1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Tahan arstilt küsida ... kohta.
naistehaiguste
kõrge vererõhu
suguhaiguste
diabeedi
kasvajate
allergia
liigesehaiguste
nahahaiguste
insuldi ja infarkti
depressiooni
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Alaseljavalu

Sven:

Olen 30-aastane noormees ja pikkust on mul 196 cm.  Mind vaevab alaselja valu.  See on mind pikemat aega piinanud, arsti juurde pole tõesti läinud.  Aga ka perearst pole just usaldusväärne, kuna tahtis mind kõhuvaluga „opile“ saata, aga asi polnud nii hull, nagu hiljem selgus.  Tegelikult olen arstide vigade tõttu palju kannatanud ja eriti neid ei usalda, kurb muidugi.  Aga selja valu on ja vaevab, eriti hommikul kui voodist tõusta, ei sa sokke ka jalga, päeva peale muidugi annab järele ja ununeb. Kui kaua istuda või autoga sõita, siis annab jälle tunda.  Olen palju roolis ja ühes asendis, vahel küll sirutan ennast, aga ei aita kauaks. Sooviks teada, kas asi väga tõsine ja kuidas oleks võimalik ravida.

Dr Eve Sooba, Ida-Tallinna Keskhaigla taastusarst:

Ei ole täpselt selge, kas seljavalu on juba hommikupoole ööd või siiski kangus, mis möödub kiirelt. Kas päeva teisel poolel sõrmed ette painutades maha ulatuvad? Kui valu on tugevalt häiriv tuleks siiski arstile pöörduda, et vajadusel täiendavaid uuringuid teha. Põhjuseid analüüsides tuleks mõelda ka rühihäiretele, nõrgale lihaskonnale, sundasendile (üle 1,5-2 tunniline pidev istumine autos) ja väärasenditele tööl.
Taastusravi vaatevinklist vajab selline vaevatud selg (ja sellega tavaliselt seotud jalad või kael) töövõime säilitamiseks igal juhul ravi. Teades, kas valude iseloom on põletikuline või mitte, valime me ka tõhustavaid raviprotseduure (elektriravi, soojaprotseduuri, massaaži, veeprotseduure jne). Igal juhul läheb vaja aga spetsiifilisi, teile sobivaid harjutusi. Need saab õppida selgeks koos füsioterapeudi või liikumisravi spetsialistiga. Neid tuleb kannatlikult ja igapäevase järjekindlusega teha kohe mitu nädalat. Siis tuleb ka tulemus ja vaevused vähenevad. Täisefekti saavutate, kui tugevdate kerelihaste korsetti füüsilise aktiivsuse suurendamisega ja lisate sellele ka venitused. Füüsilise aktiivusena sobiks seljapõrutusi mittepõhjustavad alad: ujumine, vesivõimlemine, kõnd, harjutused, elliptiline masin, suusatamine, kepikõnd. Spordiklubides pakutakse ka spetsiaalseid kehalihastele sobivaid treeninguid – Callanetica, Pilates, Selg ja kõht, Body balance, Bosu jt. Selja paranemist toetab ka ergonoomiliselt õigete asendite kasutamine (nt sirge seljaga istumine, maast asjade võtmine jms),abiks on ka õige vedrustusega voodi kasutamine. Spetsiifiliste harjutustega tuleb reeglina jätkata, kuid seljavalude rahunedes võib neid teha harvemini, kui muu füüsiline tegevus kere lihaskonda tugevdades toeks tuleb. Püüdke mitte üle 1,5–2 tunni järjest istuda, istumine on väga suur koormus seljale. Kui teha selja heaks muudatusi ja selg saab üldiselt korda, siis võib elus ikkagi selg aeg-ajalt valuga üllatada, selleks tuleb valmis olla ja vajadusel jälle taastusravist abi otsida. Seljavaevuste osas leiab infot ka leheküljelt http://www.tiitilves.ee/lulisambavalud.  
Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:


Inga kommenteeris: 2011-03-09 01:35:46




 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee