1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Tahan arstilt küsida ... kohta.
naistehaiguste
kõrge vererõhu
suguhaiguste
diabeedi
kasvajate
allergia
liigesehaiguste
nahahaiguste
insuldi ja infarkti
depressiooni
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Palavik, väsimus ja põlvevalud

Birgit:

Olen 26 ja üle 10 aasta kannatanud perioodiliste põlvevalude käes (harva on esinenud ka puusa- ja teiste liigeste valusid). Täpselt kaks aastat tagasi hakkas valutama üks tuhar (valu kasvab ja väheneb tsükliti, aga on kogu aeg olemas) ning tunnen, et selle valu tegelik lähtepunkt on alaseljas. Eriti halb on valuperioodi ajal öösiti kõhuli magades. Umbes 3–4 aastat tagasi hakkas esinema palavikuperioode (pidev ja püsiv 37.5); umbes 1-2 kuu tagant esineb 2–5 nädala pikkusi palaviku-väsimuse tsükleid. Kõik loetletud hädad ei pruugi omavahel ajaliselt kattuda. Olen ka päris kleenuke.

Olen juba aastaid arstide vahet käinud, sh mitme reumatoloogi juures. Kuna verepilt on kena ja näitab vaid kerget põletikku – pluss ei ole suutnud reumatoloogid tuvastada muutusi liigestes – pole mul siiani ühtegi diagnoosi. Mõistus on otsas aga hädad-valud täiesti reaalsed. Perearst on vägagi valmis igasugustele uuringutele mind suunama, aga ka temal on mõistus otsas. Mida teha?

Dr Eve Sooba, Ida-Tallinna Keskhaigla taastusarst:

Raske on üheselt vastata, kui kirjeldusi uuringute kohta ei näe ning probleeme on mitu. Soovitan jääda siiski jälgimisele arstide juurde, kuna kerge põletik on olemas ja vajab jälgimist. Taastusravi vaatevinklist vajavad sellised liigesed treeningut. Vaja on teha spetsiifilisi harjutusi, need saab selgeks koos füsioterapeudi või liikumisravi spetsialistiga. Ka põletikuliste liigeshaiguste korral tuleb säilitada normaalne füüsiline vorm, selleks tuleb ennast aga treenida. Füüsilise aktiivsusena sobiks seljapõrutusi mittepõhjustavad alad: ujumine, vesivõimlemine, kõnd, harjutused, elliptiline masin, suusatamine, kepikõnd. Seljale soovitaks spetsiaalseid kehalihastele sobivaid spordiklubide treeninguid Callanetica, Pilates, Selg ja kõht, Body balance, Bosu jt. Jõutreeningud ei ole vastunäidustatud, aga raskused peaksid olema pigem väiksemad. Selja tervist toetab ergonoomiliselt õigete asendite kasutamine (nt sirge seljaga istumine, maast asjade võtmine jms) ja mugav hea vedrustusega voodi.
Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:


Katri kommenteeris: 2009-05-08 01:54:47




 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee