1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Tahan arstilt küsida ... kohta.
naistehaiguste
kõrge vererõhu
suguhaiguste
diabeedi
kasvajate
allergia
liigesehaiguste
nahahaiguste
insuldi ja infarkti
depressiooni
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Hambakivi

Rein:

Hambaarst ütles, et mul on hambakivi ja see on tekkinud sellest, et ma ei pese hambaid. Solvusin arsti peale (ei lähe selle arsti juurde enam), sest pesen oma arust täitsa korralikult hommikul ja õhtul. No mõnikord läheb meelest ära ka, vahel ei viitsi õhtul pesta, aga seda juhtub 1–2 korda kuus...

Terje Altosaar, Ode hambakliiniku ja A&D Hambaravi suuhügienist:

Igemepõletikku põhjustavad igeserva läheduses hambakaelal pesitsevad pisikud. Paks bakterikiht mineraliseerub sülje ja igemetaskuvedeliku mineraalidest ning moodustub hambakivi. See omakorda kasvab hambakaela pidi järjest sügavamale igemesse, mille käigus hamba kinnituskoed hävivad. Kinnitunud hambakatu ja hambakivi eemaldamine kodustes tingimustes ei õnnestu. Seega tuleb pöörduda hambaarsti (parodontoloogi) vastuvõtule ning edaspidi kodus suuhügieeni eest paremini hoolitseda.

Kõige tõhusam haiguse vältimise meetod on korralik ja korrapärane hammastelt katu eemaldamine. Suuhügieeni mõju suuõõne haiguste, sealhulgas hambakaariese ja kroonilise igemepõletiku kulule on suur. Katt ei eemaldu ilma mehaanilise puhastamiseta. See tähendab, et nätsu närimine ja õuna söömine ei puhasta hambaid katust küllaldaselt. Hambahaiguste ärahoidmiseks on tähtis, et hamba igalt pinnalt eemaldataks katt hoolsalt ja korrapäraselt.

Igapäevaseks hammaste pesemiseks on vajalikud sobiv hambahari ja -pasta, hammaste vahede puhastamiseks kasutatakse vastavalt vajadusele kas hambaniiti, -tikku või -vaheharja.
Individuaalset teavet teie hammaste tervise ja vajalikke ennetamismeetodite kohta annab hambaarst. Koos hambaravipersonaliga leiate tee valutute hammaste ja igemete juurde. Lisan mõningad näpunäited koduhooldus toodete valiku tegemisel. Ehk leidub midagi kasuliku.
Hammaste harjamisega saab puhtaks üksnes poole suust. Hammaste vahede puhastamiseks on vaja abivahendeid nagu hambaniit, tikk või vahehari.

Kui hambavahesid ei ole varem eelmainitud abivahenditega puhastatud, võivad igemed nende kasutuselevõtmise esimestel päevadel veritseda. Igemepõletik taandub suuhügieeni paranedes.
Alates 12. eluaastast (või lapse suutlikkuse korral ka varem) võiks laps puhastada hambavahesid niidiga.

Hambaniit
Hambaniiti hammaste vahede puhastamiseks soovitatakse kasutada noortel inimestel, kelle
• hambavahesid täidavad terved igemed (papilad);
• hambad on tihedalt üksteise vastas;
• hammaste vahel olevad igemed (papilad) on pikenenud, paistes või hamba küljest lahti.

Antud juhul on ainsaks tõhusaks abivahendiks hambaniidi kasutamine, et puhastada hammaste kontaktpindu ja kahe hamba vahel oleva igeme mõlemaid pooli (papila). Hambaniit viiakse ettevaatlikult edasi-tagasi liigutusega hammaste kontaktpinnast läbi. Kummagi hamba pind puhastatakse kuni igemevao põhjani kolme–nelja hõõruva liigutusega. Nii välditakse seda,
et niit pääseks äkiliselt kontaktpinnast igemesse, ega tekitaks haava. Puhastust on tõhusam, kui niit on pingul ja hamba ümber nurga all, nii et see haaraks hambakaela võimalikult suurelt pinnalt. Niit sõlmitakse aasaks või keeratakse ümber sõrmeotste. Lihtsam viis on kasutada spetsiaalset
hambaniidihoidjat.

Hambatikud
Hambatikud sobivad suuremate hammastevahede katust puhastamiseks. Igapäevaseks kasutamiseks olev hambatikk on läbilõikes kolmnurgakujuline. Kasutusel olevad ümmargused, terava otsaga tikud on mõeldud üksikutest hambavahedest toidujäänuste eemaldamiseks. Kolmekandilised hambatikud võivad olla kas pehmest puidust või elastsest plastmassist. Puidust tikk muutub pehmemaks, kui seda eelnevalt süljes niisutada. Tikuga puhastades toeta kämmal lõualuu vastu. Tikk on õigesti hammaste vahel, kui selle kolmnurga kand jääb igeme poole ja terav külg läheb hammaste vahele. Tikku liigutatakse edasi-tagasi liigutusega hammaste vahel 4–5 korda, nii et seda vahepeal hammastevahest täielikult ei eemaldata. Ka tikuga suureneb puhastusefekt, kui muudame lisaks paarile edasi-tagasi liigutusele tiku liikumise nurka poolviltuseks, et see haaraks puhastades hambakaela võimalikult palju ka hamba keele- ja põsepoolsest küljest.
Hambavahehari
Suurte hambavahede puhastamiseks on parim väikest pudeliharja meenutav hambavahehari. Selle kasutamine on sama lihtne nagu tiku kasutamine. Hambavaheharjaga puhastades toeta kämmal lõualuu vastu. Vahehari on õigesti hammaste vahel, kui tunned teiselt poolt keelega harja otsa. Liigutatakse 4–5 korda hammaste vahel edasi-tagasi nii, et harja vahepeal hammaste vahest täielikult ei eemaldata.
Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee