1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis
Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Kui tõenäoliseks pead, et võid kaotada töö juba enne aastalõppu?
Ma ei usu seda.
Olen kindel, et minuga seda ei juhtu.
Kui olukord läheb pingeliseks, lahkun ise.
Teen kõik, et töökohta säilitada.
Olen nõus töötama ka väiksema palga eest.
Kui koondatakse, pole midagi parata.
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Inimesed valivad raha

Inimesed valivad tervise asemel raha

Eesti inimesed ei väärtusta oma tervist, tõdes Eesti Ametiühingute Keskliidu juht Harri Taliga 28. aprillil Tallinnas töötervishoiu ja -ohutuse päeva tähistanud kohtumisel, mis korraldati Euroopa Tööohutuse ja Töötervishoiu Agentuuri (EU-OSHA) liinis.
Ametiühingujuht leidis tuge oma järeldusele tööinspektsiooni peadirektori Katrin Kaarma ettekande lausest, mille põhjal Eestis registreeritakse tegelikust arvatavalt kolm korda vähem tööõnnetusi ning kui kohaldada Soome statistikat ja rahvaarvu, siis kümme korda vähem kutsehaigusi, kui neid tegelikult põetakse.
Taliga nentis, et ametiühingud tahaksid tõsta inimeste terviseteadlikkust ja selle kaudu suunata tervist väärtustama, kuid seni on Eesti inimeste jaoks tervislikest ja ohututest töötingimustest tähtsam palk – seda kinnitab 2009. a üleeuroopaline arvamusküsitlus, mistõttu suur osa ametiühingute energiast kulub palgaküsimuste lahendamisele.
EU-OSHA Eesti koordinatsioonikeskuse juht Tiit Kaadu eelesitles 31 Euroopa riigis tehtud ESENERi töötervishoiu ja tööohutuse verivärsket uuringut, mis haaras 501 Eesti käitist. Selle uuringu järgi saavad Eesti ettevõtted ja asutused tööohutuse ja töötervishoiu infot kõige rohkem tööinspektsioonist ja kõige vähem ametiühingutelt.
Ühe Eesti erisusena toob uuring välja, et kõigest 22% käitistes tõstatatakse töötervishoiu ja -ohutuse küsimusi juhtkonna koosolekutel (Euroopas keskmiselt 40%).
Töötervishoiu ja -ohutusega tegelemise peamiste raskuste hulgas nimetas vahendite (aeg, töötajad või raha) puudumist 36% EL-27 riikide käitistest (Eestis 50%). Teine kõige sagedasem takistav tegur on teadmatus, Eestis 21% käitistes.
Samas tutvustas Kaadu ka hooldus- ja remonditööde ohutuse EU-OSHA teabekampaania paari aasta tegevusi: 1. septembriks oodatakse ettevõtete materjale hea tava Eesti konkursile, tehakse videoklippe ja juhendeid.
Kohtumisel mainiti muuhulgas tööõnnetus- ja kutsehaiguskindlustuse (TÕKS) loomise leppe 17. aastapäeva. Eesti Tööandjate Keskliidu jurist Marek Sepp märkis, et erakindlustuse mudelil ei ole oodatavat tulemust, sest süsteem läheb kalliks. Võib-olla peab kindlustusmudeli arutelu juurde tagasi tulema, pakkus ta.
Tiit Kaadu kinnitas seepeale, et häid tulemusi on saavutatud nii eraõigusliku kui ka avalik-õigusliku kindlustusmudeli puhul ja süsteemi edu määravad muud nüansid.
Ametiühinguliikumisest alguse saanud rahvuvahelise tava järgi tähistatakse 28. aprilli tööohutuse ja -tervishoiu temaatilise päevana ning meenutatakse tööõnnetuses hukkunud ja vigastatud töötajaid.

Vt ESENERi uuring
Uute ja tekkivate riskide alane Euroopa ettevõtete uuring – koondaruanne. http://osha.europa.eu/et/publications/reports/et_esener1-summary.pdf/view

Autor: Eesti Töötervishoid
Uudis on ilmunud ajakirjas Eesti Töötervishoid (juuni 2010)

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee