1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire



Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Soovid kaalust alla võtta? Õpi ennast tundma

Kas poleks mõistlik kehakaaluga võitlemise asemel endaga rahu sõlmida ja mõelda, mis probleemi põhjustab? Liigsetest kilodest vabanemine ei sõltu ainult figuuri eripärast, vaid ka temperamendist.

Kui soovid kaalust alla võtta, vali dieet, mis vastaks su elustiilile ja temperamendile ega tekitaks stressi. Et olla heas vormis, vabaneda ebatervislikest toiduharjumustest või muudest kaalu ohustavatest nõrkustest, ei tee paha, kui distsiplineeritult toituda. Kardinaalseid toitumismuutusi võta ette vaid juhul, kui tunned, et oled selleks valmis.

KOLEERIK: Täpne dieet

Oled keevaline ja tormakas isiksus, kes teiste inimestega suheldes reageerib ägedalt üsna tühistele asjaoludele. Vaieldes püüad teistest üle rääkida, ägestud ja lähed kergesti endast välja. Tööd teed energiliselt, pühendades end jäägitult konkreetsele tegevusele. Oma rohket energiat ei jaota sa aga kuigi ühtlaselt – väga aktiivsele tegutsemisperioodile järgneb tavaliselt lühem mõõnaperiood, mil oled tülpinud ja väsinud. Energilise loomuse tõttu võtad alatihti rohkem ülesandeid, kui täita suudad. Sageli töötad üle, mistõttu toitud ebakorrapäraselt ja sageli sööd mõtlematult ebatervislikku toitu.

Tee nii: Su päevareziim sarnaneb tulekahjuga sipelgapesas. Seetõttu sobiks su temperamenditüübile täpne, punktuaalne dieet, mis pandud paika lausa kindlate kella-aegade järgi. Siintoodud menüüd päeviti vaheldades ja seda nädalakese järgides saavutab ka kõige kogukam koleerik sihvakama väljanägemise.

Kell 8. Kohv, suhkruta. Kofeiin stimuleerib ajutööd ja lihastoonust, sisaldab antiosküdante ja kasulikke mikroelemente (rauda, kaaliumi, magneesiumi jms).
Kell 10. Üks keedumuna. See sisaldab D-vitamiini, mis tugevdab luude ja hammaste tervist, ja H-vitamiini, mis mõjub hästi nahale. Keedumuna annab kõigest 75 kcal!
Kell 12. Esimene lõuna (200 g lahjat sinki/vorsti).
Kell 14. Teine lõuna (100 g lahjat juustu, milles rasva mitte üle 17%) – juust ja sing/vorst hoiavad ära suure näljatunde tekkimise.
Kell 16. 250 g lahjat kohupiima, mis varustab organismi hulga kasulike antioksüdantide, mineraalide ja B2-vitamiiniga.
Kell 18. Klaas lahjat keefiri, mis aitab organismi jõuvarusid taastada ja normaliseerib seedeelundite tööd.

Päeva jooksul võiks juua ka piisavalt vett, soovitavalt pool tundi enne ja pool tundi pärast sööki.

SANGVIINIK: pudrupäevad

Oled elav ja aktiivne, eriti kui sul on palju huvitavat tegevust. Kui tegevust napib, muutud rahulikuks ja loiuks. Sinu temperamenditüübile on iseloomulik kiire kohanemine muutuvate elutingimustega – leiad teistega ruttu kontakti, ei tunne kohmetust võõrastega suhtlemisel, oled mõnevõrra kärsitu, vajad pidevalt uusi muljeid, mis sinus pakatava aktiivsuse valla päästaks.

Tee nii: Sangviinikule kui kõige paremini stressi taluvale isikule on otstarbekas pakkuda ranget pudrudieeti. See ei pruugi olla just kõige maitsvam, ent on väga kasulik, odav, praktiline ja mis peamine – 10 päevaga võib su kehast haihtuda kuni 5 kg!

Dieedipidamise ajal on lubatud süüa ainult putru: ükskõik kas mitmevilja-, tatra-, riisi-, kaera-, mannaputru, peaasi, et see oleks valmis-tatud veega, ilma piima ja suhkruta. Küll tohib lisada väheke soola ja ühe teelusikatäie oliiviõli. Puder võiks olla pigem kuivavõitu kui vedel, et see mõjuks harjana – puhastaks organismi toksiinidest ja tarbetutest toidujääkidest. Soovi korral võib putru süüa mis tahes ajal ööpäevas – siis, kui tunned nälga. Juua on lubatud vett ning veega lahjendatud puuvilja- ja marjamahla.

FLEGMAATIK: laisk dieet

Oled üsna rahulik, tasakaalukas, tagasihoidlik, visa ja püüdlik inimene. Omandad kõike aegamööda. Suudad säilitada rahu isegi raskes situatsioonis. Sind on raske naerma ajada, vihastada või kurvastada. Oled kannatlik, vastupidav ja ennast valitsev isiksus. Oma enneolematult tugeva tahtejõuga viid alustatu alati lõpule, kuid vajad hoovõtuks aega. Vaheldust sa väga ei armasta, uues olukorras kohaned üsna vaevaliselt. Kaaslastega kontakti leidmine ja tutvumine käib sul pikkamööda, kuid sõbrana oled truu ja ustav.

Tee nii: Kui oled võtnud nõuks kaalust alla võtta, siis tõenäoliselt alustad asjakohase kirjandusega tutvumisest, seejärel analüüsid, kui palju vaeva dieedipidamine nõuab (toitumisharjumuste muutmine) ja lõpetuseks küsid endalt: kas mul on kõike seda üldse vaja? Sellest tulenevalt sobiks sulle nn laisk dieet, mille kohaselt võid süüa kõike, mis on tervislik.

Hommikusöögiks vali 30 g teraviljahelbeid piimaga või röstitud rukki-leivaviil koos supilusikatäie kodujuustu (kodujuustu võib asendada ühe banaaniga või määrida röstleivale margariini, võttes kõrvale ühe poolkõvaks keedetud muna) ja klaasi apelsinimahlaga.

Lõunasöögiks sobib suur portsjon lehtsalatit, õun või apelsin ja lihtne võileib kahe leivaviilu, 50 g keedetud kanaliha, 25 g juustu ja tomatiga või 75 g kodujuustu ja kurgiga. Kui eelistad mitmekesisemat lõunat, söö 200 g keedetud või mundris küpsetatud kartulit, lehtsalat (nii palju, kui soovid), 125 g keedetud ube või 25 g riivjuustu. Joogiks vali klaas lahjat jogurtit, keefiri või hapupiima.

Õhtusöögiks sobib kalorivaene kana-, kalkuni- või veisepraad lehtvõi köögiviljasalatiga (nt 150 g keedetud kanaliha salati ja lahja maitsestamata jogurtiga).

Põhitoidukordade vahel võib süüa puu- ja juurvilja. Selle dieedi pidaja ei pea oma toitumisharjumusi eriti muutma. Piisab, kui sööd nagu tavaliselt, lihtsalt väiksemates kogustes. Võrreldes sangviinikule sobiva pudrudieediga pole laisa dieedi mõju kehakaalule nii kiire, kuid tulemus, olgu küll aeglane, on siiski tagatud. Pealegi on dietoloogide sõnul just selline, ilma suure nälja ja ebamugavustundeta järgitud dieet ainuõige, aidates saavutada kõige püsivamat tulemust.

MELANHOOLIK: koormusvaba päev

Oled tagasihoidlik, endasse tõmbunud, emotsionaalselt erakordselt vastuvõtlik. Uues olukorras kaotad harilikult pea, tunned raskusi inimestega kontakti loomisel. Sulle on iseloomulik emotsionaalne reageering ka tähtsusetule sündmusele, kui see puudutab su isiksust. Oled vähese töövõimega, ei taha endale võtta ülesandeid, sest kardad, et ei saa nendega hakkama. Oled kartlik ning vähimgi raskus sunnib sind tege-vusest loobuma. Olles mõnevõrra endassesulgunud, väheseltsiv, taktitundeline, suudad väga hästi tabada ja mõista üksikasju inimeste käitumises ja ümbritsevas elus.

Tee nii: Et mitte häirida su niigi habrast hingelist tasakaalu, ei hakka me siinkohal mingit eridieeti sulle soovitama, sidruni-mee koormusvaba päeva aga küll! Selleks tuleb sul terve päeva jooksul tarbida vitamiinirikast eliksiiri, mis valmistatud 8 sidruni mahlast, 3 sl meest, 1,5 l veest ja 0,5 tl punasest piprast. Lisaks sellele kokteilile võib juua ka taimeteed (soovitavalt rohelist teed) ja vett. Soovi korral võib kokteilidieeti pidada 2–3 päeva järjest, kuid mitte enam.

Tekst: Arina Jelisejeva
Artikkel on ilmunud ajakirjas "Üks" (6/2007)  

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:


Mina kommenteeris: 2009-05-03 12:10:57




 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee