1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis
Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire



Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Kuidas saada abi?

Kui tegemist on sõltuvusega, on tähtis saada abi otsekohe. Võib-olla sa arvad, et saad omal jõul hakkama ega vaja abi. Ometi on tavaliselt lihtsam vanemate, sõprade või arsti toel sõltuvusest lahti saada.
Kui sa ei saa emale-isale oma murest rääkida, siis räägi mõne teise täiskasvanuga, kelleks võib olla õpetaja, nõustaja, mõni sugulane või arst. Tähtis on rääkida, milles asi. Alkoholi- või narkosõltuvus on liiga suur probleem, et sellega üksi toime tulla.
Sõltuvusest vabaneda pole lihtne. Mis ühe inimese või ühe aine puhul olukorda leevendab, ei pruugi teisel juhul aidata. Sõltuvusest vabanemine on ilmselt raskeim katsumus, mis sul kunagi on tulnud läbida. Hea on lihtsalt meeles pidada, et sõltuvusest vabanedes paraneb sinu füüsiline ja vaimne enesetunne märgatavalt, ja teada, et sul jätkub jõudu kõigi raskuste ületamiseks.

Kui alustad võõrutust, proovi neid abinõusid, et muuta oma paranemine pisutki ladusamaks:

Räägi oma sõpradele, et otsustasid narkootikumidest loobuda. Tõelised sõbrad austavad sinu otsust. See võib tähendada, et pead otsima endale uue sõprade ringi, kes sind 100% toetaksid. Tähtis on teada, et sa ei saa enam veeta aega sõpradega, kellega koos enne narkootikume tarvitasid.

Võta vastu abi, mida perekond ja sõbrad sulle pakuvad. Ära püüa üksi hakkama saada.

Palu, et sõbrad või pereliikmed nõustuksid sulle aega pühendama, kui sa neid vähegi vajad. Võib-olla pead helistama kellelegi keset ööd, et lihtsalt rääkida.

Võta osa ainult sellistest üritustest, kus ei pruugita narkootikume. Kinno minek on ilmselt ohutu, aga laupäevaõhtusest peost võid otsustada siiski loobuda, kuni tunned end kindlalt.

Mõtle valmis, mida teha, kui satud ootamatult kohta, kus kasutatakse narkootikume. Ahvatlusi tuleb kindlasti ette, aga kui tead, et suudad neist üle olla, sujub kõik hästi. Võid näiteks oma vanematega kokku leppida, et kui helistad koju ja küsid, kuidas haige vanaema end tunneb, siis vajad tegelikult, et keegi sulle järgi tuleks. Kui toru ära paned, võid sõpradele öelda, et vanaema on haige ja pead koju minema.

Tuleta endale ikka meelde, et sõltuvus ei tähenda veel, et oled halb või nõrk isiksus. Kui jälle veidi libastud, räägi mõnele täiskasvanule kohe. Sul pole midagi häbeneda, tähtis on, et saaksid abi niipea kui võimalik, et kogu vaev, mis juba nähtud, ei läheks luhta.

Kuidas aidata sõpra?

Kõige tähtsam - ja küllap kõige raskem -, mida sa saad teha, on julgustada oma sõpra abi otsima. Kui sõber saab ravi, et sõltuvusest vabaneda, toeta teda igati:

Julgusta sõpra, et ta oma otsusest kõigile räägiks. See kinnitab lubadust, mis ta on endale andnud, ja kui teised tema plaanidest teavad, saavad nad samuti tuge pakkuda.

Anna oma sõbrale märku, et oled saadaval päeval ja ööl, kui ta peaks tahtma kellegagi rääkida või vajab lihtsalt seltsi. (Loomulikult tuleb selleks enne oma kodustelt luba küsida.)

Kui sõber kipub uuesti vanale rajale tagasi libisema, proovi temaga sellest rääkida. Küsi, mida sa saaksid tema heaks teha. Kui su sõber su abi tagasi lükkab, räägi mõne täiskasvanuga. See võib esmapilgul paista altvedamisena, aga tegelikult on see parim, mis sa tema heaks saad teha.

Võtke midagi ette. Minge kinno, keeglit mängima, maalima - lihtsalt tehke midagi, mis meelitaks ta majast välja, et ta ei peaks üksi konutama.

Tunnusta teda. Ütle, et oled tema üle uhke, et ta on vägeva asjaga hakkama saanud. See võib paista totter, aga su sõbral on vaja kuulda, et sa temast hoolid.

Kuidas jääda sõltumatuks?

Sõltuvusest vabanemine ei piirdu ainult 6-nädalase raviga. See on eluaegne protsess. Liitu tugigrupiga. On olemas noorte inimeste ja teismeliste tugigrupid. Seal kohtud inimestega, kes on kogenud sama mis sinagi, ja sa saad jagada mõtteid teemadel, mis mujal kõne alla ei tule. Mitmedki inimesed on leidnud, et teiste aitamine on neile endile kõige suuremaks abiks. Sinu kogemused võivad aidata teisi, kes püüavad sõltuvusest vabaneda.
Kui kipud uuesti libastuma, siis on kõige tähtsam seda endale teadvustada nii kiiresti kui võimalik. Otsi abi kohe, et ei läheks tühja kogu see raske töö, mis sa oma paranemiseks oled teinud. Ära iialgi häbene küsida abi!

Vajalikud kontaktid abi saamiseks leiad leheküljelt www.lastekaitse.ee

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:


Anonüümne kommenteeris: 2009-03-22 23:31:14




 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee