1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire



Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Imedieedi hämmastav tulemus kaob kiiresti

Peale selle, et imedieedid – ka Eestis kõmu tekitanud proteiinidieet - on tervisele kahjulikud, ei aita need kilodest jäädavalt vabaneda. Püsivaks kaalu languseks tasub ekstreemsete katsetuste asemel toitumisharjumusi muuta, ütleb arst ja terviseedendaja Liana Varava.

Palju räägitud proteiinidieet seisneb selles, et tarbitakse imevähe süsivesikuid ja palju valke. Dieedipidajale lubatakse, et 13 päeva jooksul väheneb kaal 5-10 kg võrra. Kõik näib ilus, aga…

Organismis peab valitsema tasakaal

“Täiesti paigast on nihutatud valkude, rasvade ja süsivesikute vahekord, nagu see normaalse toitumise korral peaks organismis olema,” ütleb Liana Varava. Kiire kaalu langus toimub vedeliku ja lihaskoe arvelt, rasvapõletus algab hiljem. “Seda ei oska inimene tavaliselt arvestada, silme ees on ainult siht võtta kiiresti ja palju maha, aga mis organismis toimuma hakkab, selle peale ei mõelda,” tõdeb Varava.

Teada on, et valgudieet ei meeldi neerudele – peavad need ju hakkama saama laguainete suurte koguste organismist välja viimisega. “Hoiatatakse küll, et proovida võivad ainult need, kellel on neerudega kõik korras,” räägib Varava, “aga võibolla on inimesel varjatud hädad - ta ei tarvitse teada, kui korras neerud on.”

Haiged neerud laguainete eemaldamisega hästi toime ei tule. Et need ained siiski kuidagi organismist välja saada, tuleks rohkem juua ning see omakorda koormab neerusid. “Suletud ring,” märgib Varava. “Organism on tervik ja talle ei sobi tugevad tasakaalu rikkumised.”

Imedieet võib juuksed peast viia

Kui inimene võtab maha nädalas 2-3 kilo, toimub kaalu kaotus mitte rasvkoe, vaid vee ja lihaskoe arvelt. “Aga vähendada tuleks ju rasvkudet,” tuletab Varava meelde kaalu langetamise põhimõtet.

Kaalu vähenemine lihaste ja vee arvelt viib tööjõudluse vähenemiseni ja teiste häirete tekkimiseni. Sagedasemad hädad on siis nõrkus, kõhukinnisus, raskemal juhul juuste väljalangemine, sapikivide teke, häired südamelihase töös. “Kõige tõsisem asi, mida ma olen lugenud proteiinidieedi kohta, on isegi äkksurma juhtumid,” lisab Varava.
Samuti pole normaalne kilode kadumise kiirus proteiinidieeti pidades. Mõistlik kaalus maha võtmine, teistmoodi toituma hakates, viib esialgu kilo nädalas ja hiljem pool kilo. “Mitte mingil juhul kahe nädalaga 7 kilo,” hoiatab Varava.

Söö kõike ja mitu korda päevas

Mõistliku kaalus alla võtmise põhimõte on, et söö mitmekülgselt ja kõiki erinevaid toiduaineid. “Dieetide üks viga on see, et nad on tasakaalustamata ja organism jääb millestki ilma,” tõdeb Varava. Kui proteiinidieedis pole süsivesikuid, siis mahladieedi puhul, mis sisaldab vitamiine ja mineraalaineid, jääb organism ilma valkudest. Kui organism millestki ilma jääb, annab see lõpuks tunda.
Maha võtmise juures on väga oluline ka regulaarsus - tuleb süüa nii hommiku-, lõuna- kui õhtusööki. Aeg-ajalt võib endale lubada mõne tervisliku vahepala. Kui päev läbi kuni õhtuni ei söö, muutub ainevahetus juba aeglasemaks. “Organism on kaval, ta hakkab töötama näljarezhiimil ja püüab iga hinna eest säilitada olemasolevat energiavaru,” selgitab Varava. “Nii et mida vähem süüa, seda vähem organism ka energiat kulutab. Seega söö pigem vähem, aga sageli.”

Viga või müüt?

Et kaal hakkaks õigest kohast ehk rasva arvelt kaduma, selleks peaks inimene hindama, kuidas ta seni on toitunud ja mis vigu teinud. Tavalised vead on kas eraldi või kombineeritult:

  • Rasvarikaste, eeskätt peitrasvu sisaldavate toiduainete tarbimine. Peitrasvu ei oska inimesed toidus tihti kahtlustadagi, kuid neid leidub näiteks liha-, piimatoodetes, küpsetistes jne.
  • Suhkrurikaste toiduainete tarbimine.
  • Liiga harv söömine ja kui süüakse, siis tõesti rohkem, kui kulutatakse.

Et õhtune söömine kehakaalule pahasti mõjub, on müüt. “Loomulikult võib ja peabki pärast kella 18 sööma,” kinnitab Varava. “Kui inimene läheb magama keskööl, siis mingit energiat oleks veel õhtul vaja. Kui energia saamine ja kulutamine on tasakaalus, ei tule ka liigsed kilod.”

Väikesed sammud viivad sihile

Liana Varava soovitab näiteks nädala jooksul üles kirjutada, mida sööd, muutmata veel oma harjumusi. Suurema osa menüüst võiks moodustada teraviljatooted, samuti puu- ja köögiviljad, väiksema osa liha- ja piimatooted ja hästi väikese osa rasvad.  “Võibolla piisabki menüü analüüsimisest ja proportsioonide muutmisest, nii et toidukoguseid pole vaja vähendada,” lohutab Varava.
Samuti võiks valida väiksema rasvasisaldusega toiduaineid. Näiteks osta rasvase suitsuvorsti asemel sinki, koorejäätise vaheta piimajäätise vastu, kohvikoor piima vastu jne. “Need on väikesed sammud, mida inimene saab teha ja millest tema kaal tõesti sõltub,” kinnitab Varava. Ta lisab, et lühiaegsete dieetide viga on see, et inimene mingi kindla aja muudab oma toitumist, aga kui nädal või kaks mööda saab, naaseb ta endiste harjumuste juurde. Püsiv kaalu langetamine nõuab püsivat toitumisharjumuste ümberkujundamist ja see on pikk protsess – võib kuluda kuid või isegi aastaid.

Aire Koik

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:


Hämmingus. kommenteeris: 2011-11-18 17:46:48




 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee