1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Tahan arstilt küsida ... kohta.
naistehaiguste
kõrge vererõhu
suguhaiguste
diabeedi
kasvajate
allergia
liigesehaiguste
nahahaiguste
insuldi ja infarkti
depressiooni
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Ägedad rindkerevalud 13-aastasel poisil…

Annely:

13 a poisil on viimase paari aasta jooksul 3–4 korda aastas olnud öösiti ägedad rindkerevalud. Laps on üles ärganud ja valu on olnud niivõrd tugev, et võtab lausa väänlema ning silmist vee välja. Hingata sügavalt ei saa/julge, on veel valusam. Valu kestab u tunni, misjärel laps uinub, kuid hommikul on kergelt öine õudus tunda.

Kuna spordiarst diagnoosis koormusest taastumisega seotud rütmihäired, siis on talle tehtud põhjalikud südameuuringud (Holter, UH). Südamearsti hinnangul ei ole süda nende valude põhjustajaks, pigem kahtlustas närvisüsteemi nõrkust. Tookordne juhtum leidiski aset pärast koolis toimunud lastevanemate koosolekut (mille pärast tal tegelikult muretseda polnud vaja). Kuna meie suguvõsas esineb närvisüsteemihaigusi, siis pidasin vastust üsna loogiliseks, saamata siiski aru, kuidas närvid nii tohutut valu põhjustavad. Tänaöisele juhtumile ei eelnenud mingit pingelist olukorda. Lapse enda sõnul on ka koolis kõik korras.

Poisil on diagnoositud 11 a tagasi bronhiaalastma, kuid hetkeseisund ravimite võtmist ei nõua. Tegemist on heas vormis sportliku lapsega (pikkust u 170 cm, kaal u 57 kg). Meie perearst on lapsehoolduspuhkusel ja asendaja ei suuda asendada. Millise arsti juurde peaksin pöörduma ja milliseid uuringuid teha laskma, et põhjusele jälile saada ja last aidata? Kiirabi ma seni kutsunud pole, kuigi vaatepilt on olnud õudne ning olen iga kord seda kaalunud.

Dr Ester Eensaar, Lasnamäe Medicumi vanemarst, perearst-lastearst:

13 a poiss – tegu on puberteedieas lapsega, kes on üsna pikka kasvu ja arvatavasti kõhetu. Selles eas lapsed kasvavad kiiresti, aga organsüsteem ei jõua veel järele ja siis tekib neil sageli rida kaebusi. Valud rindkeres võivad tõesti olla seotud närvisüsteemi nõrkusega või ka paanikahäirega (raske hingata). Kogemuse põhjal võin öelda, et paanikahäire puhul enamasti keegi ei tunnista, et tal on selleks mingi põhjus. Soovitan siiski valu ajal panna laps autosse ning viia lastehaiglasse, et just valu ajal teha EKG või vaadata laps läbi. Tasuks ka konsulteerida neuroloogi või psühhoneuroloogiga. Sellist valu, mis on rinnaku taga, võib põhjustada ka söögitoru haigus (song, reflukshaigus). Samuti võiks üle vaadata, kas lapsel ei ole väga suurt koormust (füüsiline + vaimne). Soovitan teha põhjalikuma vereanalüüsi.
Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee