1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Tahan arstilt küsida ... kohta.
naistehaiguste
kõrge vererõhu
suguhaiguste
diabeedi
kasvajate
allergia
liigesehaiguste
nahahaiguste
insuldi ja infarkti
depressiooni
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Ülekaal pärast sünnitust

Krista:

9-kuud tagasi sünnitasin poja. Olen 30a. Raseduse alguses olin 66 kg (olen 154 cm pikk) ja pärast sünnitust võtsin paari kuuga viis kilo juurde, kokku kaalun nüüd 87 kg. Käin lapsega käruga väljas jalutamas, isegi kui jälgin söömist, ikka kaal ei lange. Kuidas saan teada, kas maks ja jämesool ehk siis seedeprotsess on korras, lihtsalt söön valesti ja liigun ikkagi liiga vähe... Ka on turjal kasvama hakanud lipoom. Ka on rasedusarmid, väsimus jms, kuigi laps on hea laps. Kas on alternatiive perearstile minemise asemel? Kuidagi tundub lapse igakuisel kaalumisel, et kui küsin midagi enda kohta, siis võetakse seda kui ülekaalulise probleemi – et võta maha, siis kaovad ka mured.  Äkki peaks ikkagi uurima, mis protsessid kehas toimuvad ja ehk saab millegagi turgutada organismi?  Kas on mingi koht, kus teatud summa eest tehakse põhjalik tervisliku seisundi ülevaade ja antakse soovitused, mida peab tegema jne.  Või peaks ikkagi perearstilt nõudma maksauurimist?

Dr Eve Sooba, Ida-Tallinna Keskhaigla taastusarst:

Raseduse ja rinnaga toitmise ajal ei saa me püüelda maksimaalse tulemuse poole, kuid tervislik toit ja füüsiline aktiivsus on eluliselt vajalik nii lapsele kui ka emale. Krista, kas toidate praegu last rinnaga? Kui jah, siis ärge püüelge kiiretele kilogrammide kaotamisele, kuid kirjutage siiski homsest oma 1 nädala söögid + joogid + füüsiline aktiivsus üles päevikusse ja analüüsige seda: kas kogused ei ole liiga suured, kas toit on keedetud või praetud, kas toidus on liiga palju rasva-süsivesikute allikaid jne. Kui juba iseendale miski silma torkab, siis alustage sealt elustiili muutmisega. Maks ja aeglane ainevahetus ei ole põhilised, pigem ikka tasakaalutus toiduga saadud ja liikumisega kulutatud energia vahel. Ka rinnaga toitmisel on kasulik toituda tasakaalustatult (vt „Tasakaalustatud toitumine“). Lisaks suurendage füüsilist aktiivsust vähemalt 45 minutile päevas, hiljem 60-le minutile. Jalutamine muutke hoogsaks kõnniks, lapse hüpitamist ja tõstmist võtke kui lihastreeningut. Lapse kasvades mürage ja jookske koos temaga. Ülekaalulistele soovitatav liikumine on 1 tund aeroobset tegevust päevas + 2–3 päeva nädalas lihastreeningut.

Raseduse alguses oli teie kehamassiindeks 27,83 – mitterasedatele on see ülekaalu tunnuseks. Nüüd on kehamassiindeks tõusnud ohtlikule tasemele – 36,68 – ja seda tähistame me meditsiinis II astme rasvumisega. Sellise rasvumise korral olete ohustatud südame-veresoonkonna haigustest ning II tüübi suhkurtõvest. See annab põhjust menüüd korrigeerida ja kindlasti füüsilist aktiivsust suurendada. Püsiva kehakaalu langetamise saavutamiseks ei soovita oodata kiiret tulemust – see ei jää tavaliselt püsima. Kui rinnaga toitmise lõpetate, võtke eesmärgiks kaalus mitte juurde võtta ja tervislikult toitudes kaalu pikkamööda langetama hakata, u 500 g nädalas, mitte üle 3 kg kuus. Rohkem aed- ja juurvilju tarvitades ning suhtudes 0-tolerantsiga kalorirohketesse toiduainetesse, jõuate sihile. Dieeti pidades sööge pigem nagu linnuke 5 korda päevas väikesi portsjoneid, mitte harva või sagedasi dieedipäevi korraldades. Visadus ja vähemalt 2–3 aastane elustiili muutus panevad aluse muutunud harjumustele ja langenud kehakaalu taseme püsimisele.

Laps piirab vanemate vaba aega, kuid teadliku suhtumisega saab koos perega kindlalt paremini toituda ja liikuda. Sellest võidab kogu pere. Tervisliku toitumise kohta loe www.terviseinfo.ee, meditsiinis võib leida abi lisaks pereõele, südame tervise/elustiili kabinettidest (näiteks Ida-Tallinna Keskhaiglas) ja lipiidikabinettidest, dieediõdedelt.
Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee