1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Tahan arstilt küsida ... kohta.
naistehaiguste
kõrge vererõhu
suguhaiguste
diabeedi
kasvajate
allergia
liigesehaiguste
nahahaiguste
insuldi ja infarkti
depressiooni
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Mure põlvedega...

Marii:

Tere, mul on mure põlvedega. Pärast sörkimas-jooksmas käimist kipuvad need valutama. Püüan ikka kanda joostes põlvesidemeid ja kindlasti enne venitusharjutusi teha. Valusale põlvele olen määrinud Olfenit aga ei tahaks, et nüüd alatiseks jäängi määrima. Kas mul on võimalik midagi teha selle heaks, et põlved ei valutaks?

Dr Eve Sooba, Ida-Tallinna Keskhaigla taastusarst:

Taastusarstina näen palju haigeid põlvesid, kus liigespindu katvate kõhrede kvaliteet on väga vilets – need on rabedad, pragunenud, eraldavad tükke või on kõhrepinnad üldse hävinud. Kuna harrastate jooksu, siis eeldan, et olete nooremapoolne ja kõhrede materjal ei ole veel kehv. Küllap tuleks seda hoida. Liigest kaitsevad liigest ümbritsevad lihased. Nende tugevdamine tagab stabiilsuse. Vajadusel saab harjutusi õppida füsioterapeudi juhendamisel taastusravis. Valu vastu tasub proovida ka üldise külmaravi protseduure (Ida-Tallinna Keskhaigla Magdaleena polikliiniku Hea Tervise Keskuses). Teiseks tuleb vältida liigest kahjustavaid spordialasid. Põlveliigese ülekoormamine tekib põrutusega, hüpetega sooritatavate spordialade puhul. Üksnes venitamisest ei piisa. Alguses tuleks loobuda jooksmisest täiesti: kõndida, ujuda, vesivõimelda, harrastada süvaveejooksu, elliptilisel masinal kõndi, suusatamist jms. Kui valud on täiesti kadunud, siis võib pikkamisi proovida, kas väga lühiajalise (1–2 min) sörgi lisamine põhjustab vaevusi. Kui ei, siis hoida koormust samal tasemel mitu nädalat, siis pikendada sörgi aega ja hoida jälle mitu nädalat. Sportimisel soovitan kasutada põrutust vähendavaid ja kannast toetavaid jalanõusid. Ei teeks paha ka jalgade funktsiooni ja anatoomiat uurida jala koormusjaotuse kompleksanalüüsiga (tasuline protseduur Ida-Tallinna Keskhaiglas ja Tartu Ülikooli Kliinikumis). Vale koormusjaotus võib põlve liigeselt koormata ja olla valu põhjuseks. Liigeste saladus seisneb selles ka, et kõhr saab toitu siis, kui liigeses toimub liikumine (põlvede puhul näiteks jalgrattasõit). Liigutustel tulevad toitained paremini liigesesse ja liigespinnad tasanduvad. Kõhre ainevahetusele mõjub hästi rasvaste kalatoodete tarvitamine, ingver, piisaval hulgal vedeliku saamine ja lihaga liialdamise vältimine. Mõnikord on vaja kõhre kvaliteeti toetada kõhre toitainetega, neid leiab apteegist.
Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:


Darvin kommenteeris: 2012-12-03 14:05:33




 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee