1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis
Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire



Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Mis on sõltuvus

Mis on alkoholi või narkootikumide tarvitamine ja mis on sõltuvus?

Sõltuvuse ja tarvitamise vahel on piiri väga raske tõmmata. Sõltuvus algab tarvitamisest ja tähendab, et inimene ei kontrolli mõistusega, miks või millal ta joovastavat ainet tarvitab, ta peab seda saama. Sõltuvus võib olla füüsiline, psüühiline või mõlemat.

Füüsiline sõltuvus on see, kui inimese organism mingist ainest sõltub, sellega kaasneb tolerantsus vastava aine suhtes, mis tähendab, et sama efekti saavutamiseks on vaja aina suuremat annust. Kui füüsiliselt sõltuv inimene lõpetab aine kasutamise, võivad tal esineda võõrutussümptomid. Üldjoontes meenutab see seisund grippi - levinud nähud on kõhulahtisus, värisemine, üldine halb enesetunne.

Psüühiline sõltuvus tähendab, et himu mingi joovastava aine järele on mõistuslik, kuid inimene ei suuda sellele vastu seista.

Sõltuvust ei saa mõõta sellega, kui mitu korda inimene on narkootikumi kasutanud. Mõned ained, nagu kokaiin või heroiin, tekitavad nii kergesti sõltuvust, et inimene võib juba ühe-kahe korra järel kontrolli kaotada. Inimene, kes ei kasuta narkootikumi mitte lõbu pärast või hea enesetunde saavutamiseks, vaid selle pärast, et ta muidu ei saa, on ületanud piiri tarvitamise ja sõltuvuse vahel.

kidshealth.com

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee