1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis
Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Kui tõenäoliseks pead, et võid kaotada töö juba enne aastalõppu?
Ma ei usu seda.
Olen kindel, et minuga seda ei juhtu.
Kui olukord läheb pingeliseks, lahkun ise.
Teen kõik, et töökohta säilitada.
Olen nõus töötama ka väiksema palga eest.
Kui koondatakse, pole midagi parata.
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Müranormid

Millisest allikast leiaksin koolis kehtestatud müranormid?


Malle Toomiste, Eesti Töötervishoi toimetaja:

Koolis tekitavad müra nii inimesed kui ka tehnoseadmed (ventilatsioon jm) ja lisaks võib tänavalt klassi kosta liiklusmüra.
2002. aastast kehtivad klassiruumi kostva liiklusmüra ja hoone tehnoseadmete müra normtasemed, sotsiaalministri 4. märtsi 2002. a määrus nr 42 “Müra normtasemed elu- ja puhkealal, elamutes ning ühiskasutusega hoonetes ja mürataseme mõõtmise meetodid” https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=163756

2007. a võeti vastu Eesti standard EVS-EN 15251 „Nõuded sisekliimale, kaasa arvatud soojuslik mugavus, siseõhu puhtus, valgustus ja müra“, mida peavad projekteerijad arvestama.

Veel saab tugineda ekspertide soovitustele, mis lähtuvad koolimüra mõjust tervisele.
Tartu Ülikooli dotsent, meditsiinidoktor Eda Merisalu kinnitab, et ka pidev nõrk müra (<50 dB) põhjustab psühho-füsioloogilisi muutusi, sh ärevust ja närvilisust lastel.Rahvatervishoiu magister Kristi Vahur on oma uurimuses (2006; http://rahvatervis.ut.ee/bitstream/1/787/1/Vahur2006.pdf) kirjutanud, et Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) ekspertide hinnangu kohaselt ei tohiks koolitunnis, kus suulise kõne abil vahendataval informatsioonil on keskne roll, taustmüra tase ületada 35 dB (vahetunnis võib helirõhk ajuti tõusta ka üle 80 dB).
Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:


Lyn kommenteeris: 2012-07-25 07:44:16




 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee