limaskestale ja on väga valus süüa. Olen selle hädaga kurguarste ja perearsti tüüdanud enam kui 10 korral. Kui põse sees villid paranevad, jääb alles punane täpp, mis jälle laieneb aeg–ajalt. Olen meelt heitmas ja loodan veel teie soovitusele ja Jumalale. Keelel on kogu aeg nagu põletatud tunne. Tänu ja õnnistussoovidega 66-aastane naine.

Terje Altosaar, Ode hambakliiniku ja A&D Hambaravi suuhügienist:

Soovitan külastada oma hambaarsti ja vastavalt kliinilise uuringule leida ravi. Põhjuseid võib olla mitu, nt aftid – väikesed valged punase äärisega laigukujulised lööbeelemendid, mis tekivad suuõõnde – põse sisepinnale, keelele, huultele ja kurgu limaskestale. Aftide tekke vallandajaks võivad olla stress, vitamiinipuudus, igemehaigused, keemiline või mehaaniline trauma ja erinevad infektsioonid. Põhjuseks võivad olla ka külmavillid ehk herpes simplex. Nn külmavillide ravi on paraku ainult sümptomaatiline. See tähendab, et ravitakse ainult kaebusi, mis villide või haavandite tagajärjel tekivad. Ravi on põhiliselt valuvaigistav. Vältida tuleks teravamaitselist toitu, happelisi tsitrusvilju ja nende mahlu.

Kui Herpes Simplex avaldub liiga tihti, siis on võimalik teostada ka üldist viirusevastast ravi (perearst annab tablettide retsepti). Seega on võimalik vähendada viiruse hulka organismis ning villide tekkimise sagedust piirata. Uute haavandite tekke ärahoidmiseks tuleks lihtsalt vältida külmetumist ja suu limaskesta vigastamist (nt põske hammustamist).

On väga oluline, et peseksite õhtuti hambaid. Kui igemed on liiga valulikud, võite osta ajutiseks kasutamiseks kloorheksidiinglükonaati sisaldavat suuvett (Oral B Advantage, Corsodyl). Ei soovita vahutavaid ja valgendavaid hambapastasid. Vähemalt 1 tund enne söömist võib igemetele ja suulimaskestale manustada Aloclair-geeli. Aloe vera ekstrakti sisaldav Aloclair-geel moodustab suuõõnt ja limaskesta kaitsva kihi ning katab mehhaaniliselt tundlikke ja vigastatud pindasid, leevendades nõnda suuõõne haigustest põhjustatud valu ja vaevusi.

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee