1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire



Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Hea tuju dieet

Kui juba alla võtta, siis hea tujuga!
Kuidas säilitada dieedi ajal head tuju? Staažikas toitumisteadlane Selma Teesalu lubab alustada toidukorda magusroaga ja süüa süsivesikuid ka vahepaladeks, sest nõnda õnnestub pärssida söögiisu. Aju vajab õnnehormooni ehk serotoniini tootmiseks süsivesikuid!

Hea tuju dieet serotoniini ehk õnnehormooni abiga on teaduslikult põhjendatud omanäoline soovitus igapäevaseks toitumiseks ja tõhus abi kaalulangetamiseks.
Selma Teesalu soovitab seda dieeti just siis, kui kehakaalutõus on tingitud ebaõigetest toitumissoovitustest, mis omakorda põhjustavad tahtele allumatuid söömahoogusid.

Mille poolest erineb hea tuju dieet teistest dieetidest?

Erinevus paljudest teistest dieedisoovitustest seisneb selles, et süsivesikuid ei keelata ära, vaid vastupidi – süsivesikuid soovitatakse süüa toidukordade alguses ja ka vahepaladeks. Süsivesikuterikas vahepala on söögiisu pärssija – see ongi hea tuju dieedi võti! Muus osas kehtivad siin kõik üldised tervisliku toitumise reeglid.
Üldine soovitus on järgmine: esimesed kaks nädalat süüa kolm süsivesikuterikast vahepala päevas. Esimene vahepala tund enne lõunasööki, teine pärastlõunal – kolm või neli tundi pärast lõunasööki, kolmas vahepala kolm tundi pärast õhtusööki.
Õhtusöögiks võiks olla näiteks valgurikas kodujuust. Vahepalaks võib olla leivaviil, mida tuleb süüa aeglaselt ja mäluda korralikult läbi iga suutäis – et tunneksid suus magusat maitset. Kolmandal nädalal võib vahepalade arvu vähendada kaheni päevas.

Mida arvata paljudest rasva- ja kalorivaesest dieetidest?

Paljud inimesed ei suuda pidada väheseid rasvu lubavat dieeti, sest aina kasvav isu süsivesikute järele tekitab ahastust. Enamasti pöördutakse kiirelt tagasi rohkeid rasvu ja valke sisaldava menüü juurde.
Tuleb süüa nõnda, et ajul oleks materjali serotoniini tootmiseks. Vaieldamatult on valkudel oma osa toitumises. Kuid valgurikka ja süsivesikutevaese (näiteks Atkinsi) ning kalorivaese dieedi korral jäetakse aju serotoniinivaegusesse.
Kuid väikese koguse valgu söömine koos palju suurema koguse süsivesikutega soodustab trüptofaani jõudmist ajju ja õnnehormooni moodustumist.

Miks on meile siis sisendatud hirmu suhkru ja süsivesikute ees?

Aastakümneid on nii mõnedki niinimetatud toitumise asjatundjad väitnud, et suhkur on mürk. Kuigi tõelised asjatundjad on seda müüti kummutanud, on hirm süsivesikute ees praegugi üsna suur.
Et mõista hea tuju dieedi olemust, tuleb selgitada neid uurimuste tulemusi, mis on pidevalt kogunenud möödunud sajandi 70ndatest aastatest. Teadus on suutnud seletada serotoniini ja aju, serotoniini ja söögiisu ning aju ja kehakaalu vahelist seost.

Missugune on seos serotoniini ja süsivesikute vahel?

Esialgu tundus serotoniini ja süsivesikute vaheline seos olevat mõistatuslik. Leiti, et serotoniin tekib ajus siis, kui aminohape trüptofaan jõuab ajju. Trüptofaani leidub näiteks lihas, kalades ja munades. Trüptofaani ei ole süsivesikuid sisaldavates toiduainetes, nagu kartulis, leivas ja pastas.

Kui valk on söödud ja seeditud, täitub vereringe aminohapetega. Tekib konkurents aminohapete vahel, et läbida aju ümber olev barjäär ja jõuda ajju.
Kuidas jõuab aga trüptofaan ajju pärast süsivesikuterikka toidu söömist? See toimub nõnda: ükskõik millise süsivesiku (välja arvatud puuvilja) söömisel eritub kõhunäärmest insuliin (fruktoosi ehk puuviljasuhkru toimel eritub insuliini tühine kogus).

Kui seeditud glükoos siseneb vereringesse, saadab insuliin selle kehaorganitesse, kus seda kasutatakse. Mõne minuti jooksul langeb vere glükoosisisaldus tagasi söömiseelsele tasemele.

Nii nagu insuliin suunab glükoosi elunditesse, nii suunab see ka trüptofaani ja ajju pääsemise nimel konkureerivad aminohapped verest minema - peamiselt lihastesse. Kui konkurente enam pole, siis on trüptofaanil kerge ajju jõuda. Ajus aga valmistatakse trüptofaanist serotoniini.

Serotoniini valmistamine ajus hakkab alla suruma söögiisu. Organism on rahul ka väiksema toiduhulgaga ning sealjuures ei kannata tuju.

Teaduslikult on tõestatud, et serotoniini ei toodeta, kui süüa:
• ainult valke
• rasvu ja valke koos
• portsjoni valke koos portsjoni süsivesikutega
Kuid väikese koguse valgu söömine koos palju suurema koguse süsivesikutega soodustab trüptofaani jõudmist ajju ja õnnehormooni moodustumist.

Tekst: Kristel Rõss
Artikkel on ilmunud ajakirjas Toit ja Tervis (7/2008)
Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:


AD kommenteeris: 2011-02-01 19:05:39

Graceae kommenteeris: 2012-07-25 07:58:38




 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee