1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis
Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Kui tõenäoliseks pead, et võid kaotada töö juba enne aastalõppu?
Ma ei usu seda.
Olen kindel, et minuga seda ei juhtu.
Kui olukord läheb pingeliseks, lahkun ise.
Teen kõik, et töökohta säilitada.
Olen nõus töötama ka väiksema palga eest.
Kui koondatakse, pole midagi parata.
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Soodustingimustel pension

Lugeja küsib:

Millal saab puidutöötaja soodustingimustel pensionile?

Malle Toomiste, Eesti Töötervishoiu tegevtoimetaja:

Soodustingimustel pensioni saamise puhul on peale tootmisala väga oluline töö (ametikoht), mida Teie oma küsimuses paraku ei olnud märkinud. Seepärast vastan nii täpselt, kui küsimuse põhjal võimalik.

Eesti valitsus on kehtestanud kaks loetelu, mis võimaldavad soodustingimustel pensionile jääda. Esimeses loetelus (tööde nimekiri nr 1) nimetatud tööde tegijad saavad jääda pensionile 10 aastat varem ja teises loetelus (nimekiri nr 2) nimetatud tööde tegijad 5 aastat varem riiklikust pensionieast.

Kui Teie küsimusest järeldada, et töötasite puidutööstuses, siis üksnes selle põhjal võiks eeldada, et Teile laieneb 5 aasta soodustus. Kuid palju määrab konkreetne töö, mida ettevõttes tegite.  Tähtis on ka see, kui kaua Te tegite tervist kahjustavat tööd.
Soodustingimustel vanaduspensionide seaduse järgi peab olema näiteks puidutööstuses töötanud inimesel viis aastat varem pensionile jäämise tingimusena vähemalt 25-aastane pensionistaaž, millest vähemalt 12 aastat ja kuus kuud on töötatud tervist kahjustavatel ja raskete töötingimustega töödel (tööde nimekiri nr 2).

Eelnimetatud määrust (mis loetleb tootmisalad ja ametinimetused) ning seadust võite ise uurida veebist Riigi Teatajast või siis küsida täpsemalt kohalikust pensioniametist (või selle allüksusest).

Viited:
Vabariigi Valitsuse 16.juuli 2002 määrus "Soodustingimustel vanaduspensionile õigust andvate tootmisalade, tööde, kutsealade ja ametikohtade loetelude kinnitamise kohta" (internetiaadressil https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=24317)

Soodustingimustel vanaduspensionide seadus (internetiaadressil
https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=920636)

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee