1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Tahan arstilt küsida ... kohta.
naistehaiguste
kõrge vererõhu
suguhaiguste
diabeedi
kasvajate
allergia
liigesehaiguste
nahahaiguste
insuldi ja infarkti
depressiooni
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Spastiline düsfoonia?

Maile:

Palun selgitust diagnoosi „spastiline düsfoonia“ kohta. Tegelikult õiget diagnoosi veel polegi, ainult arvamus. Probleem on selles, et ei saa enam sõnu selgelt välja hääldada. Tehtud on peale muude proovide selgrooüdi proovid, kopuutertomograafia ja kõri ning häälepaelte vaatlus. Probleem algas hiilivalt, kuid arenes võrdlemisi kiiresti, esimesed sümptomid ilmnesid möödunud aasta septembris ja nüüd on juba kõnest üldse raske aru saada. Kas sellele haigusele on üldse ravi? Mis võib olla sellise haiguse põhjuseks? Milline on prognoos? Haige on 51-aastane. Infarkti ei tuvastatud, häälepaeltel probleemi ei avastatud. Praegune ravi on vaid kõneharjutused ja nõelravi, ka hingamisharjutused (puhumine kõrre abil vette). Mida võiks veel teha?

Dr Eve Sooba, Ida-Tallinna Keskhaigla taastusarst:

Kuna ei ole veel selge, mis haigusega on tegemist, siis praktilisi lahendusi ei ole võimalik pakkuda. Ravilahendused ja prognoos tulevad raviarsti vahendusel. Kui tegemist on siiski ühe düstoonia liigi spastilise düsfooniaga, siis ravilahendused ei pruugi maksimaalset tulemust anda, selline on haiguse ravi rahvusvaheline kogemus. Ravis töötavad üheskoos nina-kõrva-kurguarst (süvenenud häälepaelte ja kõne temaatikasse), neuroloog ja logopeed. Maailmas kirjeldatakse ka Botoxi süstete (paiksed süsted mõjuvad pinges lihaste ajutise halvamise põhimõttel) teostamist (Eesti praktikas tegelevad Botoxi süstetega praegu neuroloogid). Kuna probleem on süvenev, siis aitab seda inimest ja tema lähedasi kõige enam uue suhtlemisstrateegia väljatöötamine – suhelda saab teistel võimalikel viisidel. Siin on väga palju abi logopeedidest. Haigestumine on suur stress nii haigele kui ka lähedastele, püüdke säilitada soojad suhted nüüd uudsel viisil, see toetab ja aitab ka muuks vajalikku tervist hoida.
Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee